OPINIE E 2024, vorba lui Mutu, și Dorinel Munteanu nu bate cu parul

Dorinel Munteanu Adrian Mutu Cupa Romaniei Otelul Galati Opinii
Ionuț Axinescu
Data publicarii: Vineri 19 Aprilie 2024, 13:12
Data actualizarii: Vineri 19 Aprilie 2024, 13:22

„Neamțul”, așa cum era dezmierdat pe când trăbăluia ca o furnică prin Bundesliga, e mai mare decât ne imaginăm noi.

Unul dintre puținii care au fost uriași ca jucători, apoi și-au suflecat mânecile și-au rupt gura târgului și ca antrenori. În doar doi ani și jumătate, Dorinel a luat Oțelul din C și l-a dus în A, apoi l-a cățărat și în finala Cupei României. E cea mai recentă ispravă a lui, cu o echipă care n-are buget, defilează cu Juri Cisotti, Mihai Adăscăliței ori François Yabre și se călește prin parcurile friguroase din Vatra Dornei.

Dorinel, un „trabajador” care nu fuge la TV sau în Turcia, la implant

Dorinel e un „trabajador”, cum spun spaniolii. După antrenament, omul nu fuge repede să fie analist TV sau să-și facă implant de păr în Turcia. Imediat cum se trezește dimineața, „Munti” se conectează la procesul continuu de îmbunătățire a echipei sale. 

Când și-a dus, astă iarnă, băieții să alerge în pante și pe asfalt la Vatra Dornei, Dorinel a fost luat peste picior de multă lume. Narcis Răducan, de pildă, spunea din fotoliul de expert că „nu mai e ok să facem antrenamente de tipul lui Sylvester Stallone acum 30 de ani”.

Adi Mutu, pe atunci proaspăt demis de Neftchi Baku și angajat de CFR Cluj, amintea anul curent, precum un comentator pe YouTube: „Cu tot respectul, suntem în 2024. Este o metodă învechită.”

Dorinel le-a răspuns, apăsat, dar n-a insistat prea mult. Nici n-avea timp. Trebuia să coboare în iarbă, să-i alerge pe Bodișteanu, Tănasă și Maciel. Oțelul său, construit în condiții fragile, aduce aminte ca stil de echipa pe care tot el o făcea campioană în urmă cu 13 ani. Diferă materia primă, evident, pentru că astăzi la Dunăre nu mai valsează Viglianti, Pena sau Gabriel Paraschiv.

Mai sunt locuri de cazare la Vatra Dornei, în vara lui 2024?

Chiar și așa, cu băieți precum Ghiocel, Pop sau Živulić, Oțelul a ratat de puțin play-off-ul și acum se încălzește pentru finala Cupei României. Un trofeu care ar întregi „tripla” lui Dorinel la Galați, după titlul și Supercupa cucerite în 2011.

În antiteză, Adrian Mutu, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai metodei Vatra Dornei, are astăzi altele pe cap. Păr, în primul rând, că implantul de la Istanbul pare să fi reușit, Slavă Domnului! Pe deasupra, „Briliantul” manageriază intens prezențele la emisiunile TV, de când a plecat de la CFR Cluj, în urma eșecului de proporții de la Hunedoara, 0-4 cu Corvinul.

Sigur, fotbalul e complex. Nu există doar o rețetă a succesului, poți câștiga în diverse moduri. Dar poate că n-ar fi rău ca tinerii antrenori din România, obișnuiți să schimbe cluburile de la o lună la alta și să arunce vina pe jucători când o dau în bară, să-și rezerve cazarea pentru Vatra Dornei, la vară. O să fie răcoare, pantele au unghiul potrivit, iar rezultatele se vor culege mai târziu, când flăcăii lor vor mușca din pământ la meciuri.

E drept, pantele și parcurile bucovinene nu-s totul. Mai trebuie și tactică, și ceva management al oamenilor, lucruri pe care Dorinel le stăpânește. Tinerii mai au până la astfel de „finețuri”, așa că primul pas poate că ar trebui să fie un „booking”, cum se zice în 2024, la pensiunile din Vatra Dornei.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!