Fotbal extern

Povestea celui mai cunoscut sierraleonez de pe planetă. Cum a revoluționat Kallon fotbalul din țara sa natală

Mohamed Kallon a împlinit pe 6 octombrie, vârsta de 41 de ani.

Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Miercuri 06 Octombrie 2021, 18:44
Data actualizarii: Miercuri 06 Octombrie 2021, 19:15

Kallon s-a născut în Kenema, un oraș cu o populație de 200.000 de locuitori, al treilea cel mai mare oraș din Sierra leone și cel mai mare oraș din Provincia de Est. Kallon este fratele mai mic al foștilor fotbaliști internaționali din Sierra Leone, Kemokai Kallon și Musa Kallon, jucător trecut pe la Sportul Studențesc. Mohamed Kallon a urmat școala primară din Kenema și și-a finalizat studiile secundare la Școala Gimnazială St. Edwards din Freetown, capitala din Sierra Leone.

  • Povestea celui mai celebru sierraleonez de pe planetă! Cum a revoluționat Kallon fotbalul din țara sa natală

După ce și-a terminat studiile de la Școala Gimnazială St. Edwards din Freetown în 1994, Kallon a semnat cu clubul local Old Edwardians din prima divizie sierraleoneză la vârsta de doar 15 ani. În sezonul 1994–95, a marcat 15 goluri în 24 de meciuri pentru Old Edwardians și a devenit cel mai tânăr jucător care a jucat și a marcat vreodată în Liga Națională din Sierra Leone.

Sezonul fabulos i-a adus primul transfer a lui Kallon. Tadamon Sour, o echipă din Liban pusese ochii pe „Micul Kallon” și l-au adus imediat după finalul sezonului 1994-95. Deși era greu să urmărești campionatele din afara continentelor, iar departamentul de scouting nu era la fel de modern ca în zilele noastre, Spanga IS din Stockholm l-a descoperit pe Kallon și l-am adus în Suedia.

Perioada fulminantă petrecută la Inter Milan

Talentul și eficiența de care a dat dovadă Kallon în Suedia l-a propulsat imediat la o echipă de top din Italia, Inter Milan. Chiar dacă acesta era pregătit să semneze cu Kaiserslautern

„Inter m-a adus la vârsta de 15 ani în circumstanțe ciudate. Într-adevăr, mergeam în Germania să semnez pentru Kaiserslautern.  M-am oprit la Milano două zile și l-am întrebat pe agentul meu dacă îmi poate găsi un club cu care să mă antrenez în această perioada scurtă și m-a dus la Inter. M-au văzut în antrenament și totul a început de acolo”, a declarat Kallon într-un interviu pentru publicația italiană TuttoMercato.

Din cauza competiției de pe postul său, Kallon a fost împrumutat la diferite echipe din Elveția, Serie A și Serie B. La Vicenza, Kallon a creat un duo memorabil cu tânărul atacant Luca Toni. Atacantul sierraleonez era un jucător foarte agil, rapid și dribla adesea goalkeeper-ul advers înainte de a înscrie. De asemenea, îi plăcea să poarte numere neobișnuite pentru un vârf de atac, precum 3 sau 2. Toate astea au dus atenția lui Hector Cuper, antrenorul lui Inter la acea vreme, care l-a readus înapoi pe Kallon pentru aproximativ 4,5 milioane de euro.

Cu Christian Vieri, Ronaldo, Álvaro Recoba, Adriano, Hakan Șükür și Nicola Ventolade în lot, Kallon a fost inițial a 3-a sau a 4-a alegere ca atacant. Însă accidentările la Ronaldo și Recoba l-au propulsat pe Kallon în primul 11 și a adunat 29 de meciuri în Serie A, marcând 9 goluri și devenind al doilea cel mai bun marcator al echipei din sezonul 2001-02, în spatele lui Vieri, în timp ce clubul a ratat cu puțin titlul ligii, terminând pe locul trei și ajungând și în semifinalele Cupei UEFA.

Momentul suspendării și declinul carierei

În stagiunea următoare pentru Ronaldo sezonul era terminat dinainte să înceapă și părea să fie momentul ca Kallon să ii ia locul definitiv. Doar că sierraleonezul a suferit accidentări în august și februarie. Ultima suflare a venit la finalul sezonului 2003-04, când Kallon a fost depistat cu substanța ilegală „Nandrolone”. Ceea ce a rezultat la o suspendare de 8 luni de la începutul sezonului. Pe când acesta a revenit, Obafemi Martins și Adriano îi luaseră deja locul. Kallon a fost nevoit să se transfere la Monaco pentru a înlocui golurile lăsate de Prso și Morientes. Lucrurile au mers bine pentru le până când a căzut în distracția lui Didier Deschamps, antrenorul monegaștilor din acea perioadă.

Numit „Africanul Ronaldo”, Kallon și-a pierdut sclipirea de altă dată și după perioade petrecute în Grecia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și India, sierraleonezul se retrage din fotbal la vârsta de 34 de ani.

Clubul propriu și investiția în fotbalul din Sierra Leone

Totuși, după retragere din fotbalul mare, Kallon a lăsat o comoară extrem de valoroasă pentru fotbalul sierraleonez, și anume propriul său club, Kallon FC. Pe când acesta avea momente magice la Inter Milan s-a decis să cumpere un club din țara sa natală, Sierra Fisheries în 2002. Suma pe care acesta a cumpărat formația a fost de doar 30.000 de dolari. Clubul a câștigat titlul în 2006 și Cupa în 2007.

Kallon a jucat pentru propria sa echipă în 2009-2010 și 2012-2014 și în continuare luptă să dezvolte fotbalul în Sierra Leone. Momentan acesta să luptă să obțină licențele de antrenor din partea UEFA și CAF și se concentrează pe centrele de tineri din Africa. Cariera lui Kallon s-a stins la fel de rapid, precum era acesta în teren, dar pentru fotbalul mondial și mai ales pentru cel din Africa, Kallon rămâne o figură absolut memorabilă.

CITESTE SI
VIDEO PROTVPLUS.RO
VIDEO VOYO.RO
Modifică setările cookies