Fotbal extern

Schimbări majore plănuite de FIFA pentru Mondialul din 2026: grupe de câte trei echipe și lovituri de departajare!

Cupa Mondială din 2026 va fi găzduită de Statele Unite ale Americii, Canada și Mexic, iar FIFA plănuiește mai multe schimbări majore în ceea ce privește formatul competiției.

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 30 Noiembrie 2022, 16:22
Data actualizarii: Miercuri 30 Noiembrie 2022, 16:24

O primă modificare importantă, confirmată deja, este creșterea numărului de echipe participante, de la 32, câte sunt la ediția de acum, din Qatar, la 48.

Schimbări majore plănuite de FIFA pentru Mondialul din 2026

The Athletic scrie că cele 48 de echipe ar putea fi repartizate în 16 grupe de câte trei echipe, spre deosebire de grupele clasice formate din câte patru naționale, așa cum se întâmplă și la ediția din acest an.

Primele două clasate din fiecare grupă ar urma să se califice în 16-imi, o fază suplimentară a competiției, având în vedere creșterea numărului de echipe participante.

Sursa citată scrie că FIFA nu a luat încă o decizie finală în privința numărului de echipe din fiecare grupă. Varianta cu patru echipe rămâne pe masă și ar fi ceva mai atractivă, având în vedere numărul mai mare de jocuri.

În cazul în care forul mondial va stabili grupe de câte trei echipe, FIFA ia în calcul și executarea loviturilor de departajare pentru meciurile care se termină la egalitate după cele 90 de minute. Echipa care va câștiga loteria penalty-urilor ar urma să primească un punct bonus, care poate fi decisiv în vederea calificării.

Interesant este că loviturile de departajare ar urma să se execute fie la finalul meciurilor, fie chiar înainte de meciul propriu-zis. A doua variantă este luată în calcul pentru se evita riscul unor așa-zise "jocuri de culise": "Spre exemplu, dacă de un anumit rezultat pot beneficia ambele echipe care se întâlnesc, iar a treia echipă din grupă să fie eliminiată".

Momentan, FIFA nu a comentat informațiile apărute în presă și nici nu a luat o decizie finală în privința formatului de la CM 2026.

Marco van Basten a vorbit despre această variantă încă din 2017

Fostul mare fotbalist olandez Marco van Basten, care a ocupat funcția de director tehnic în cadrul FIFA, vorbea încă din 2017 despre varianta grupelor cu câte trei echipe în grupă și lovituri de departajare.

"Loviturile de departajare ar putea fi o opțiune pentru turneele finale cu grupe de câte trei echipe, în care fiecare formație joacă două meciuri.

Se poate ajunge la situații foarte strânse. Spre exemplu, dacă o echipă face egal într-un meci, 0-0, și îl câștigă pe celălalt cu 1-0, există un risc mare ca toate cele trei echipe să fie la egalitate de puncte și golaveraj la final", spunea Van Basten, pentru Bild.

De asemenea, tot în 2017, fostul mare antrenor german Ottmar Hitzfeld vorbea despre formatul cu câte trei echipe în grupă la Mondial.

"Meciurile din ultima rundă a grupelor de la Cupa Mondial sunt adesea plictisitoare, având în vedere că naționalele mari sunt deja calificate. Cu acest nou format, tensiunea ar fi garantată de la început", spunea Hitzfeld.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!