Fotbal intern

Cine e fostul actionar de la Dinamo cu bani in conturile secrete HSBC de peste 100 de miliarde de dolari din Elvetia

Pe lista romanilor care apar cu conturi la HSBC, filiala din Elvetia acuzata ca ar fi ajutat la comiterea unor fraude uriase, se afla si un fost actionar de la Dinamo.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 12 Februarie 2015, 18:31
Data actualizarii: Joi 12 Februarie 2015, 18:32

Vladimir Cohn, fost actionar al clubului de fotbal Dinamo Bucuresti a fost client al bancii din Geneva incepand cu anul 2004. intre 2006 si 2007, soldul contului sau a fost de aproape 3,6 milioane de dolari, scrie Rise Project, adaugand ca Vladimir Cohn a fost implicat in mai multe afaceri in Romania si Elvetia.

"De altfel, contul sau de la filiala HSBC este asociat cu firma Kameran Financial AG Elvetia, implicata in Romania in afacerea de ambalaje de carton Ecopack din Ghimbav. De-a lungul anilor, Vladimir Cohn a fost asociat cu Remus Truica, George Copos, Niculae Badea sau Cristi Borcea", scriu jurnalistii.

Sotia fostului ministru al Finantelor Mihai Tanasescu, cumnatul lui mircea Geoana, Ionut Costea, fostul actionar la Dinamo Vladimir Cohn si Jean Valvis au avut conturi la HSBC, scriu jurnalistii de la Rise Project.

Contactat de RISE Project, Vladimir Cohn a admis existenta contului elvetian. "Da, sigur, dar nu vreau sa discut cu dumneavoastra situatia mea materiala", a declarat el.

HSBC Private Bank, filiala elevetiana a bancii britanice HSBC, a obtinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, lista deponentilor incluzand si familii regale si miliardari influenti. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elvetiana a ajutat peste 100.000 de indivizi si companii din 200 de tari sa eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponentilor, conform Bloomberg.

Raportul ICIJ are la baza o lista de clienti ai HSBC furnizata de un fost angajat al bancii, Herve Falciani, care a parasit institutia in 2008.

Conform raportului, circa 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc.

In functie de suma totala depozitata de clienti in conturile HSBC din Elvetia in perioada 2006-2007, Romania ocupa locul 39, din 203 tari, valoarea conturilor romanilor pe care institutia bancara le-ar fi tinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ).

Suma maxima dintr-un cont al unui client cu legaturi in Romania a fost, in perioada analizata, de 829,1 milioane de dolari, se arata in raport.

Modifică setările cookies