JO 2016

Prizonier la Rio. La jumatate de secol de la unul dintre cele mai faimoase gesturi de la JO, un etiopian a actionat asemanator: "Acum imi este teama ca ma vor omori"

Manchester City - Steaua, miercuri, de la 21:45, IN DIRECT la ProTV

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 22 August 2016, 10:47
Data actualizarii: Luni 22 August 2016, 11:11

Etiopianul Feyisa Lilesa, medaliat cu argint la maraton la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, duminica, a protestat impotriva politicii conduse de guvernul tarii sale fata de Oromo, o minoritate etnica din Etiopia.

Duminica dimineata, maratonistul a trecut linia de sosire cu bratele incrucisate deasupra capului, ca si cum ar fi fost legate. 

In conferinta de presa, apoi dupa, el si-a explicat gestul: "Am facut acest gest impotriva atitudinii guvernului fata de Oromo. In noua ani, 1.000 de persoane au fost ucise", a afirmat el. 

"Am mai multi apropiati in inchisoare. Daca vorbesti de democratie, ei te omoara. Daca ma intorc in Etiopia, probabil ca ma vor omori sau ma vor baga la inchisoare", a declarat el. 

"Este foarte periculos in tara mea. Poate ca ar trebui sa plec intr-o alta tara. Eu am manifestat pentru toti oamenii care nu sunt liberi", a adaugat el. 

Atletul intentioneaza sa ramana o perioada in Brazilia, sperand sa obtina mai tarziu o viza pentru Kenya sau Statele Unite. 

Oromo lupta regulat din noiembrie 2015 impotriva unui proiect de expropiere. Zeci de manifestanti au fost ucisi pe 7 si 8 august in Etiopia.

Gestul etiopianului Lilesa aminteste de faimosul salut al atletilor Tommie Smith si John Carlos de la Olimpiada din 1968, din Mexic. Atunci, cei doi americani, carora li s-a alaturat si australianul Peter Norman, au purtat insigne reprezentant un simbol al respectarii drepturilor omului.

Amintit ca "Black Power Salute", gestul facut de Smith si Carlos a fost insa explicat de acestia ca fiind unul menit sa starneasca atentia asupra respectarii drepturilor tuturor oamenilor, indiferent de culoarea lor.

CITESTE SI

Modifică setările cookies