Opinii

Adevaratul moment in care s-a retras Mutu din fotbal! Lucian Lipovan despre dialogul Mutu - Mourinho

Mourinho i-a cerut lui Mutu sa aleaga. Avea doua variante. A ales-o probabil pe cea mai proasta. Si practic atunci s-a retras din fotbal.

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 11 Ianuarie 2015, 14:57
Data actualizarii: Duminica 11 Ianuarie 2015, 15:35

Zilele trecute, Mutu i-a transmis colegului Vali Moraru ca nu vrea sa intre in dialog intr-o emisiune. "Nu mai vorbesc despre fotbal, nu mai sunt fotbalist", i-a spus Mutu. 

Lumea a consemnat momentul ca pe retragerea din fotbal a lui Mutu. Si e evident de ce. De cand a plecat de la Petrolul, a ratat un transfer in India si nu mai joaca pe nicaieri deocamdata. Nu mi-e clar daca mesajul transmis lui Vali Moraru a fost doar la misto, ca sa scape de interviu. E posibila si varianta asta, asa cum e posibil ca Mutu sa-si gaseasca maine o echipa si sa joace in continuare fotbal. Nu e ca si cand in vorbele lui Mutu am putea avea incredere.

Pe de alta parte, retragerea din fotbal a lui Mutu s-a produs oricum demult. Din fotbalul serios, din fotbalul adevarat. Nu neaparat din fotbalul mare, pentru ca poti fi fotbalist serios si in Romania, intr-un campionat mic si slab.

Neoficial, Mutu s-a retras din fotbal in urma cu vreo zece ani. Iar un dialog cu Mourinho, dezvaluit recent de revista Esquire, explica perfect momentul de cotitura din viata lui Mutu. L-am pus pe Facebook la momentul respectiv, dar e mai potrivit in contextul actual.

 

 

 

Ce spune Esquire, intr-un interviu cu Mourinho. "Unul dintre cele mai ciudate dialoguri le-a avut cu Mutu, la putin timp dupa ce Mourinho a sosit la Chelsea pentru prima data. Mutu era un jucator cu un talent iesit din comun, dar cu un temperament indoielnic, cumparat in primul val de cheltuieli al lui Abramovich. Mournho a vorbit cu Mutu si i-a spus ca se afla la o rascruce: poate lupta sa castige ceva special cu Chelsea; pe de alta parte, era deja bogat, idol in Romania, se putea multumi cu asta. <<Dar la cinci ani dupa ce vei iesi din fotbal, nimeni nu-si va mai aminti de tine>>, i-a atras atentia Mourinho. <<Doar daca reusesti lucruri mari. Asta ramane in istorie>>. La putin timp dupa, Mutu a fost gasit pozitiv la consum de cocaina si a fost suspendat pentru sapte luni. Cariera lui se incheie cu Petrolul Ploiesti, are un titlu in Romania si o Cupa".

Asta este practic momentul in care Mutu s-a retras din fotbal. E adevarat ca ulterior a mai ajuns la Juventus sau Fiorentina. E adevarat ca a mai marcat goluri, inclusiv la nationala, unde era cat pe ce sa-l depaseasca pe Hagi. Fotbal a mai jucat. Dar de placere, din talent. Ca profesionist, atunci a ales sa se retraga.

Regret disparitia din fotbal a lui Mutu, asa cum regret plecarea lui Sanmartean undeva, nicaieri. Cazurile sunt mult diferite, personajele sunt total diferite, le-am adus in aceeasi discutie doar pentru a mai spune un lucru. Fotbalisti cu talentul lor sunt putini. Le pot intelege alegerile, sau macar dreptul de a face respectivele alegeri, dar nu pot sa nu le regret. Ca iubitor de fotbal frumos. Probabil sunt egoist, dar cred ca puteam sa ne bucuram mai mult de ei.

Modifică setările cookies