De unde a plecat si unde a ajuns! Afla aici tot ce nu stiai despre Mircea Rednic!

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 09 Octombrie 2007, 19:09
Data actualizarii: Marti 09 Octombrie 2007, 19:09
MIRCEA REDNIC S-A INTORS DUPA 4 ANI IN GIULESTI!

Ovaţionat în Giuleşti după câştigarea titlului în 2003, demis de Giovanni Becali chiar de ziua lui, contestat de fanii rapidişti în 2005, Mircea Rednic, cel mai titrat antrenor din istoria clubului Rapid, revine după o perioadă de patru ani pe banca tehnică a echipei feroviare.
Cariera lui Rednic la Rapid a început încă de pe vremea în care era jucător. În sezonul 1997/1998, Rednic a semnat cu FC Rapid, pentru care a jucat 68 de partide şi a marcat două goluri în trei sezoane, ultimele ale carierei sale. Cu Mircea Lucescu antrenor, Rednic a câştigat titlul de campion al României în sezonul 1998-1999, primul după 32 de ani în istoria clubului, şi Supercupa României.
La finalul carierei de fotbalist, Rednic a preluat postul de antrenor al Rapidului, după plecarea lui Anghel Iordănescu, dar părăseşte şi el banca tehnică a echipei, în sezonul 2001-2002, după o victorie cu Oţelul Galaţi, scor 2-1. Apoi, obţine primul trofeu important: Supercupa României, 2-1 cu Dinamo.

După o scurtă perioadă la FCM Bacău, de la 5 august 2001 până la 1 decembrie 2001, Rednic revine ca antrenor în Giuleşti cu care câştigă primul titlu ca antrenor, la finalul sezonului 2002/2003. La 6 decembrie, Rednic este îndepărtat din funcţie de noul preşedinte al clubului Rapid, Ioan Becali, deşi echipa se afla în lupta pentru titlu, la jumătatea sezonului 2003-2004.
Plecat în Arabia Saudită, la Al Nassr, Rednic revine în campionatul intern al României ca antrenor al echipei Universitatea Craiova. La conferinţa de presă ce a urmat partidei Universitatea - Rapid, scor 3-1, Rednic fredonează refrenul unei melodii cântate de trupa Ca$$a Locco: "Ce bine-mi pare că ai luat ţeapă". Pe 25 septembrie 2004, demisionează de la echipa din Bănie, în urma unei partide cu FCM Bacău, scor 1-1, din etapa a VIII-a.

Rednic acceptă oferta lui Adrian Porumboiu de a prelua FC Vaslui, aflată în eşalonul secund, pe care o promovează în Divizia A şi refuză să îşi mai prelungească înţelegerea.
Liber de contract, Rednic este chemat din Belgia, în noaptea de 15 august 2005, de George Copos la Crowne Plaza pentru a prelua conducerea echipei Rapid, după ce patronul grupării giuleştene l-a demis pe Răzvan Lucescu. În timpul negocierilor, mai mulţi suporteri ai formaţiei "ab-vişinii" au protestat faţă de demiterea lui Lucescu şi l-au ameninţat pe fostul tehnician cu decapitarea în cazul în care se va întoarce la Rapid. Din cauza reacţiei negative a suporterilor, Copos a renunţat să-l mai numească antrenor pe Rednic şi l-a reconfirmat în funcţie pe Răzvan Lucescu.
După şase etape din sezonul 2005-2006, Rednic a revenit, ca antrenor al formaţiei moldave, pe care reuşeşte să o scape de la retrogradare, după ce, în turul campionatului, gruparea vasluiană nu obţinuse decât şase rezultate de egalitate şi nouă înfrângeri.

Pe 6 iunie 2006, Rednic a preluat Dinamo. Venirea sa la Dinamo a fost dorită în mod expres de acţionarul Cristi Borcea şi a provocat o schismă la nivelul acţionariatului grupării din Şoseaua Ştefan cel Mare, Gigi Neţoiu retrăgându-şi sprijinul şi declarând că "nu crede în proiectul" numit Rednic. Un alt acţionar care a fost contra aducerii lui Rednic a fost Vasile Turcu, acesta oscilând, însă, între laude şi critici la adresa antrenorului, în funcţie de momentele pe care le-a traversat echipa de-a lungul mandatului său.
Sub comanda lui Rednic, Dinamo a ajuns în primăvara europeană pentru prima oară după 17 ani, în sezonul 2006/2007, când a reuşit să treacă de grupele Cupei UEFA, însă a fost eliminată din competiţie în 16-imi de Benfica Lisabona.

