Inevitabilul s-a produs! Mihai Mironica, despre seara in care Europa ne-a stins lumina: "Nu e niciun dezastru!"

Inevitabilul s-a produs! Mihai Mironica, despre seara in care Europa ne-a stins lumina: "Nu e niciun dezastru!"

Rosenborg 0-1 Steaua (3-1 la general) | AZ Alkmaar 2-0 Astra (4-3 la general)

Este pentru prima oara de cand cele doua competitii europene, Champions League pe de o parte, Cupa UEFA sau Europa League pe de alta parte, au grupe, cand Romania nu are o echipa in aceste grupe. Adica de 11 ani.

Era un moment pe care il asteptam, il anticipam, stiam ca va veni pana la urma. Nu este un dezastru, si in acest sezon echipe romanesti au eliminat trupe din Anglia, din Scotia, din Slovacia, din Georgia, plus o victorie in Franta cu Saint Etienne, in Norvegia cu Trondheim... E ca pentru Anglia, care, la scara ei, in sezonul trecut, dupa 20 de ani, pentru prima oara nu a putut sa mearga cu vreo echipa de-a sa dincolo de optimile cupelor europene.

Cred ca acum trebuie sa apreciem si mai mult momentele in care echipele noastre obtineau mari performante in preliminarii si intrau in grupe dupa ce Astra o elimina pe Lyon, CFR pe Basel, Pandurii pe Braga, Steaua pe Legia. Acele performante nu erau "normale", echipele noastre s-au autodepasit atunci, au infrant trupe cu bugete mult mai mari. Din pacate, acest sezon fara vreo echipa romanesaca in cupele europene este "normalitatea" noastra economica. Nu avem vreo echipa care sa fie economic de grupele cupelor europene, patrunderea acolo tine de o depasire a potentialului economic, singurul care conteaza cu adevarat, dincolo de pretentiile goale "fundamentate" pe un trecut glorios.

Aceasta seara trista a fost in primul rand despre Silviu Lung. Dupa 80 de minute admirabile, in care portarul Astrei a adus aminte de gloriosul sau tata, Lung a gafat incredibil la golul care a rupt partida din Olanda. Pentru actualul portar al Astrei, Alkmaar va ramane ce a fost pentru tatal sau Kosice.

Meciuri foarte importante care, sigur, au fost pierdute de echipe intregi, dar care vor ramane legate ca esecuri de numele Lung. Nedrept, dar uneori asta este soarta portarilor.

La Astra, au contat foarte mult problemele medicale ale lui Boldrin, Alibec sau Teixeira. Astra nu a pus probleme reale defensivei olandeze si a tras sa iasa la liman pe rezistenta defensivei coagulate in jurul lui Lung, Oros si Lovin. Sumudica a spus inca din tara ca echipa sa trebuie sa conteze in atac in Olanda pentru ca altfel nu are nicio sansa. Nu a izbutit sa faca lucrul acesta si, pana la urma, inevitabilul s-a produs.

Steaua a obtinut o victorie care poate fi un punct de plecare pentru resuscitarea din campionat. Este ingrijorator ca Steaua nu are niciun jucator de referinta in atac si cred ca se impune acolo titularizarea lui Chipciu ca varf atunci cand Hamroun va fi disponibil. Sezoanele sunt definite in primul rand de cum sunt configurate liniile de atac, iar Steaua a esuat lamentabil cu aducerile lui Tade si Tudorie. Popa inca tine steagul sus, Hamroun este o achizitie decenta, Chipciu este o umbra, Stanciu promite, Iancu pare a fi aproape de retragere cand de-abia a trecut de 20 de ani. In poarta trebuie continuat cu Nita, iar Muniru-Filip pare a fi perechea de mijlocasi centrali care castiga prim-planul pentru continuarea sezonului.

Eliminatele din aceasta seara se intorc in tara pentru a-si disputa titlul. Lupta se anunta pasionanta, cele doua par a fi la fel de bune. Sau la fel de slabe. Viitorul, Dinamo si ASA pot condimenta aceasta lupta.

Ne rumegam o saptamana dezamagirea, dar peste o saptamana ne consolam cu rezultatul pozitiv de la Budapesta. Pun pariu pe o cashcheta.

VIDEO PROTVPLUS.RO

ANIMAȚIE GRAFICĂ. O mamă și doi copii au murit în tragedia din Bacău. Veniseră din Anglia în vacanță acasă, în România
BRAT
Modifică setările cookies