Tot ce trebuie sa stii despre noul sezon din Cupa Mondiala la schi alpin: noutatile, surprizele, favoritii, programul complet

Iarna
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 21 Octombrie 2016, 22:12
Data actualizarii: Sambata 22 Octombrie 2016, 11:13

Prima etapa a sezonul 2016-17 are loc in acest weekend la Soelden

Stii ca vine iarna atunci cand incep si competitiile sporturilor de iarna. In acest weekend se da startul noului sezon al Cupei Mondiale la schi alpin. Este o editie aniversara, a 50-a in care Federatia Internationala de Schi (FIS) organizeaza Cupa Mondiala. Pentru ca suntem totusi in octombrie, competitia incepe pe un ghetar: Rettenbacher, aflat la peste 3.000 de metri in Tirol, mai exact in Vlaea Oetztal, la Soelden. 

In aceasa jumatate de secol, multe s-au schimbat. Practic doar zapada este constanta si, mai nou, chiar si ea lipseste uneori, provocand anulari sau amanari de curse si crescand necesitatea instalatiilor tot mai performante de zapada artificiala. Acum avem insa 20 de saptamani de competitie, plus cele doua saptamani ale Campionatelor Mondiale - fata de doar noua, cate au fost la prima Cupa Mondiala, in 1967. Ne vom plimba prin 31 de statiuni, in 14 tari. 

Au fost 3.188 de etape de Cupa Mondiala in cei 50 de ani. Cele mai multe, 568, au fost organizate in Austria, urmata de Italia (473) si Elvetia (464). Prin 25 de tari a trecut Cupa Mondiala de-a lungul timpului. 

Si anul acest vin schimbari. Marea provocare este cucerirea unui public mai tanar care urmareste schi la TV, acum media fiind la 45 de ani. Logic, acest lucru ii ingrijoreaza pe organizatori, care au venit cu diverse idei. In probele de coborare de exemplu, anul acesta cei mai rapizi 10 din antrenamente isi vor putea alege numerele de start intre 1 si 20, in functie de diversi factori, inclusiv tactica gandita pentru anumite partii sau conditii meteo. Pana acum erau trasi la sorti intre numele 16 si 22. De asemenea, la Campionatele Mondiale sportivii vor purta in premiera transpondere in probele de viteza, care vor transmite in timp real diverse informatii precum viteza, timpul petrecut in sarituri si altele. Introducerea unor noi moduri de desfasurarea a curselor, precum slalom paralel sau etapele in nocturna, face parte din acelasi plan de crestere a interesului publicului tanar. Modificarile se fac insa cu rabdare, motivul principal fiind pastrarea sigurantei sportivilor pe primul loc.

Care sunt cele mai importante etape in 2016-17

Startul e ca de obicei la Soelden, in Austria, in acest weekend (22-23 octombrie). E pentru a 19-a oara in ultimii 25 de ani cand Cupa Mondiala incepe la Soelden. Fetele si baietii concureaza in acelasi weekend la slalom urias, asa ca avem un indiciu bun pentru noul sezon. Anul trecut, la feminin am avut o castigatoare surpriza, Federica Brignone (Italia), iar la masculin Ted Ligety a obtinut singura victorie a sezonului. Favoriti: Lara Gut si Marcel Hirscher

O noutate in acest sezon este Killington, in Statele Unite. Vom avea probe feminine de slalom si slalom urias acolo, pe 26-27 noiembrie. Statiunea se afla in Vermont, pe coasta de est a Statelor Unite. Atmosfera va fi cu siguranta exceptionala, fiind vorba si de weekend-ul de Thanksgiving. Favoriti: Mikaela Shiffrin (slalom) si Anna Veith (slalom urias).

Prima proba de viteza a baietilor e la Lake Louise, in Canada, pe 26 si 27 noiembrie, probe de coborare si Super-G. E o etapa devenita traditionala, iar anul trecut a consemnat o victorie senzationala a lui Aksel Lund Svindal, care revenea dupa o accidentare cu o dubla victorie. Norvegianul spera sa revina si acum in circuit tot la Lake Louise. Favoriti: Aksel Lund Svindal (Super-G) si Kjetil Jansrud (coborare)

Prima "clasica" a sezonului este Wengen, in Elvetia, cu coborarea de pe 14 ianuarie. Este unul dintre cele mai lungi si mai brutale trasee. Mii de fani vin sa vada etapa de pe partia Lauberhorn. Anul trecut tot Aksel Lund Svindal a castigat. Favorit: Aksel Lund Svindal.

