Spania

Greva fara precedent din Spania are sanse minime sa fie impiedicata! Liga da in judecata Federatia, Guvernul nu vrea nici el negocieri

Va fi un weekend incendiar in Spania. Ar putea fi ultimele 90 de minute in care titlul din La Liga se va decide. Federatia Spaniola, impreuna cu Sindicatul Fotbalistilor si cu mai multe entitati importante, au anuntat ca vor opri campionatul din cauza nemultumirilor legate de distribuirea banilor din drepturile TV.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 08 Mai 2015, 16:41
Data actualizarii: Vineri 08 Mai 2015, 17:02

Greva fotbalistilor din Spania care cer ca banii din drepturile de televizare sa fie impartiti intr-un mod mai democratic, in care toate cluburile sa aiba de castigat, nu numai cei doi granzi - Real si Barcelona - ar putea bloca definitiv aceasta editie de campionat.

Marca din Spania scrie astazi ca luni campionatul s-ar putea incheia prematur. Si asta dupa ce legea muncii din Spania prevede ca zilele de greva nu se pot recupera. Astfel daca planul sindicatului fotbalistilor din Spania va fi dus la bun sfarsit etapa 36 care se va disputa in acest sfarsit de saptamana ar putea fi si ultima (DETALII AICI).

Luis Rubiales, presedintele Sindicatului Fotbalistilor din Spania (AFE), a vorbit si el intr-un interviu. Acesta a tinut sa transmita un ultim mesaj guvernantilor, spunand ca greva nu va fi oprita decat daca acestia din urma vor accepta schimbarile propuse.

"Am fost mereu exclusi, intotdeauna lasati pe dinafara, iar asta nu mai poate continua. Vrem ca Guvernul nostru sa ia in considerare nevoile tuturor partilor implicate.

Uniunea Europeana a incercat sa creeze un grup de dialog prin FIFPRO, entitati al carei membru este si AFE. Noi suntem deschisi la dialog, insa trebuie sa existe concesii de ambele parti.

Nu am luat aceasta masura pentru a forta Guvernul, insa pentru a ne apara impotriva incalcarii drepturilor. Vrem sa transmitem ca suntem uniti si luptam pentru corecta distribuire a sumelor incasate, nu pentru una care nu ia in considerare decat nevoile unor parti", a spus Rubiales.

Pe de alta parte, Liga Spaniola de Fotbal (LFP) a decis sa dea Federatia si Sindicatul Fotbalistilor in judecata. Liga vrea ca ultimele etape sa se dispute si sustine ca nu exista nicio baza legala pentru aceasta greva fara precedent. Javier Tebas, presedintele LFP, le-a cerut omologilor de la Federatie sa impiedice greva.

"Liga Spaniola isi rezerva dreptul a de lua masuri legale pentru a impiedica prejudiciile pe care aceasta greva le poate produce, atat din punct de vedere financiar, sportiv si legal", a spus Tebas, care a tinut sa avertizeze: "Nu vor exista negocieri".

In fine, Secretarul de stat spaniol pentru sporturi, Miguel Cardenal, a adoptat si el o pozitie ferma: "Amenintarea fotbalistilor cu greva dauneaza imaginii fotbalului spaniol si capacitatii de a-si comercializa drepturile de televizare. Nu exista motive reale care sa justifice aceasta greva. Federatia ar trebui sa explice, inca nu a facut acest lucru, ce nu-i convine in aceasta masura pe care a reclamat-o in mai multe randuri si ce o determina sa-si schimbe pozitia de o maniera atat de radicala, opunandu-se decretului", a spus Cardenal.

Daca masura opririi competitiilor va fi aplicata, La Liga se va incheia cu data de 16 mai, iar finala Cupei nu se va mai disputa nici ea.

Modifică setările cookies