Iarna

Trei zile de splendoare in zapada la Val d'Isere: norvegienii cu viteza, francezii cu tehnica

Cei mai buni schiori ai lumii s-au mutat pentru vreo doua saptamani in Franta, la Val d'Isere.

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 07 Decembrie 2016, 10:02
Data actualizarii: Miercuri 07 Decembrie 2016, 10:34

Acolo au nu mai putin de cinci curse in zece zile la masculin, plus alte trei la feminin weekend-ul urmator. Trei dintre ele s-a desfasurat deja, inlocuind etapele ratate de Beaver Creek, Statele Unite, din cauza lipsei zapezii.

Au fost asadar primele probe de viteza ale sezonului, mai intai un Super-G, apoi o coborare, iar la final si o cursa mai tehnica, un slalom urias. Toate s-au desfasurat pe partia O.K. - nume ce provine de fapt de la Oreiller Killy, doi fosti mari schiori francezi - spre deosebire de intrecerile din aceasta saptamana. Altfel, partia e departe de a fi O.K., e chiar foarte dificila si, chiar cu zapezile importante din ultima vreme din Franta, a avut nevoie de un strat semnificativ si de zapada artificiala.

Revenirea in forta a lui Svindal

Noile reguli in privinta ordinii la start - tragere la sorti pentru primii sportivi, nu start in ordinea clasamentului, astfel ca favoritii ar putea sa nu fie primii - l-au adus pe Matthias Mayer primul pe partie. Austriacul revenise dupa o accidentare, a fixat timpul reper la 1:23:25, timp care i-a asigurat pana la urma doar locul al 23-lea. 

Lumea astepta insa o alta mare revenire pe partie: cea a lui Aksel Lund Svindal, norvegianul care se accidentase sezonul trecut la Kitzbuhel, dupa o prima parte a sezonului pe care o dominase. Svindal a fost al cincilea la start, moment in care slovenul Bostjan Kline si un alt norvegian, Kilde, se instalasera pe primele pozitii, Kline chiar cu un timp foarte bun, 1:22:11, desi a avut o ezitare in start.

Svindal a dat totul, a mers la limita pe dificila partie propusa la Val d'Isere, si a depasit cu 28 de sutimi timpul-reper de la acel moment. Mai erau insa sportivi de top la start. Imediat a venit un alt specialist al viteze, italianul Dominik Paris. Acesta a inceput mai bine, dar pe sectoarele intermediare a pierdut suficient cat sa ramana imediat in spatele lui Svindal, la 24 de sutimi.

Problemele cele mai mari aveau sa vina pentru Svindal tot dintre conationalii sai. Kjetil Jansrud a urmat la start si a mers perfect, devenind singurul in stare sa-i ia primul loc lui Svindal, si el cu doar 17 sutimi, dupa ce a avut si sectoare in care a mers ceva mai slab.

Podiumul era stabilit, s-au imprtit si punctele fara alte mari surprize. De consemnat doar ca singurul reprezentant al Romaniei, Ionut Achiriloaie, ultimul la start, n-a reusit sa termine cursa.

Dubla lui Jansrud

Ca in probele feminine de la Lake Louise, a doua cursa consecutiva a fost adjudecata de acelasi sportiv, doar ca, in cazul baietilor, n-a fost o atat de mare surpriza, Kjetil Jansrud fiind intre favoriti, cu atat mai mult dupa ce castigase, pe aceeasi partie, si cursa de super-G.

Emotiile s-au terminat destul de repede, pentru ca Jansrud a fost al treilea la start si a dus stacheta timpului la un "imposibil" 1:59:51. Top 10 s-a stabilit apoi aproape integral rapid. Din nou, Svindal a fost cel mai asteptat si s-a apropiat la 33 de sutimi de lider. Intre cei doi norvegieni s-a mai strecurat insa italianul Fill, cu 26 de sutimi in urma primului loc.

Podiumul era gata: Jansrud, Fill, Svindal. In Top 10 s-au mai strecurat oarecum neasteptat poate Kueng si Giraud Moine. Romanul Ionut Achiriloaie a pornit ultimul si, de data aceasta, a terminat cursa, insa a ramas pe ultima pozitie.

Ziua Frantei la slalom urias

In a treia zi, au revenit pe partie cei mai tehnici schiori, pentru proba de slalom urias. Era 4 decembrie, nu 14 iulie, dar a fost ziua Frantei in Franta: patru din primele cinci locuri au fost ocupate de francezi. Doar unul pornea intre favoriti, Pinturault, alaturi de austriacul Hirscher si americanul Ligety. Dintre ultimele 37 de probe de slalom urias, doar 3 nu fusesera castigate de unul dintre ei! Fanara, Neureuther si Kirstoffersen erau in linia a doua.

Francezii au luat o optiune serioasa inca din prima mansa. Ligety a prins la limita Top 10, Kristoffersen si Neureuther nici atat. Insa francezii s-au uitat la Hirscher, austriacul lider mondial devansandu-l cu o sutime pe Matheiu Favre! Fanara si Muffat-Jeandet au stat dupa prima mansa la 43, respectiv 76 de sutimi de conationalul lor de pe locul al doilea. Italianul Tonetti s-a strecurat surprinzator in fata lui Pinturault, care avea deja mai bine de o secunda in urma liderului. Jansrud, eroul primelor zile la probele de viteza, n-a prins nici mansa a doua in etapa tehnica de la Val d'Isere.

Parea deja o mansa secunda care se va rezuma doar la duelul Favre - Hirscher si acea sutime ce-i despartea. Pinturault a facut mansa secunda excelenta si a stabilit un timp greu de batut cand mai erau cinci sportivi. Tonetti, Muffat-Jeandet si Fanara nu i-au facut fata, astfel ca Pinturault, castigatorul primului slalom urias al sezonului la Soelden, avea asigurat inca un podium, urcase deja trei pozitii, dar urmau greii primei manse.

Faivre a coborat primul. A atacat si a pus mai bine de o secunda in fata lui Pinturault. Hirscher insa tot mai avea o sutime avans din prima mansa, dar trebuia sa mearga perfect. A dus-o la 5 sutimi la primul intermediar, apoi insa a pierdut ritmul, a gresit si a ajuns la +32, +35 si, la final, +49 de sutimi in urma lui Faivre.

Prima victorie din cariera lui Faivre in Cupa Mondiala, la 24 de ani, si ce victorie, in Franta, la Val d'Isere! O victorie anuntata de doar doua podiumuri pana acum, la finalul sezonului trecut, dar o performanta constanta. "A fost o zi fantastica, sunt atat de fericit! Antrenamentele cu coechipierii mei in vara m-au ajutat sa ajung aici", a spus Faivre dupa victorie.

Egalitate in clasamentul probei

In clasamentul la slalom urias e egalitate acum intre Hirscher si Pinturault. Austriacul are doua locuri secunde, in timp ce francezul a prins o victorie si un bronz. Faivre urca pana pe 3, la 31 de puncte de lideri, iar Fanara e la 70. 

La general, Hirscher inca are 80 de puncte avans in fata lui Jansrud acum. Pinturault e al treilea (-96 de puncte), Svindal al patrulea (-140), iar Faivre vine pana pe cinci!

Calendarul si rezultatele Cupei Mondiale la masculin

Calendarul complet

1. Soelden, slalom urias: Pinturault, lupta formidabila cu Hirscher

2. Levi, slalom: Hirscher, de neoprit

Modifică setările cookies