Punctul culminant ramane "Streif" - cursa de coborare de la Kitzbuhel, de pe 21 ianuarie. Hahnenkamm vine cu viteze de peste 100 de kilometri pe ora si cu o inclinatie de 40 de grade in sectorul Mausefalle. Fiecare castigator da anual numele unei gondole. Anul trecut, marea surpriza a fost Peter Fill. Favorit: Domink Paris. 

Cursele nocturne au si ele atractia lor. Mii de oameni invadeaza partia de la Schladming, anul acesta pe 24 ianuarie. Favorit: Henrik Kristoffersen

Slalomul urias paralel a fost un succes major sezonul trecut. Pe 31 ianuarie, vom avea o astfel de proba la Stockholm, in Suedia. Dealul e amenajat special pentru curse 1 la 1. Anul trecut au castigat Wendy Holdner si Marcel Hirscher. Favoriti: Anna Fenninger si Marcel Hirscher. 

Campionatele mondiale vor fi la Saint Mortiz (Elvetia), intre 7 si 19 februarie. Aici vor fi curse in toate disciplinele, iar participarea e limitata pentru fiecare tara. Se intampla adesea surprize. Din nou, e una din ocaziile de a vedea si baietii, si fetele in aceeasi statiune. Favoriti: Kjetil Jansrud si Lindsey Vonn (coborare), Aksel Lund Svindal si Lindsey Vonn (Super-G), Ted Ligety si Anna Fenniger (slalom urias), Marcel Hirscher si Mikaela Shiffrin (slalom), Alexis Pinturault si Lara Gut (combinata), respectiv Norvegia pe echipe.

Finalul sezonului va fi la Aspen, in SUA, pe 13-19 martie. Participa primii 30 la fiecare disciplina si etapa poate fi decisiva pentru titlurile fiecarei probe. In general, cursele americane au loc in decembrie. De vazut cum vor fi primite in martie.

Cine sunt favoritii la masculin

Marcel Hirscher (Austria): a castigat ultimele cinci sezoane Cupa Mondiala, n-are cum sa nu fie din nou principalul favorit. Are 27 de ani si este specialist al probelor tehnice, dar mai nou se descurca tot mai bine si la Super-G. Sezonul trecut si o drona a incercat sa-l "atace", dar n-a "reusit" sa-i faca nimic.

Henrik Kristoffersen (Norvegia): Regele slalomului sezonul trecut. Are doar 22 de ani si a fost al doilea sezonul trecut in clasamentul general, dupa Hirscher. Daca scoate mai multe puncte si la slalom urias, e un competitor serios pentru austriac. 

Alexis Pinturault (Franta): Probabil cel mai complet schior din circuit, care poate face bine toate probele, puncteaza aproape la fiecare etapa. Anul trecut a fost al treilea la general si primul la combinata. Daca progreseaza la probele tehnice poate fi si mai sus.

Aksel Lund Svindal (Norvegia): Accidentarea de la Kitzbuhel a pus capat sezonului trecut prematur, dupa un inceput excelent. Din pacate, nu e complet refacut pentru startul sezonului. Spera sa revina o data cu prima proba de coborare. 

Posibil surprize

Kjetil Jansrud (Norvegia), Felix Neurether (Germania), Ted Ligety (SUA), Aleksander Aamodt Kilde (Norvegia)

Cine sunt favoritele la feminin

Lindsey Vonn (SUA): A trecut peste multe accidentari si a reusit sa atace titlul mondial sezonul trecut. Pana s-a accidentat din nou si a ratat sansa primului loc la general. Este evident cea mai puternica din circuitul feminin, dovada ca a si incercat in trecut sa se inscrie in cel masculin. Nu va fi la Soelden.

Lara Gut (Elvetia): Castigatoarea la general sezonul trecut. A dominat probele de Super-G, dar a reusit podiumuri si la slalom urias, coborare si combinata. Nici ea n-a fost lipsita de accidentari de-a lungul timpului, dar in ultimul sezon a dovedita ca e o schioare completa. Chiar daca a avut si sansa accidentarii unor rivale, va fi o concurenta importanta si anul acesta.

Anna Veith (Austria): Cunoscuta mai bine ca Fenninger, Anna a ratat sezonul trecut din cauza unei accidentari. A profitat de perioada de recuperare si pentru a se marita cu snowboarder-ul Manuel Veith. E castigatoarea la general din 2015. Si ea se descurca bine in mai multe probe. Va lipsi de la Soelden.

Mikaela Shiffrin (SUA): A inceput sezonul trecut cu cinci victorii la slalom, dar apoi s-a accidentat si ea. Ar putea domina din nou slalomul si culege puncte importante si la urias. Nu e insa si pentru probele de viteza.

Posibile surprize

Viktoria Rebensburg (Germania), Tina Weirather (Liechtenstein), Frida Hansdotter (Suedia), Wendy Holdener (Elvetia)

Calendar complet

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!