Ce face azi starul pe care FCSB a dat o avere: „Putea fi mai bun decât James Rodriguez”, dar a dispărut din fotbal la 28 de ani

Juan Toja FCSB James Rodriguez Juan Toja FCSB Fotbal intern
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 19 Ianuarie 2023, 08:20
Data actualizarii: Joi 19 Ianuarie 2023, 09:18

În vara lui 2008, FCSB plătea 1,5 milioane de euro pentru fotbalistul pe care presa din Columbia îl consideră și astăzi drept „unul dintre cele mai mari talente fotbalistice din țară”.

de Ionuț AXINESCU

Juan Carlos Toja, mijlocaș ofensiv născut la Bogotá, este unul dintre cei patru jucători columbieni care au îmbrăcat tricoul echipei patronate de Gigi Becali, alături de Dayro Moreno, José „Pepe” Moreno și Róbinson Zapata. 

Toja la FCSB: de la mare speranță la „n-aș da nici 40 de euro pe el”

Ajuns în România de la FC Dallas și văzut ca o mare speranță, la 23 de ani, columbianul a evoluat pentru FCSB între 2008 și 2010. O perioadă în care a marcat patru goluri și a oferit șase assist-uri. Cât timp a jucat în România, Toja s-a remarcat și în afara terenului. 

Sud-americanul cu plete era văzut adesea prin cluburile bucureștene, fiind și amendat de Gigi Becali cu 50 de mii de euro din cauza acestor ieșiri. După un meci cu olandezii de la Twente Enschede (1-1), în Europa league, patronul de la FCSB spunea că „nu aș da nici 40 de euro pe Toja”, în condițiile în care columbianul era urmărit de Dinamo Kiev.

În cele din urmă, Toja, acuzat de patron că ar fi frecventat și sălile de jocuri de noroc din București, a fost cedat de FCSB la Aris Salonic, în Grecia. Acolo a petrecut două sezoane, cu puține realizări sportive. 

În 2012, s-a întors în MLS, de unde FCSB îl transferase. A semnat cu New England Revolution, în ciuda faptului că era măcinat de probleme serioase cu genunchiul și spatele. 

Campion continental într-o echipă cu Falcao, dar retras din fotbal la doar 28 de ani

La finalul anului 2013, când avea doar 28 de ani, americanii i-au reziliat contractul și de atunci Toja și-a încheiat cariera de jucător.

Ziariștii din Columbia sunt convinși că Toja ar fi putut fi mai bun chiar și decât cunoscutul James Rodriguez, trecut pe la Real Madrid, Bayern sau Porto. „A jucat în Champions League și în Europa League, însă după ce a fost campion la Copa Sudamericana U20 cu Columbia, s-a stins din cauza unor situații care au dus la încheierea carierei sale mult prea devreme”, scria Antena 2, în decembrie 2022.

„Juan Carlos Toja era diferit, avea o tehnică unică prin care s-a remarcat la acel turneu U20, din 2005. Un stângaci care a impresionat Columbia cu modul său de a manevra mingea”, îl descria publicația El Futbolero, în ianuarie 2022, numindu-l „cea mai mare promisiune a fotbalului columbian”.

Din păcate pentru Toja, crescut de Independiente Santa Fe și coleg la acea națională U20 cu Radamel Falcao sau Fredy Guarín, accidentările l-au împiedicat să-și fructifice tot acel potențial uriaș. 

Fostul mijlocaș a încercat să revină în fotbal în 2016, când s-a antrenat cu Fortaleza CEIF, un club din a doua ligă columbiană, însă nu a primit un contract din partea grupării din Bogotá.

Ce face astăzi Juan Toja, după ce în 2020 era „dat dispărut”

În 2017, la 32 de ani, Toja oferea un interviu pentru Gol Caracol și anunța că e motivat și vrea să revină curând pe teren. Fostul internațional declara că are oferte din Columbia, dar în final nimic nu s-a concretizat, deși s-a pregătit o perioadă cu gruparea La Equidad.

În următorii ani, Juan Toja a dispărut din prim-plan. În 2020, publicația Las 2 Orillas se întreba ce s-a întâmplat cu Toja, „starul pe care accidentările l-au terminat”. Jurnaliștii columbieni scriau că „nimeni nu știe unde e acum”. „Știți unde e? L-ați văzut? Vrem să se întoarcă. Magia nu abandonează niciodată starurile”, mai scriau ziariștii columbieni.

În cele din urmă, misterul a fost deslușit. Ajuns la 37 de ani, Juan Carlos Toja este astăzi antrenor în staff-ul echipei Fortaleza CEIF, unde îndeplinește și rolul de scouter pentru descoperirea de talente în America de Sud. 

„Câștigarea Copei Sudamericana la U20, cu Columbia, în 2005, a fost unul dintre cele mai fericite momente ale vieții mele” - Juan Carlos Toja

3 selecții pentru naționala de seniori a Columbiei a strâns Toja

2 milioane de euro e cea mai mare cotă de piață pe care a avut-o (în 2010)

Are în CV și River Plate, unde a fost împrumutat de Santa Fe între 2005 și 2006

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!