Liga 1

Titlul inseamna VIITOR, locul 2 e lupta pentru supravietuire | ASA are in fata o performanta unica, dar si o greutate de 2 milioane € atarnata de picioare

www.sport.ro prezinta cei trei factori care se pot dovedi a fi decisivi in lupta pentru titlul Ligii I, dar si in ceea ce priveste viitorul ASA-ului!

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 10 Mai 2015, 09:41
Data actualizarii: Duminica 10 Mai 2015, 10:50

•ASA Targu Mures e la patru meciuri de o performanta unica in istoria fotbalului romanesc - aceea de a deveni prima nou-promovata care sa ridice titlul inca din primul sezon petrecut pe prima scena
•ASA are de purtat insa o batalie dificila cu Steaua, dar si cu problemele din cadrul clubului

Patru etape au mai ramas pana la finalul campionatului, iar lupta pentru titlu, intre ASA Targu Mures si Steaua, este pe muchie de cutit! Muresenii au doua puncte avans, o serie de meciuri grele, dar si un viitor incert, atat la nivelul conducerii, al staffului tehnic, cat si al lotului de jucatori.

Pentru ASA, greul abia acum incepe. Formatia muresana a profitat de amorteala in care a intrat Steaua in ultimele luni si de falimentul managerial al celorlalte cluburi importante din Liga I si s-a instalat pe prima pozitie a clasamentului, avand sansa istorica de a ridica titlul Ligii I deasupra capului.

Echipa din Targu Mures are insa in fata patru meciuri dificile, dar si sarcina de a juca detasandu-se de problemele intalnite la nivel administrativ.

Data pana acum exemplu pentru modul in care si-a pavat drumul, ASA are si ea problemele ei, probleme care pot cantari in finalul de sezon ori in ceea ce priveste viitorul clubului.

www.sport.ro prezinta cateva dintre dedesubturile ASA-ului, echipa pentru care titlul Ligii I poate insemna nu doar o performanta uriasa, insa chiar supravietuirea la nivel inalt.

Datorii acumulate si o noua schimbare de management

ASA a avut la dispozitie in acest sezon jucatori cu mare experienta precum Gabi Muresan, Ousmane N'Doye, Marius Constantin, Voiculet ori Hora. Fotbalisti care au jucat de-a lungul carierelor la echipe importante, fiind remunerati cu sume importante, acestia au si la Targu Mures salarii destul de bune.

Pe langa acest lucru, aducerea unora dintre ei din postura de jucatori liberi de contract a mai presupus un efort financiar suplimentar al conducerii ASA-ului, prin plata unor prime de instalare atat catre fotbalisti, cat si pentru impresarii lor.

Treptat, cu lunile trecand, ASA-ul a ajuns sa datoreze doua milioane de euro catre jucatori si impresari, greutatea acestei sume crescand cu fiecare zi care se scurge.

Tocmai din acest motiv, spun sursele www.sport.ro, sefii clubului ardelean ar lua in considerare o noua schimbare de management. Sau mai bine zis revenirea la o schema administrativa mai veche.

ASA s-a despartit de Daniel Stanciu in pauza dintre tur si retur, atunci cand managerul a luat drumul capitalei, semnand cu Dinamo. Numai ca lucurile nu i-au mers atat de bine lui Stanciu, care a reusit sa ocupe doar pentru o foarte scurta perioada functia de manager al formatiei din Stefan cel Mare. 

Un om cu o vasta experienta atunci cand vine vorba de gestionarea unui lot, de intarirea acestuia fara foarte mari costuri, dar si cu un ochi bun la jucatori, Stanciu n-a reusit la Dinamo din varii motive. Acest lucru nu i-a facut insa pe conducatorii ASA-ului sa il taie de pe lista. Stanciu si Claudiu Maior, viceprimarul orasului Targu Mures si membru in Consiliul Director al clubului, au ramas in relatii bune, ultimul dintre acestia incercand de altfel sa il convinga pe Stanciu sa revina in "Orasul Florilor".

Chiar daca cea mai importanta functie este ocupata in acest moment de Narcis Raducan, cea de presedinte, Stanciu ar putea primi din atributiile acestuia pana la vara, atunci cand schema ar fi definitivata.

"Domnul Maior poate sa aduca pe cine doreste, dar sper sa fie constient ca orice disensiune sau tensiune in lot poate sa ne fie fatala" - Narcis Raducan
Finalul sezonului poate aduce exodul

O alta mare problema a ASA-ului in acest moment este legata de expirarea contractelor membriilor staffului tehnic, dar si a unora dintre cei mai importanti jucatori.

Adus in pauza competitionala, Liviu Ciobtariu a semnat un contract pe termen scurt, in timp ce jucatorii cu varste inaintate si cu salarii mari au batut si ei palma tot pentru o perioada mica.

Narcis Raducan, actualul presedinte, a anuntat demararea negocierilor cu mai multi fotbalisti, insa acestea au sanse mici sa se concretizeze in momentul de fatat, jucatorii astepand si ei deznodamantul luptei pentru titlu pentru a vedea daca e bine sa ramana la Targu Mures ori daca vor primi oferte mai avantajoase din punct de vedere financiar din strainatate.

"Ei sunt, practic, liberi de contract in acest moment, pentru ca intelegerile le expira intr-o luna. Vor sa semneze cu noi? Foarte bine! Daca nu vor, sunt liberi sa plece la conditii mai bune. Cu totii au demonstrat ca sunt caractere bune, dovada ca lupta, chiar daca nu au luat salarii de trei luni", dezvaluia Claudiu Maior in urma cu o saptamana.
Banii de locul 2 acopera datoria, Liga poate aduce si transferuri

Chiar daca a acumulat o datorie de 2 milioane de euro, ASA nu are pentru moment motive sa dispere. Ce-i drept, muresenii pot suferi la capitolul atitudine, moralul jucatorilor putand fi afectat de restantele financiare. Cu toate acestea, sefii se bazeaza pe motivatia aratata de cei mai multi dintre fotbalisti in ultimele partide, acestia fiind dornici de performanta.

ASA-ul isi va acoperi datoria de doua milioane catre jucatori si impresari la finalul sezonului, dar trebuie sa gestioneze cu brio problemele pana la acel moment si sa controleze gradul de nemultumire din interiorul vestiarului. ASA ar acoperi gaura din buget si cu o clasare pe locul 2, banii din drepturile TV fiind suficienti pentru acest lucru, insa nu si pentru intarirea lotului sau acoperirea unor posibile locuri lasate libere.

Adevarata miza este insa cea a continuitatii. O eventuala castigare a trofeului Ligii I nu ar aduce doar mai multi bani din drepturile de televizare, insa ar deschide o poarta importanta catre cupele europene. Daca ASA-ul ar reusi minunea de a accede in grupele Ligii Campionilor, atunci echipa ar putea deschide si robinetul la transferuri, singura conditie fiind legata de o buna administrare a fondurilor si de lipsa unor interese meschine precum cele intalnite in cazul altor campioane. Vezi Otelul si Unirea Urziceni.

Modifică setările cookies