Mesajul Elisabetei Lipă după moartea lui Ștefan Birtalan

Stefan Birtalan CS Dinamo Elisabeta Lipa Superliga
Ionuț Stoica
Data publicarii: Marti 28 Mai 2024, 15:27
Data actualizarii: Marti 28 Mai 2024, 15:18

Sportul românesc a fost lovit de o mare pierdere odată cu trecerea în neființă a lui Ștefan Birtalan, dublu campion mondial la handbal.

Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, și-a exprimat tristețea profundă într-un mesaj postat pe rețelele sociale, unde a scos în evidență impactul uriaș pe care Ștefan Birtalan l-a avut asupra sportului românesc.

Ștefan Birtalan, dublu campion mondial în 1970 și 1974, a fost și de trei ori medaliat olimpic: argint la Montreal în 1976 și bronz la Munchen în 1972 și la Moscova în 1980. În 1977, a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua București și a avut o carieră impresionantă de 14 ani la echipa națională a României, marcând 993 de goluri.

De asemenea, Birtalan a fost desemnat cel mai bun handbalist al lumii în 1974, 1976 și 1977. El a încetat din viață luni, 27 mai, la vârsta de 75 de ani, după ce a fost internat pentru o perioadă îndelungată la Spitalul Fundeni din Capitală, în urma unui transplant de ficat efectuat în 2008.

Omagii și mesaje de adio

"Astăzi a plecat la ceruri un uriaș al sportului românesc, un sportiv legendă, un mare handbalist, un om căruia i-am purtat întotdeauna respect, Ștefan Birtalan. De astăzi, sportul românesc a rămas mai sărăc.

Ștefan Birtalan a fost dublu campion mondial, în 1970 și 1974 și a fost medaliat olimpic de trei ori: argint în 1976 la Montreal și bronz la Munchen și Moscova, în 1972 și 1980. În 1977 a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua, iar timp de 14 ani a jucat la naționala României aducând 993 de goluri.

Transmit condoleanțe familiei și multă putere să treacă peste încercarea grea! Dumnezeu să-l odihnescă în pace!", a fost mesajul postat de Elisabeta Lipă pe pagina sa oficială de facebook.

Rivalii de la CS Dinamo și-au exprimat regretul pentru pierderea lui Birtalan, într-o postare unde și-au arătat respectul pe care l-au avut întotdeauna pentru marele handbalist, în ciuda rivalităților sportive. Mesajul a fost postat pe pagina de Facebook a echipei de handbal Dinamo.

„Ne-a fost rival și prieten. Nu a jucat niciodată pentru noi, dar a fost UNIVERSAL! Un campion rar! Odihnește-te în pace, Ștefan Birtalan!” au scris dinamoviștii.

Moștenirea lui Birtalan

După retragerea sa din activitatea de jucător, Birtalan a continuat să contribuie la handbalul românesc ca antrenor la Steaua și la echipa națională, precum și ca membru în Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal. Ca antrenor, a câștigat de șase ori titlul de Campion al României și a adăugat trei Cupe ale României palmaresului său impresionant.

Cariera sa de jucător a fost marcată de 231 de meciuri la echipa națională și 993 de goluri, clasându-l pe locul trei în clasamentul all-time al marcatorilor, după Vasile Stângă și Robert Licu.

Moartea lui Ștefan Birtalan lasă un gol imens în inimile fanilor handbalului și ale sportivilor din întreaga țară. Amintirea sa va rămâne vie prin performanțele sale extraordinare și prin contribuția sa inestimabilă la dezvoltarea sportului românesc.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!