Constantin Anghelache Dinamo Scandinavica Superliga

Dezvaluiri The Guardian: Anghelache, omul care aduna spagile Securitatii! IKEA, implicata in afacerile murdare ale lui Ceausescu!

The Guardian a dezvaluit modul in care unul dintre cele mai importante branduri ale Europei a fost implicat in afacerile murdare ale regimului comunist din Romania. Presedintele lui Dinamo, Constantin Anghelache, era maiorul care se ocupa de colectarea comisioanelor.

SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 05 Iulie 2014, 13:00
Data actualizarii: Sambata 05 Iulie 2014, 14:25

Numele companiei IKEA, unul dintre cele mai cunoscute si respectate branduri ale Europei, tocmai pentru inovatie si modernism, apare in dosarele CNSAS ca avand legatura cu afacerile murdare ale regimului comunist din Romania, scrie The Guardian.

Din documentele care au iesit la iveala abia acum, reiese ca IKEA, care a avut un contract de colaborare cu compania romaneasca Tehnoforestexport, a platit comisioane in conturile Securitatii pentru a beneficia de acest parteneriat.

In anii '80, Tehnoforestexport era un producator important pentru Ikea. Mobila facuta in Romania ajungea sa fie vanduta pe pietele din Suedia, Germania, Danemarca, Austria, Franta, Belgia si Olanda.

In arhivele Securitatii, operatiunea apare sub numele de 'Scandinavica', iar din documente reiese ca pe langa platile legale facute de producatorul suedez, anumite sume intrau si in alte conturi adiacente.

Notele de la Securitate

Apar doua note in acest sens. Prima, scrisa in martie 1983, dar nesemnata, precizeaza ca: "Au fost intreprinse masurile necesare pentru a executa unele operatiuni valutare speciale. Acestea au constat in colectarea unui comision de 1.85% din suma rezultata taxarii agreate de partenerul strain."

A doua nota, apartinand Ministerului de Interne, departamentul Securitate, unitatea 0544, 27 septembrie 1986, marcata 'Top secret', explica intr-un limbaj oficial ca "operatiunea de colectare Scandinavica a fost intiata cu scopul de a primi moneda straina prin intermediul suprataxarii de pe urma contractului intre Tehnoforestexport si firma Ikea din Suedia, in valoare de 97 de milioane de coroane suedeze (13.6 milioane de dolari)".

Anghelache, nume de cod "Eftimie Gelu"

Apoi, se precizeaza ca: "Firma IKEA a transferat in contul intermediar suma de 163,005.201 coroane suedeze". Nota este semnata de "maiorul Eftimie Gelu", al carui nume real s-a dovedit a fi, in urma cercetarilor CNSAS, Constantin Anghelache, nimeni altul decat actualul presedinte al clubului Dinamo.

Contactat de jurnalistii de la The Guardian pentru a explica aceste lucruri, Anghelache a refuzat sa comenteze, insa a facut o remarca: "Intrati in chestiuni tehnice ale comertului exterior". Apoi a intrebat retoric: "Ma mai ocup eu cu asta?", ceea ce i-a facut pe englezi sa inteleaga ca actualul oficial al clubului Dinamo nu isi neaga trecutul.

Inainte de 1990, actiunile Securitatii in randul populatiei Romaniei mergeau de la intimidare pana la maltratare si crima organizata in scopuri politice.

Se estimeaza ca in decembrie 1989 in conturile Bancii Romane de Comert Exterior erau aproximativ 4 miliarde de dolari. O mare parte din aceasta suma s-a evaporat in primele luni ale anului 1990. Cativa ani mai tarziu, multi dintre oamenii care au avut legaturi cu Securitatea in anii '80 s-au transformat in oameni de afaceri, oameni de conducere in institutii ale statului, sau politicieni de succes.

Modifică setările cookies