Fotbal extern

Regula mondiala: sa nu faci afaceri cu FIFA! Brazilienii primesc doar 100 mil $ dupa ce au cheltuit 15 miliarde! FIFA, venituri de 4 mld $

Patru din cele 12 stadioane de la Cupa Mondiala au toata sansele sa ajunga in paragina; brazilienii si-au dat seama ca nu au ce face cu ele.

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 01 Februarie 2015, 12:28
Data actualizarii: Duminica 01 Februarie 2015, 13:00

Conducerea FIFA a stabilit ca Brazilia sa primeasca 100 de milioane de dolari pentru proiecte ce tin de dezvoltarea sportului, fotbalului feminin si a celui juvenil, dar si investii in domeniul sanitar si in educatie, scrie publicatia Business Insider, care analizeaza pierderile brazilienilor in urma organizarii Cupei Mondiale din vara.

Cifrele sunt halucinante - Brazilia a cheltuit 15 miliarde de dolari pentru Mondial, veniturile FIFA s-au ridicat la 4 miliarde de dolari, dar sumele care se intorc in bugetul Braziliei sunt extrem de mici.

Presedintele FIFA, Sepp Blatter, i-a asigurat pe brazilieni, in urma cu doi ani, ca se vor bucura de o mare parte din veniturile realizate de pe urma Cupei Mondiale, insa rezultatele sunt dezastruoase.

Clasa politica din Brazilia a subestimat costurile organizarii unui astfel de eveniment, iar coruptia a accentuat si mai mult gaura lasata de Cupa Mondiala in bugetul tarii.

FIFA, constituita ca o organizatie non-profit, a generat venituri de peste 4 miliarde de dolari, majoritatea din contracte de sponsorizare, iar Business Insider scrie ca in 2018, in Rusia, veniturile FIFA ar putea depasi 5 miliarde de dolari.

Mai mult, publicatia americana precizeaza ca 4 din cele 12 stadioane pe care s-au jucat meciuri la Cupa Mondiala au toate sansele sa devina ruine. Brazilienii si-au dat seama ca nu au ce face cu ele.

Costurile pentru cel mai scump stadion, acoperite peste 1000 de ani

Costurile pentru renovarea stadionului Mane-Garrincha din Brasilia vor fi acoperite in 1000 de ani, conform unei analize a publicatiei braziliene O'Globo.

Stadionul din capitala Braziliei a fost construit in 1974 si a fost renovat in vederea Cupe Mondiale de fotbal din 2014, cu suma de 1,9 miliarde de reali (900 de milioane de dolari). Doar renovarea Stadionului Wembley a costat mai mult, scrie O'Globo.

Insa in primul an de exploatare dupa darea in folosinta cu putin timp inainte de Cupa Confederatiilor din 2013, arena a "produs" din chirii doar 1,3 milioane de reali si, in acest ritm, va fi nevoie de peste o mie de ani ca sa fie acoperite costurile finale, care au fost de trei ori mai mari decat cele estimate initial.

Rezultatele financiare sunt afectate si de lipsa unei echipe de top in Brasilia. Gil Castelo Branco, purtator de cuvant al ONG-ului Contas Abertas, a criticat autoritatile pentru deciziile luate cu privire la CM, afirmand ca stadionul din Brasilia are sanse sa ajunga un "elefant alb" in absenta unor activitati pe care sa le gazduiasca.

 

"Brazilia a facut o greseala insistand pe prea multe orase gazda pentru Cupa Mondiala. Nu sunt echipe in orase ca Brasilia, asa ca poate sa ajunga, cum am avertizat tot timpul, ca un elefant alb. Sunt aproape zero sanse de viabilitate. Poti sa-l aduci din an in paste pe Paul McCartney, dar majoritatea actiunilor se vor desfasura la Rio sau la Sao Paulo. A fost o decizie politica si a fost o greseala. A costat prea mult si tara are alte prioritati mai mari, in domenii ca sanatatea si educatia. Politicienii au vandut oamenilor o minciuna cand au spus ca aceasta Cupa Mondiala va fi finantata din bani privati", a declarat Branco pentru AFP.

Fostul component al trupei The Beatles Paul McCartney a sustinut un concert pe stadionul din Brasilia la 23 noiembrie 2014. De asemenea, echipa Flamengo din Rio de Janeiro a jucat cateva partide pe aceasta arena, ultima avand loc duminica, un meci amical cu Sahtior Donetk, formatie antrenata de Mircea Lucescu. Autoritatile locale spera ca si alte echipe vor folosi stadionul de 70.000 de locuri.

Modifică setările cookies