Liga 1

Cine rezista? Ce s-ar intampla cu strainii de top din Liga I daca restrictiile pentru extracomunitari ar fi oficiale de azi

LPF vrea sa impuna restrictii pentru transferurile jucatorilor extracomunitari. Cluburile din Liga I se vor alinia din 2016-2017 la un regulament mult mai strict, la fel ca in Europa.

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 27 Ianuarie 2015, 18:42
Data actualizarii: Marti 27 Ianuarie 2015, 18:48

Niciun club din Romania nu va putea sa alinieze la startul sezonului un lot fara jucatori crescuti in tara si o echipa formata din straini extracomunitari fara sa fi jucat la nationalele lor. Noul pachet de masuri prin care LPF doreste incurajarea formarii jucatorilor la nivel national urmeaza sa fie inaintat spre aprobare Comitetului Executiv al FRF, aplicarea acestuia fiind programata pentru returul sezonului 2016-2017 al Ligii I.

"Au fost votate mai multe masuri prin care sa fie incurajata formarea jucatorilor la nivel national. in ceea ce priveste jucatorii din afara UE avem o propunere. La nivelul Ligii I avem nevoie doar de vedete si ca atare se va putea legitima un jucator non-UE numai daca acela in sezonul anterior legitimarii a fost convocat la echipa nationala de cel putin trei ori, pe categorii de varsta, bineinteles", a declarat secretarul general al LPF, Justin stefan.

El a mentionat ca gruparile nu vor putea avea un lot mai mare de 25 de jucatori. "Plecand de la regulile UEFA, peste un sezon si jumatate devine obligatoriu ca numarul maxim de jucatori din lotul unei echipe sa fie de 25, la fel ca in competitiile UEFA si alte campionate europene importante. De asemenea, devine obligatoriu ca in lotul de 25 de jucatori fiecare echipa sa aiba patru jucatori formati la nivel national (n.r. - jucatori care au fost legitimati la cluburi afiliate la FRF pe intervalul de varsta 15-21 de ani) si patru la nivel local (n.r. - jucatori care in intervalul de varsta 15-21 de ani au fost legitimati la clubul actual pentru trei sezoane sau 36 de luni). Aceste reguli sunt aprobate si se vor aplica din returul editiei 2016-2017. Propunerea va fi inaintata catre FRF si apoi introdusa in regulamentul Ligii I", a explicat Justin stefan.

LPF va implementa si un sistem prin care va incerca sa limiteze cheltuielile cluburilor cu salariile jucatorilor si indemnizatiile de transfer. "Pana la finalul acestui sezon urmeaza sa implementam un sistem de management al costurilor, care vine in intampinarea fair-play-ului financiar ce intra in vigoare din sezonul viitor la FRF. Asa ca pana la sfarsitul editiei de campionat vom culege date, iar in vara vom propune intr-o Adunare Generala acest sistem de management al costurilor ce urmareste sa limiteze cheltuielile excesive pe care cluburile le-ar putea face cu salariile jucatorilor si cu indemnizatiile de transfer", a adaugat secretarul general.

NARCIS RADUCAN, ASA TG. MURES: "De acum incolo, jucatorii straini, din afara Comunitatii Europene, trebuie sa fi avut minimum trei selectii la reprezentativele respective. Fiecare club trebuie sa vina cu propuneri. Sunt masuri pe care le-am luat si noi din campionatele importante care au progresat si e de laudat ca s-au gandit la asta si pentru fotbalul romanesc"

FELIX GRIGORE, CSU CRAIOVA: "Se va merge pe regulile UEFA, cu patru jucatori formati de club, patru jucatori crescuti de FRF, din campionatul intern si un lot de maximum 25 de jucatori. Daca nu ai jucatorii respectivi, ti se va reduce numarul la 23, 22 si asa mai departe"

DANIEL STANCIU, DINAMO: "E interesanta ideea cu patru jucatori crescuti la nivel local si patru la nivel national. Sunt lucruri care vin in intampinarea propunerilor UEFA. Personal insa cred ca noi avem legislatia rutiera din Germania si o aplicam pe drumurile din Romania. E un pic dificil, trecerea asta la noile masuri e facuta un pic cam brusc. Apoi mai este si limitarea aducerii de jucatori extracomunitari. Poti sa aduci jucatori comunitari, din Liga a V-a din Germania, dar esti conditionat sa aduci extracomunitari cu cel putin trei prezente la nationala. Daca aduci un jucator din prima liga din Brazilia sau Argentina nu inseamna ca e mai slab decat unul din liga a V-a din Germania sau a III-a din Franta. Aici e de discutat, de aceea noi cluburile putem veni cu amendamente pana la sedinta Comitetului Executiv al FRF. Pentru ca sunt lucruri interpretabile"

Ce s-ar intampla daca noul regulament s-ar aplica de azi

Intr-un exercitiu de imaginatie, www.sport.ro incearca sa arate ce s-ar intampla daca cluburile din Liga I ar vrea sa ii transfere pe actualii stranieri extracomunitari de top in conditiile unui astfel de regulament oficial.

JUNIOR MORAIS - brazilianul de 2.5 milioane de euro de la Astra Giurgiu ar avea mari probleme daca regulamentul ar fi oficial de-acum. Pentru ca nu are meciuri la nationala, nu ar putea juca in LigaI.

TOTO TAMUZ - international israelian, Toto Tamuz a jucat un singur meci la nationala sa, pe 10.10.2014. Noul regulament prevede ca fotbalistii sa aiba 3 meciuri jucate la nationala intr-un an.

JEAN SONY ALCENAT - daca Petrolul ar dori sa-l aduca pe Jean Sony Alcenat intr-un astfel de context, nu ar putea. Si asta pentru ca jucatorul haitian a jucat un singur meci in 2014 pentru nationala sa.

TAKAYUKI SETO - nici mijlocasul japonez al Astrei, cotat la 1.5 milioane de euro, nu s-ar putea transfera in Liga I intr-un context de acest gen.

SEIDU YAHAYA - mijlocasul central ghanez de 1.5 milioane de euro nu a evoluat niciodata la nationala tarii sale

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies