Trup si suflet pentru culori! Care culori? Mihai Mironica despre dorinta lui Becali de a schimba sigla, culorile si numele Stelei

Trup si suflet pentru culori! Care culori? Mihai Mironica despre dorinta lui Becali de a schimba sigla, culorile si numele Stelei

Prin toate declaraţiile lui Valeriu Argăseală, singura voce autorizată a unui club care-şi are capii în închisoare, gruparea lui Gigi Becali recunoaşte că n-a fost niciodată posesoarea adevărată a identităţii echipei de fotbal Steaua: nume, palmares, culori, siglă. Nici stadion, nici nimic.

Argăseală ne spune că de acum clubul domniei sale va avea o mică schimbare de cromatică, o mică schimbare de siglă, o mică schimbare de nume. Probabil şi designul Cupei Campionilor Europeni va fi un pic schimbat pentru trofeul care ar fi în posesia echipei lui Becali. Este extraordinar cum acest lucru i se întâmplă lui Gigi Becali, un om care şi-a cucerit statutul de cel mai bogat la un moment dat, oricum unul dintre cei mai bogaţi români, prin achiziţia de titluri de proprietate. Omul a devenit un gigant preluând terenuri de pe la sărăntoci cu acte totuşi complete. Dar tocmai perla coroanei ciobanului din Pipera, echipa de fotbal Steaua, a fost preluată fără a fi preluată de fapt. 

Apărătorii cauzei lui Gigi Becali, implicit a clubului care se află acum pe primul loc în Liga 1, adică toţi steliştii, spun că Steaua ar fi murit fără deja legendarul păstor din nordul Bucureştiului, momentan încarcerat şi pentru o altă tranzacţie dubioasă de titluri de proprietate cu Ministerul Apărării. Acesta este însă un detaliu absolut irelevant într-o lume guvernată de înscrisuri şi nu de vorbe sau de aşa-zise fapte de caritate. Cum ar fi ca Gigi Becali să se fi apucat într-o zi să dezvolte un cartier de imobile de lux pe un teren pe care l-a preluat în condiţii obscure şi, după ani de muncă în care a definitivat proiectul, să vină un ţăran cu un petic de hârtie pe care scrie că el este proprietarul acelui pământ ? Mai contează discursurile despre cât de semeţe sunt viloaiele cu care iese nea Gigi la înaintare ? În orice colţ civilizat al lumii o instanţă se va uita la peticul de hârtie autentificat al ţăranului şi îi va da acestuia dreptate.

Despre modul dubios în care Becali s-a împăunat drept şef al celui mai mare brand sportiv din România s-au scris tone şi tone de articole. Modul în care el a menţinut numele Stelei la un nivel ridicat este de apreciat. Dar Becali a operat în cazul preluării Stelei cum n-a făcut-o niciodată în imobiliarele în care s-a dovedit a fi un adevărat Hagi. Acolo n-a avut nicio problemă cu terenuri pe care a câştigat zeci de milioane de euro şi în cazul cărora avea hârtii acoperitoare pentru fiecare firicel de iarbă.

Pe stelişti nu-i interesează legalitatea. Ei vor să existe o echipă cu numele Steaua care să le bată şi în sculare şi-n culcare pe Dinamo, Rapid, Craiova, care-o mai fi şi aia, pe CFR, Petrolul şi aşa mai departe. Însă steliştii nu trebuie să uite un lucru: cea mai populară scandare a lor este “trup şi suflet pentru culori”. Autorul anonim al versului n-a mai ţinut să precizeze că era vorba de roşu şi albastru, detaliu pe care-l ştia până şi mama lui Becali. Cum vor mai scanda fanii sloganul lor preferat când echipa lor favorită va intra în teren doar în fosforecentul adidaşilor din copilărie sau doar într-una din cele două culori pentru care ei sunt « trup şi suflet » ?

În poziţia de forţă adoptată faţă de proprietarul de drept al brandului Steaua Bucureşti, Ministerul Apărării, Becali se bazează pe faptul că fanii vor rămâne în orice condiţii, chiar şi cu nume, siglă şi culori modificate şi fără palmaresul istoric alături de o echipă care, avâdu-i pe Chipciu, Sânmărtean, Szukala,Varela şi alţi fotbalişti admirabili, va bate tot ce mişcă-n România. Asta e adevărat, oamenii iubesc puterea şi nu dreptatea. Va fi însă mai complicat pentru Becali dacă se va disocia de elementele de identitate ale Stelei pe care le are Ministerul Apărării şi va continua pe drumul lui cu o echipă « tradusă şi adaptată » după Steaua. Pentru că Minsterul ar putea într-o zi să se asocieze cu alţi privaţi, precum primăria şi acţionarii la Craiova, şi, cu o echipă având cu adevărat identitatea istorică a Stelei, să lovească puternic în unitatea de monolit a milioanelor de stelişti strânşi în jurul lui Becali. Ce ironie, în jurul unui personaj care n-a dat niciodată doi bani pe istoria şi legendele Stelei. Tocmai cele care fac să fie Steaua ce este şi nu o Unirea Urziceni, lider efemer în campionat.  

VIDEO PROTVPLUS.RO

DOCUMENT. Lista măsurilor luate din 15 mai. Evenimentele private, interzise. Piscinele și cluburile, încă închise
BRAT
Modifică setările cookies