Nationala

Ce ar trebui să facă Boloni ca să resusciteze naționala. Caramavrov scrie despre provocarea antrenorului pe care mizează FRF

Ce ar trebui să facă Laszlo Boloni pentru a mișca un fotbal anesteziat de vreo 20 de ani încoace? În niciun caz el nu deține rețeta magică, deși e doctor.

SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 08 Ianuarie 2022, 08:17
Data actualizarii: Sambata 08 Ianuarie 2022, 08:25

de Florin Caramavrov

Rețeta trebuia să vină de la Burleanu și ai lui. Cum aceștia n-au produs-o până acum, în 7 ani de guvernare, e clar că sunt niște habarniști în domeniu. Dar Boloni poate fi proteza lor, ca a unui maxilar rămas fără dinți.

  • Ladislau Boloni

Fotbalul românesc a regresat în ultimii 7 ani. Am ajuns la coada Europei, și la echipele de club, și la națională. Cum să ne salveze Boloni? Ce să facă?

Dar haideți să vorbim doar despre națională, să zicem că asta va fi treaba lui. Să facă o echipă să joace un fotbal curat, la sacrificiu, cu mijloacele pe care le avem la dispoziție. 

Am văzut ce pot actualii jucători ai primei reprezentative. De fapt, ei nu prea pot. Uitați-vă la Dennis Man, marea speranță a fotbalului românesc, chiar și la Valentin Mihăilă. S-au stins încet în divizia a doua italiană. Eu, unul, n-am auzit să rupă norii pe acolo.

De unde plecăm

Deci, pe cine ne bazăm? Pe vașnicul Niță. Măcar avem de unde pleca. Pe același Chiricheș în defensivă, care, trebuie să recunoaștem, a jucat bine în ultimele meciuri ale naționalei. Însă, din păcate pentru el, nu are anvergura unui lider. Iar România are nevoie de un lider de câțiva ani, de la retragerea lui Mutu și de la abdicarea lui Chivu.

Boloni ar trebui, în primul rând, să inventeze un lider. Dar pe cine? Cicâldău și Răzvan Marin au limitele lor. Ianis Hagi mai are nevoie de confirmări la națională, deși a dat un gol superb în poarta Germaniei.

Dacă intra și „bara” aceea cu Islanda, poate vorbeam acum de noul lider al României.  Totuși, cred că de la el ar trebui pornit. Chiar dacă are uneori prea mult tupeu în declarații, dar asta este o calitate de lider!

Rămân și cu obsesia mea Radu Drăgușin. Are doar 19 ani, joacă în Serie A, se mai poate coace, aștept „explozia” lui. Îmi place și Adrian Rus, Burcă rămâne o opțiune pentru defensivă.

Surpriza din atac

În atac cred că stăm cel mai prost. Tocmai ce-am vorbit de Man și Mihăilă, în ei ne puneam marile speranțe. Ar mai fi Moruțan, dar... Eu cred mult în copilul ăsta de la FCSB, Ianis Stoica. Veți spune că trebuie să mai crească, însă și naționala trebuie să crească. Și cum să o facă dacă nu promovând astfel de talente?

Încredere am și în Petrila, e tânăr, a evoluat mult în ultima vreme. Doamne-ajută să atingă un nivel și mai înalt! Și să nu mai aud de Alibec, Toșca, Maxim...

Știu, l-am uitat pe Stanciu, dar tot așteptăm multe de la un băiat care se complace în campionatul Cehiei și care n-a reușit măcar în Belgia.

Deci Niță, Drăgușin, Rus, Hagi, Petrila, Ianis Stoica, ei sunt pariurile mele pentru o calificare la Euro 2024. Mai cred, totuși, și în Cicâldău, și în Răzvan Marin, în revenirea măcar a lui Mihăilă, poate și a lui Man. Mai e și Rațiu, n-a jucat rău la națională, a avut curaj, și-a asumat niște acțiuni ofensive. Să nu-l uit pe Manea, e decent pe poziția lui. 

Ce ziceți de echipa asta?

Niță – Manea, Drăgușin, Rus, ? - Cicâldău, R. Marin – Mihăilă, Hagi, Petrila – I. Stoica. 

Găsiți voi un fundaș stânga! Bineînțeles că Boloni, sau cine va veni selecționer, va face echipa lui. 

Modifică setările cookies