Franta

Beckham sau triumful banilor: povestea unui IDOL pentru marketing! Legenda pentru milioane de oameni, David se transfera la infinit pentru bugetele milionarilor:

"David Beckham a incetat sa mai fie fotbalist de top cand s-a transferat in SUA". Probabil. Multi au spus ca e FINALUL unui brand, numai ca americanii sunt asi la marketing si il trimit in Europa de fiecare data cand e nevoie de bani.

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 26 Februarie 2013, 18:07
Data actualizarii: Marti 26 Februarie 2013, 18:18

Beckham la United, apoi in Galaxia Realului. Starul englez era pe buzele tuturor fanilor cand venea vorba despre fotbalul englez. Si despre vedete. Acest material nu este despre fotbalistul Beckham si performantele sale. E despre conditia unui jucator urias devenit produs de marketing.

Becks este acum un fotbalist la final de cariera. Multi s-au saturat sa-l vada cum trage de el sa mai joace cativa ani, insa de fiecare data au constatat cu uimire ca 'inca mai poate'.

Mai intai a inceput la United, intr-una dintre cele mai bune echipe construite de Ferguson, de-a lungul timpului. 10 ani grei, 10 ani frumosi, 10 ani PLINI. Starul de la mijlocul terenului uimea si in viata din afara dreptunghiului verde, acolo unde fotografii, operatorii TV si jurnalistii ar fi dat orice pentru o poza, un cadru sau cateva randuri exclusive cu zeul Angliei in materie de fotbal.

Cota sa a crescut odata cu performantele la club, cu prezentele la nationala Albionului, dar si cu stilul de viata. Englezii au acest dar de a construi vedete, iar David era un personaj fixat in tiparele marketingului.

Normal, trecerea la Real Madrid in perioada Galactica a insemnat mari incasari si pentru spanioli. Practic, sunt zeci de mii de tricouri vandute in Spania si intreaga lume, milioane de euro din contracte de publicitate, o avere tot mai mare pentru starul englez, dar si capital financiar important pentru echipa.

Cand a plecat de la Real nu l-a inteles nimeni. Juca, era vedeta, dar parca aerul de California era un pas important. La LA Galaxy a ajuns in 2007, cand implinise deja 32 de ani. Unii au crezut ca se rateaza, altii au spus ca acolo nu e fotbal adevarat sau chiar ca e finalul lui Becks.

Numai ca americanii l-au primit cu cel mai mare salariu din lume, ca pentru cea mai tare vedeta. Era fix perioada in care Messi si Ronaldo nu erau staruri, fix vremea in care nu era criza economica, iar cluburile stateau pe zeci de milioane de dolari. La fel si companiile publicitare.

Tot ca masura de marketing, Beckham s-a transferat in Italia. Un 'produs' interesant pentru AC Milan, incasari uriase. Italienii scriau ca s-au vandut mii, atentie(!) mii de tricouri in primele minute dupa anuntul ca David va juca la Milan. Asta da impact!

Era 2009, a jucat de cateva ori in Italia, apoi milanezii l-au mai cerut o data, tot pentru bani. Asa ca au repetat 'figura' si in 2010 - l-au imprumutat din nou.

In fine, contractul cu LA Galaxy s-a terminat in 2012, iar David a stat o vreme pe tusa, accidentat si fara contract. Apoi, PSG i-a oferit (neoficial) - peste 3 milioane de euro pentru patru luni. Din nou incasari uriase, din nou idol.

Nimeni nu va sti vreodata cate sute de milioane valoreaza imaginea lui Beckham. Sau valora. Doar finantistii cluburilor pentru care a jucat de-a lungul anilor pot spune sumele care au intrat in bugete doar pentru ca Becks este in echipa.

Recent, David Beckham a debutat pentru PSG, iar din geniul sau, chiar si la 37 de ani si 9 luni (!), s-a nascut un gol pe final de meci. Rezonabil, am putea spune. Fantastic, intr-adevar, daca ne gandim ca David va dona tot salariul in aceste patru luni de contract cu seicii de la Paris, sau Pari$, cum se scrie acum.

Oricum ar fi, imaginea lui Beckham este imensa, financiar vorbind. Este starul acela simpatic, dupa care suspina si astazi zeci de mii de femei; tot el e prieten cu multe vedete de la Hollywood; tot el a fost decorat si de Regina Angliei. Practic, cu Beckham in echipa, succesul financiar este asigurat. Imediat.

Ramane o intrebare: unde si cand se va opri Beckham?

P.S.: Face 38 de ani in mai, imediat dupa aceea se termina si contractul cu P$G...

STIRILE ZILEI


Modifică setările cookies