transfermarkt Superliga

EXCLUSIV Direct de la sursă! Cum explică reprezentantul Transfermarkt din România noile cote de piață din Liga 1

Celebrul site Transfermarkt a actualizat miercuri, 22 decembrie, cotele jucătorilor din Liga 1.

Iosif Pintilie
Data publicarii: Miercuri 22 Decembrie 2021, 17:06
Data actualizarii: Miercuri 22 Decembrie 2021, 18:38

Surprize au fost, ca de fiecare dată, mai ales că vorbim de un algoritm de calcul complex, bazat pe mai multe elemente în baza cărora se face o analiză obiectivă a prețului de vânzare a unui jucător.

În acest sens, cel mai valoros jucător din Liga 1 rămâne Florin Tănase, cotat la 5.5 milioane de euro. Pe locul doi se clasează, surprinzător, Florinel Coman, care valorează, conform specialiștilor, 4 milioane de euro, pierzând 500.000 de mii de euro de la ultima actualizare.

Podiumul este completat de un alt jucător de la FCSB, Darius Olaru, cotat la 4 milioane de euro, în timp ce Andrei Burcă valorează 3.5 milioane de euro. Surpriza este Deian Sorescu, care, deși are un sezon slab, a avut parte de o mărire de cotă de 100.000 de euro, ajungând la 1.9 milioane de euro.

L-am contactat pe Cîmpian Cătălin, cel ce se ocupă de statisticile jucătorilor din Liga 1 pentru Transfermarkt, pentru a ne explica care este algoritmul din spatele alegerii cotei unui fotbalist.

Chiar de dimineață s-au actualizat cotele din Liga 1. La plusuri ar fi valoarea lui Florin Tănase, care a crescut cu 500.000 de euro, Jefte Betancor de la Farul, Andrei Ivan și Ianis Stoica, care au primit mai puțin, dar procentual foarte mult. 

La scăderi ar fi Florinel Coman, la care, e clar, din cauza accidentărilor, Budescu, vârstă și evoluții, Houri, care a venit cu o cotă bunicică, dar nu a avut neapărat evoluții bune.

Tot FCSB este cea mai valoroasă echipă din Liga 1, la distanță mică de CFR. Dinamo are un lot de 10 milioane de euro, sunt cazuri dese în care se întâmplă asta. Au un lot de 38 de jucători, au un jucător care s-a remarcat, să zicem, deși nu a fost constant și chiar a avut niște etape în care nu a jucat la adevărata lui valoare, dar care o cotă de 1.9 milioane, de aproape 20% din echipă. Ar mai fi Iliev, care pleacă, care a venit cu o cotă destul de mare și Cătălin Itu.

Nu scad foarte mult cotele ca să nu fie ca un grafic de EKG pentru că sunt unii jucători care și-au făcut un nume în timp și chiar dacă au 2-3 luni mai proaste, nu pot fi puși pe picior de egalitate un jucător de 1 milion de euro cu unul de 100.000 de euro.

”Declarațiile patronului cresc valoarea jucătorului”

Nu poți spune că este un algoritm matematic fix foarte obiectiv. În general, ne uităm la minutele jucate, nivelul echipei, vârsta, meciuri internaționale, goluri, pase decisive, evoluția defensivă a echipei, imagine publică. A fost cazul lui Dennis Man. Chiar și declarațiile patronului i-au ridicat cota, mult peste ceea ce am declarat noi.

Se ia în calcul și puterea financiară a echipei la care joacă. Probabil o să depășim 200 de milioane de euro (n.r. cota de piață a Ligii 1). Florinel Coman are un an de când joacă puțin, dar i-am scăzut cota treptat.

Efectiv ca și cotă de piață, datorită inflației, mi se pare că nu s-a schimbat nivelul din trecut. Dar față de campionatele din spate suntem într-o scădere vizibilă, ne-am distanțat valoric de campionatele din Europa, chiar și din jurul României”, a transmis Cătălin Cîmpian, în exclusivitate pentru PRO TV și sport.ro.

TOP 10 jucători din Liga 1, după valoarea de piață

Cele mai mari creșteri de cotă

Cele mai mari scăderi de cotă

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!