Pe plan intern, Rednic a condus Dinamo spre titlul de campioană cu numărul 18, după un parcurs foarte bun început cu o serie de 13 victorii consecutive. În etapa a XIV-a a sezonului trecut, invincibilitatea "roş-albilor" a fost curmată de CFR Cluj, formaţie pe care Dinamo avea s-o stopeze în retur din cursa spre locul doi, în care ardelenii luptau cu Steaua. Atunci Dinamo a învins pe CFR cu scorul de 1-0, pe teren propriu, în etapa a XXXI-a, după meci, finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, anunţând că a oferit bani dinamoviştilor pentru a câştiga şi a ajuta, astfel, formaţia din Bulevardul Ghencea să se claseze pe locul doi şi să se califice în preliminariile Ligii Campionilor. Victoria lui Dinamo în meciul cu CFR i-a nemulţumit pe suporteri, care ar fi dorit ca echipa pregătită de Mircea Rednic să piardă pentru a-i împiedica astfel pe eternii rivali de la Steaua să ajungă în Liga Campionilor. "Gura târgului" spune, însă, că după partida cu CFR în vestiarul dinamovist ar fi avut loc o serie de conflicte, după ce jucătorii l-au suspectat pe Rednic că şi-a însuşit o mare parte din banii oferiţi de Becali. Adevărul a fost trecut, însă, sub tăcere, în condiţiile în care noile regulamente interzic oferirea şi primirea de stimulente financiare din partea altor cluburi.
Speranţele dinamoviştilor de a accede direct în grupele Ligii Campionilor ca urmare a câştigării titlului au fost spulberate, după ce competiţia a fost câştigată în sezonul 2006/2007 de AC Milan, formaţie care nu ar fi putut obţine participarea şi în ediţia 2007/2008 din cauza locului ocupat în campionatul intern. Astfel, campioana României a fost nevoită să evolueze în turul trei preliminar, unde nu a fost cap de serie şi a avut ca adversară formaţia Lazio Roma. În tur, Dinamo a reuşit să obţină o remiză, 1-1, pe stadionul Olimpico din Roma, iar returul de la Bucureşti era privit cu o doză destul de ridicată de optimism. După o primă repriză bună, în care au reuşit să deschidă scorul prin Florin Bratu şi să intre la vestiare în avantaj, dinamoviştii au pierdut meciul şi calificarea în primele 20 de minute ale părţii secunde, când au primit trei goluri, şi au rămas în afara grupelor, trebuind să se mulţumească cu Cupa UEFA.

Ratarea primului obiectiv al sezonului 2007/2008 a amplificat criza de la Dinamo, provocată de startul slab de campionat. După o victorie chinuită în prima etapă la Gloria Buzău, cu scorul de 2-1, după ce a fost condusă de nou-promovata pregătită atunci de Viorel Ion, Dinamo a primit lovitura chiar pe teren propriu, de la fosta formaţie a lui Rednic, FC Vaslui, care a învins campioana în propriul fief cu scorul de 2-0. Întâmplare, s-au gândit mulţi, în condiţiile în care dinamoviştii veneau după un sezon foarte bun, după o perioadă de pregătire prolifică şi păreau cu gândul mai mult la lupta pentru grupele LC.
Etapa a treia a adus un reviriment pentru formaţia lui Rednic, care s-a impus clar, cu scorul de 3-0, în faţa Ceahlăului, chiar la Piatra Neamţ, următorul meci a fost cel cu Lazio, de la Roma, scor 1-1, iar lucrurile păreau să intre pe un făgaş normal în curtea campioanei. Dar un nou pas fals de pe teren propriu, 1-1 cu Dacia Mioveni, echipă nou-promovată şi care părea "pradă uşoară", prin prisma relaţiilor dintre Dinamo şi sponsorul argeşenilor, Gigi Neţoiu, a arătat că liniştea este departe.

Dinamo era cu gândul mai mult la Lazio astfel că, forţaţi şi de numărul mare de accidentaţi, oficialii campioanei au preferat să amâne partida cu Farul, pentru a putea pregăti în linişte jocul retur cu italienii, care putea aduce grupării din Şoseaua Ştefan cel Mare prima calificare din istorie în grupele LC. Eşecul din partida cu Lazio a adâncit, însă, "groapa" în care se zbate Dinamo şi, pe fondul dezamăgirii provocate de ratarea calificării, jucătorii au pierdut şi partida cu Gloria Bistriţa, de sâmbătă, rezultat ce a provocat un adevărat seism.
Preşedintele CA Nicolae Badea vorbea de neputinţă şi de eliminarea jumătăţilor de măsură, Rednic îşi declina responsabilitatea în privinţa transferurilor operate de Dinamo după iarna lui 2006, aruncând-o pe umerii acţionarilor, iar în puterea nopţii i-a anunţat pe aceştia că părăseşte "corabia".
Născut la 9 aprilie 1962, Mircea Rednic a debutat ca jucător în Divizia A la Corvinul Hunedoara, pe data de 2 august 1980, într-o partidă cu ASA Târgu-Mureş, câştigată cu scorul de 4-1. Ca jucător, Rednic a jucat în 391 de partide şi a marcat 29 de goluri în Divizia A, la Corvinul, Dinamo şi Rapid, unde a câştigat trei titluri de campion: 1983/1984, 1989/1990 (cu Dinamo) şi 1998/1999 cu Rapid. A mai câştigat patru Cupe ale României în sezoanele 1983/1984, 1985/1986 şi 1989/1990, cu Dinamo, şi în 1998-1999 cu Rapid.
În străinătate a evoluat în campionatul Turciei, la Bursaspor (1990-1991), formaţie pentru care a jucat 14 meciuri. A mai jucat în Belgia, la Standard Liege şi Saint Trond, acumulând 150 de meciuri şi 3 goluri.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!