Am pierdut cu Norvegia, dar speram in continuare! De ce Romania poate merge mai departe la Europeanul din Suedia

Echipa Nationala de Handbal campionatul european de handbal Romania Handbal
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 05 Decembrie 2016, 23:50
Data actualizarii: Luni 05 Decembrie 2016, 23:55

Vezi si - LIVE BLOG EUROHANDBAL. Totul despre meciurile Romaniei la Campionatul European din Suedia

Nationala de handbal feminin a Romaniei a cedat la debutul Europeanului de handbal din Suedia, scor 21-23, insa partida „tricolorelor” a lasat o impresie pozitiva, date fiind conditiile dificile in care Romania a evoluat: fara primele trei extreme stanga, cu Neagu accidentata si cu trei debutante la un turneu important, precum cel European.

-Romania va juca urmatoarele meciuri contra Rusiei (miercuri) si Croatiei (vineri) tot la Helsingborg. Primele trei clasate merg in Main Round-ul competitiei, unde intalnesc trei echipe dintre Cehia, Ungaria, Muntenegru si Danemarca

-Procentajul Romaniei in atac a fost de 58%, cu cinci puncte procentuale peste al Norvegiei. Diferenta s-a facut insa la greseli, 8 ale Norvegiei, fata de 13 ale noastre

Esecul contra Norvegiei era unul prevazut, mai ales ca nordicele avusesera o pregatire redutabila, cu victorii importante in fata Danemarcei, Rusiei sau Frantei in meciurile amicale. Cele doua goluri diferenta nu reprezinta nici pe departe reducerea turatiei de catre adversare si o revenire pe ultimele minute ale Romaniei, ci echipa noastra a jucat de la egal la egal pana in finalul partidei, dovada stand „7-le” Norvegiei din ultimele momente, cu toate titularele pe teren. Calculele sunt destul de simple, o victorie contra Rusiei sau Croatiei putandu-le duce pe elevele lui Martin Ambros mai departe in faza urmatoare. Insa nici celelalte doua echipe din grupa nu vor fi adversari facili, Romania jucand in grupa mortii de la acest turneu finale. Insa avem sperante?

Neagu ramane No.1

Preambulul turneului final din Suedia nu a fost deloc unul pozitiv, dupa accidentarile extremelor stanga Elisei, Tanasie si Hotea, dar si dupa accidentarea lui Perianu si retragerea Micai Bradeanu. Peste toate a venit, insa, conditia Cristinei Neagu, cu accidentari la glezna si umar si absenta de la turneele de pregatire din Olanda si de la Cluj. Cum va arata Neagu la Euro? Era una dintre intrebarile presante, care urmau sa defineasca EHF EURO 2016 pentru Romania.

Dupa primul meci, lucrurile par a fi destul de clare. Neagu nu e nici pe departe la 100% din potential, insa ramane principala „gura de foc” a Romaniei, dovada si apararea agresiva a Norvegiei, care a lasat mai des pivotul liber pentru a iesi la Neagu. Totusi, interul lui Buducnost a terminat meciul cu 6 goluri din 12 aruncari, dar si cu patru mingi pierdute in total, o treime din totalul de 13 cedate de „tricolore”. Insa ramane clar ca nimeni din nationala noastra, nici Zamfir sau Geiger, nu pot arunca la fel de puternic precum Neagu. Si e la fel de clar ca pentru adversare, Neagu va ramane principala preocupare defensiva. Totul e ca superstarul Romaniei sa reziste la travaliul ofensiv si defensiv la care e supusa. Pentru ca cel putin in defensiva a aratat destule slabiciuni, exploatate de Mork in prima repriza.

Mai multa atentie in defensiva si, mai ales, la portari

Cifrele nu spun, neaparat, intotdeauna povestea exacta a unui meci. In final, poarta Romaniei a terminat cu un procentaj de 26% al paradelor reusite, un punct procentual peste poarta norvegiana. Insa prestatia goalkeeperilor nostri a fost dezamagitoare, mai ales in cazul Paulei Ungureanu. In momente dificile, cand Norvegia avea patru goluri, in minutul 47, procentajul paradelor Romaniei era de doar 17%, lucru care a permis nordicelor sa se detaseze in momentele-cheie, impresia fiind ca apararea romaneasca nu reuseste sa opreasca aruncarile lui Mork, Kristiansen sau Herrem. 

Evident, defensiva nu a fost la inaltime, existand neconcordante majore in anumite momente – schimbari gresite – insa aceste probleme se pot rezolva in timp. Deocamdata, lucrurile nu arata neaparat rau, insa meciurile trebuie pregatite mai bine. Mork a facut legea in prima repriza, indiferent de unde a aruncat, Herrem a terminat partida cu 5 goluri din 5 aruncari, iar Kristiansen  a avut si ea 5 goluri din 9 aruncari. 

Pivotul si linia de 9 metri, marile dezamagiri

Poate cea mai mare dezamagire a Romaniei a fost linia de 9 metri. Geiger a jucat doar 21 de minute si a marcat de 2 ori din 5 aruncari, fiindu-i preferata Zamfir pentru ca schimbarile atac-aparare sa fie reduse. Nici Cristina Zamfir nu a avut mai mult succes pe inter dreapta, ea jucand cel mult centru la echipa de club, SCM Craiova, ezitand sa arunce in momente importante. Eliza Buceschi e doar o umbra a jucatoarei care a aratat excelent la CM 2015, terminand cu 4 goluri din 7 aruncari, ratand intr-un moment-cheie, in minutul 41, cand Romania se putea apropia la un singur gol, insa centrul Dunarii Braila a irosit o aruncare de la 7 metri.

Au fost doua momente de 5 minute si 49 de secunde, respectiv 6 minute si 4 secunde fara gol marcat ale Romaniei, poate si pentru ca nationala nu a avut cu adevarat un pivot, asa cum a obisnuit in ultima perioada. In total, cei trei pivoti ai Romaniei au marcat zero goluri, avand o singura aruncare la poarta, irosita de Oana Manea. In general, Manea a parut cu o viteza in minus fata de ce ne obisnuise, atat in atac, cat si in defensiva, unde a fost depasita usor. Cert e doar ca avem nevoie de Oana la potential maxim pentru a fi eficienti in fata unor echipe puternice.

Romania – Norvegia 21-23 (11-13)

Romania: Dedu 6 interventii, Ungureanu 2 interventii – Neagu 6/12, Chiper 5/6, Buceschi 4/7, Zamfir 2/2, Iuganu 2/3, Geiger 2/5, Manea 0/1, Zamfirescu, Pintea, Udristoiu, Chintoan, Szucs, Florica.

Norvegia: Grimsbo 4 interventii, Solberg 2 interventii – Mork 7/17, Kristiansen 5/9, Herrem 5/5, Oftedal 3/6, Frafjord 1/1, Tomac 1/2, Kurtovic 1/2.

Text: Adrian Costeiu
Credit FOTO: swe2016.ehf-euro.com

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!