JO 2016

Antrenat de-o "strabunica", felicitat de Usain Bolt, a uimit o lume intreaga: povestea celui mai surprinzator record mondial

Wayde van Niekerk a reusit performanta de a-i lua fata lui Usain Bolt in seara cursei de 100 de metri, vedeta oricarui concurs olimpic. 

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 15 August 2016, 11:27
Data actualizarii: Luni 15 August 2016, 11:44

N-au concursat in aceeasi proba, iar Usain Bolt a luat al treilea aur olimpic consecutiv, dar sud-africanul van Niekerk a reusit mai mult decat atat: a castigat proba de 400 de metri stabilind si un record mondial!

La 24 de ani, van Niekerk nu mai era un anonim in atletism de-o vreme. Este primul atlet care reusise deja performante cumulate: sub 10 secunde la 100 de metri, sub 20 de secunde la 200 de metri si sub 44 de secunde la 400 de metri. Acum, cu un record mondial, a intrat insa cu adevarat in istorie.

Sunt vremuri in care e din ce in ce mai greu sa fac un record mondial la atletism, corpul uman se apropie de limitele lui. van Niekerk a reusit insa chiar plecand in finala de pe culoarul 8. Timpul sau: 43,03! Cu 15 sutimi mai rapid decat recordul precedent, stabilit de Michael Johnson in 1999! In termeni de probe de viteza, 15 sutimi de secunda inseamna enorm!

Michael Johnson urmarea proba din cabina de comentatori a BBC-ului. "Oh, Dumnezeule! De pe culoarul 8, record mondial! A fost atat de rapid! Nu am vazut niciodata asa ceva intre 200 si 400 de metri. E posibil sa fi alegat mai rapid in ultimii 200 de metri decat in prima parte. Si e atat de tanar, ce ar mai putea reusi? Sa coboare sub 43 de secunde? E ceva ce am crezut ca vor reusi eu, dar n-am putut. Usain Bolt se va retrage curand, asa ca el ar putea fi viitoare vedeta a acestui sport"

Apropo de Usain Bolt, remarcabil si gestul sau dupa ce a castigat cursa de 100 de metri. In timp ce era la un interviu l-a vazut pe van Niekerk. S-a oprit din interviu, s-a indreptat spre el si l-a felicitat.

Cineva in tribune a fost insa mult mai fericit pentru succesul tanarului sud-african. O batranica de 74 de ani care ii este antrenoare!

Ans Botha este cu o jumatate de secol mai in varsta decat sportivul ei. Sunt foarte apropiati, au incredere unul in celalalt si se respecta enorm. I se spune "Tannie Ans" de catre atletii ei, adica "matusa Ans" in afrikaans. "Nu accepta nicio prostie de la ei. Are reguli, standarde si tine la disciplina foarte mult. Tine un regim strict si toata lumea trebuie sa-l respecte", povesteste un apropiat. 

Performantele lui van Niekerk au crescut spectaculos in ultimii trei ani, de cand lucreaza cu Ans Botha. Si-a imbunatatit cu 4 secunde timpul la 400 de metri. La Mondialele de la Beijing din 2015 era deja la 3 sutimi de recordul lui Michael Johnson. Atunci, batranica a fost pentru prima data la un Mondial de Atletism, desi antreneaza din anii 60. Nu s-a lasat impresionata de vedete ca Usain Bolt. "Daca vad ceva ce poate functiona la atletii mei, incerc sa implementez. Incerc permanent sa aduc ceva nou in pregatire. Se spune ca nu esti niciodata prea batran sa inveti", spunea antrenoarea atunci in City Press din Africa de Sud.

Originara din Namibia, strabunica nici nu se gandeste la retragere. "Sunt binecuvantata, nu am probleme de sanatate. Cred ca datorita faptului ca lucrez cu tineri - si trebuie sa te ridici la nivelul lor" Iar nivelul celui mai important sportiv al ei e deja urias.

Ce-a facut in ziua concursului? S-a uitat la victoria lui Liverpool cu Arsenal, 4-3! "Am avut asa emotii! Fratele meu este fan Arsenal, asa ca m-am bucurat in plus. Acum am un record mondial si o victorie a lui Liverpool cu care sa ma laud", a spus atletul la final. Imediat, Liverpool a reactionat.

Wayde van Niekerk a fost si port-drapelul tarii lui la ceremonia de deschidere de la Rio. Si-a adus 10 rude in Brazilia sa-l urmareasca, intre care iubita, parintii si bunicii. L-a urmarit si-l va urmari in continuare insa intreaga Planeta. 

CITESTE SI

Modifică setările cookies