Patronii vechi și noi care trag în jos fotbalul românesc. Caramavrov scrie despre Becali și Mititelu

Florin Caramavrov Adrian Mititelu Gigi Becali Fotbal intern
Florin Caramavrov
Data publicarii: Marti 31 Ianuarie 2023, 19:44
Data actualizarii: Marti 31 Ianuarie 2023, 19:43

Din păcate, fotbalul românesc este oglinda celor care-l conduc, la nivel de cluburi sau la nivel de Federație și Ligă.

Oameni ajunși conjunctural să dețină unele cluburi importante, din cauza diverselor situații socio-politice, au dus fotbalul de la noi în cea mai neagră perioadă a istoriei sale, cu echipe eliminate din tururile preliminare ale cupelor europene și cu o națională care nu se mai califică la niciun turneu final.

Minciuna, ignoranța, lipsa de respect pentru jucători, antrenori și fani sunt ingredientele cu care s-au hrănit indivizi ca Borcea, Nețoiu, Iancu, Becali, Mititelu, toți ajunși după gratii pentru divese infracțiuni. Unii au dispărut din peisaj, alții s-au întors cu același tupeu nesimțit, alții încearcă să revină în prim-plan și să dea lecții de moralitate. Ei, dar nu numai ei, au îngropat în datorii cluburile pe care le-au condus și în care au investit bani proveniți din evaziune fiscală și din înșelăciune.

Fără viziune, înecați în propriile frustrări și răutăți, ei nu aveau cum să construiască ceva durabil sau concurențial pentru cei din Occident. Permițând tot felul de iregularități și deloc preocupați de o dezvoltare durabilă, respectivii și-au falimentat propriile cluburi, singurul care exceptează regula fiind Gigi Becali. Acesta nu și-a falimentat clubul, dar a pierdut cel mai important brand de la noi, Steaua, de care nici că-i pasă.

Limitați de propria incultură în businessul sportiv

Între timp, pe lângă cei renăscuți, gen Becali și Mititelu, au apărut, logic, și alții noi, aparent mai preocupați și mai rasați, dar limitați și ei de propria incultură în domeniul businessului sportiv și al creării unui club pe baze corecte, ghidat de principii și de respectarea legilor.

Principala preocupare a patronilor vechi și noi o reprezintă arbitrii, nicidecum dezvoltarea propriului club prin numirea unor persoane competente la conducerea pilonilor care ar trebui să susțină gruparea respectivă: echipa tehnică, centrul de copii și juniori, marketing sportiv, scouting.

O altă preocupare a acestor conducători de carton a fost și este fentarea legilor existente. Cum să-i păcălim pe partenerii de întrecere, cum să-i umilim pe jucători și pe antrenori folosind niște legi prost făcute, cum să nu plătim datoriile către stat.

Pe asta ne ghidăm, cu asta vrem să ne prezentăm și în competițiile europene, așa vrem să vindem, pe bani mulți dacă se poate, jucători neantrenați, pentru că la copii și juniori am pus niște incompetenți, care nu știu să studieze și să folosească metode moderne de pregătire.

Fotbalul românesc este oglinda lor. Orice patron serios, înconjurat de colaboratori pertinenți, profesioniști, poate face performanță. Din păcate, acesta nu a apărut încă. La fel ca în politică, suntem condamnați să fim tâlhăriți și umiliți.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!