Asalt francez pe coasta de est: Tessa Worley a castigat slalomul urias de la Killington

Iarna
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 26 Noiembrie 2016, 21:38
Data actualizarii: Sambata 26 Noiembrie 2016, 21:53

Tessa Worley a castigat slalomul urias de la Killington (SUA)

Cupa Mondiala a ajuns in aceasta zona a Americii dupa 25 de ani, ultima oara fiind in 1991, la Waterville Valley, in New Hampshire. In Vermont nu mai fusese din 1978, la Stratton. Motive: vremea potrivnica, in special ploioasa in aceasta perioada a anului, dar si conditiile economice mai grele decat in stralucitorul Colorado. 

Anul acesta insa Aspen organizeaza finalul de sezon in martie, iar americanii n-au vrut sa rateze weekend-ul de Thanksgiving - asa a ajuns Cupa Mondiala la Killington, avantajul fiind ca e la doar doua ore de Boston, respectiv nici cinci de New York.

Explicabil astfel cum tribunele s-au umplut, iar atmosfera a fost fantastica, entuziasmul americanilor pentru orice fiind greu de egalat. Asta desi vremea s-a confirmat a nu fi foarte potrivita. Umezeala, temperaturi ridicate, ceata. 

De altfel, antrenamentele din preziua cursei au fost anulate, tocmai pentru a proteja partia, in conditiile in care traseul de la concurs incepea de la putin peste 1.200 de metri. Finish-ul a fost la putin peste 700 de metri. 

Intre aceste puncte, mai ales in conditiile dificile amintite, cursa a fost suficient de spectaculoasa. Prima mansa a inceput cu 40 de minute intarziere din cauza ninsorii, dar si a unor probleme cu transmisia TV. Odata inceputa, mansa a consemnat insa si surprinzatoarea eliminare a Larei Gut, castigatoarea din primul slalom urias al sezonului, la Soelden. Prima parte a plasat-o pe Nina Loeseth, din Norvegia, in frunte, urmata insa la doar 9 sutimi de Tessa Worley, din Franta, avantajata poate si de faptul ca traseul a fost amenajat de antrenorul ei. 

Mansa a doua a venit cu conditii parca si mai grele. Sportivele au facut eforturi mari sa ramana pe traseu, greselile au fost greu de evitat, iar rezultatul si mai greu de anticipat. Marea surpriza a fost Sofia Goggia. Italianca in vasta de 24 de ani era a 12-a dupa prima mansa, dar a mers perfect in a doua si a terminat pe primul podium al carierei ei, avand al treilea timp la final. S-a bucurat ca un copil la fiecare schioare ce nu reusea sa-i bata timpul, dar pana la urma a venit Tessa Worley. si a venit bine de tot, coborand aproape perfect si castigand astfel un slalom urias dupa trei ani. Nina Loeseth n-a avut nicio sansa sa-i rapeasca primul loc cu tot avantajul din mansa intai. 

Asadar, Worley, Loeseth (la 80 de sutimi), Goggia (la 1,11 secunde) e podiumul slalomului urias de la Killington. Favorita locala, Mikaela Shiffrin, a terminat doar a cincea, cedand poate si presiunii uriase - publicul a fost atat de galagios incat atmosfera parea a se auzi de jos pana sus, la punctul de start in momentul in care Shiffrin se pregatea sa plece.

Americanca ramane totusi cu locul 1 la general, cu 225 de puncte, fiind singura cu doua podiumuri, la Soelden si Levi, in cele trei etape de pana acum. Worley si Loeseth sunt urmatoarele la general, dar Shiffrin isi poate mari avantajul duminica.

Cupa Mondiala continua duminica la Killington cu proba de slalom feminin. Cursele masculine din aceasta perioada, de la Lake Louise si Beaver Creek, au fost anulate din cauza lipsei zapezii si temperatorilor ridicate din statiuni. Baietii se vor reuni "de urgenta" saptamana viitoare, la Val d-I'sere, unde vom vedea astfel mai multe etape in acest an.

Calendarul si rezultatele Cupei Mondiale la feminin

Calendarul complet

1. Soelden, slalom urias: demonstratie de forta Lara Gut

2. Levi, slalom: un ren pentru Mikael Shiffrin

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!