Mihai Mironica, despre conferinta de azi a lui Gino Iorgulescu: "Masina de salvare sosita la LPF: Gi-no, Gi-no, Gi-no..."

Mihai Mironica Gino Iorgulescu LPF Opinii
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 08 Iunie 2015, 16:38
Data actualizarii: Luni 08 Iunie 2015, 17:38

Intr-o extrem de rara aparitie publica, presedintele LPF, Gino Iorgulescu, a incercat sa lamureasca modul in care stau lucrurile cu criza drepturilor tv. Nu a lamurit-o absolut deloc.

S-a lamurit doar de ce aparitiile publice ale lui Iorgulescu sunt atat de rare. Este foarte greu sa gasesti, chiar in fotbalul nostru, pe cineva care se exprima atat de greoi precum presedintele LPF. Gino Iorgulescu chiar este imaginea perfecta a modului bolovanos in care se joaca fotbalul in Liga 1. Memorabil a fost momentul in care presedintele LPF a fost intrebat daca fotbalul din Liga 1 este de banii pe care ii plateste partenerul tv, moment in care Iorgulescu a dat intr-o balbaiala care nu poate fi jucata de niciun actor de top. Ireproductibila. Ce discursuri sclipitoare le ies fostilor "studenti" ai lui Nicu Ceausescu, Iorgulescu, Hagi...

Balbaielile nu au fost doar vocale, ci si logice. Gino Iorgulescu a reusit sa rastoarne toate fundamentele economice cunoscute si ne-a spus ca LPF nu putea obtine o suma mai buna pentru drepturile tv daca organiza o licitatie. In Coreea de Nord, Gino ar fi fost facut doctor al universitatii economice din Phenian pentru aceasta descoperire uluitoare. In Romania, o tara mai retrograda din Uniunea Europeana,unii manageri intra la bulau pentru astfel de incredintari directe, fara licitatie. Dumitru Dragomir chiar este convins ca lui i s-ar fi intamplat asa ceva daca "ceda" astfel drepturile tv. Deocamdata insa Gino Iorgulescu este presedintele instalat la sefia LPF in carciuma in care au prezidat adunarea electorilor premierul Ponta si vicepremierul Dragnea. Niste atotputernici in acele vremuri in care era inscaunat Iorgulescu, vechiul tovaras de la FC National al lui Ponta. Intre timp, premierul a ajuns cercetat penal, vicepremierul chiar condamnat penal...

Gino Iorgulescu spune ca el este reprezentatul cluburilor in fata fantomaticei firme care a primit drepturile tv, insa Iorgulescu a fost cel care a stat alaturi de reprezentatul firmei in momentul in care acesta a anuntat cluburile ca vor primi mai putini bani decat este trecut in contract. Gino Iorgulescu nu s-a opus deloc acestei manevre uluitoare a detinatorului de drepturi, cluburile au facut lucrul acesta. Iar discursul lui Iorgulescu a continuat sa fie unul ambiguu, anuntand noi negocieri si strecurand printre fraze ideea ca pe piata nu exista o alternativa pentru actualul detinator de drepturi.

"Noi negocieri" sunt anuntate pentru ca Firma a descoperit ca "produsul s-a deteriorat" peste an. In realitate insa produsul nu s-a deteriorat deloc, campionatul a fost mai atractiv si la varf, si la retrogradare. Este adevarat ca el nu este vandut la potentialul maxim. In seara in care titlul s-a decis in Romania, show-ul difuzat de PROTV a zdrobit orice audienta legata de Liga 1. In timp ce finala Cupei Romaniei, transmisa de PROTV, cu doua echipe romanesti intre care exista o uriasa discrepanta de potential fotbalistic, a avut totusi o audienta mult mai mare decat spectacolul superb din finala Champions League. Pentru ca este decisiv cine vinde un produs.

Pur si simplu, calculele economice facute in vara lui 2014 dau acum cu minus si acest minus trebuie eliminat de detinatorul de drepturi. Cineva va pierde fata de intelegerea initiala. Firma vrea sa piarda cluburile. Interesanta este ideea propagata de Iorgulescu si de clubul CFR Cluj, club care il are in penumbra sa pe Paszkany, aflat si in penumbra firmei din Malta care a preluat drepturile tv, cum ca acesta este singurul cumparator de pe piata. "Piata" insa nu pare a fi de acord si deja a inceput sa se miste eventual pentru o preluare a ceea ce firma fantomatica din Malta nu mai poate sau nu mai vrea sa suporte din punct de vedere al costurilor. Va fi interesant de vazut in ce directie va vasli presedintele LPF Iorgulescu in mijlocul acestei valtori. Si daca barca lui nu se va rasturna cumva daca alege curentul gresit. Tot mai sgur este insa si faptul ca nimeni de pe piata nu va oferi totusi cele 27 de milioane de euro pe care mizau cluburile din Liga 1 si pentru acest sezon.

Presedintele Gino Iorgulescu a tinut sa reaminteasca si binefacerile aduse de el fotbalului romanesc: faptul ca mari zone din tara au fost defrisate de fotbal, faptul ca vor exista absurditati precum echipe care intra in play-out si care ne vor reprezenta, totusi, in cupele europene, faptul ca suntem mai obtuzi decat nord-coreenii care-i premiaza lui Gino Iorgulescu revelatiile economice si nu vor mai putea fi adusi in campionatul Romaniei sud-americani si africani, lucru de neimaginat in lumea civilizata a fotbalului, fapt care va duce la scaderea dramatica a nivelului oricum de Marea Moarta a Ligii 1 si la taierea unei substantiale surse de venit pentru cluburi, astfel de extra-comunitari fiind vanduti cu bani foarte frumosi de echipe din Liga 1 in strainatate.

Macar daca ar fi fugit Gino Iorgulescu dupa unii care vor sa pacaleasca echipele din Liga 1 asa cum fugea pe teren dupa fostul arbitru Costel Zotta ca sa-l bata. Numai in Romania un astfel de personaj putea ajunge presedintele LPF... 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!