Pele Brazilia Cupa Mondiala 1958 deces Pele Fotbal extern

FOTO ȘI VIDEO Pele a ajuns să poarte legendarul numărul 10 dintr-o eroare! Brazilia, pe punctul să fie exclusă de la Cupa Mondială din 1958

Pele s-a stins din viață pe 29 decembrie 2022, însă a lăsat o moștenire greu de egalat pentru generațiile următoare.

Mihnea Stefan
Data publicarii: Vineri 30 Decembrie 2022, 09:04
Data actualizarii: Vineri 30 Decembrie 2022, 09:33

Edson Arantes do Nascimento, cunoscut de întreaga lume ca Pele, a murit pe 29 decembrie, la vârsta de 82 de ani. Cancerul de colon a fost ultimul adversar al superstarului brazilian, care s-a stins din viață la spitalul Albert Einstein din Sao Paulo. 

Cariera lui Pele a fost mai presus de orice adjectiv. Cele trei Campionate Mondiale cucerite, în 1958, 1962 și 1970, plus cele șase titluri obținute cu Santos, îl fac unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie. 

Destinul l-a încoronat pe Pele cu numărul 10 

La măreția fostului atacant a contribuit și numărul 10 de pe spate, care după ce a fost purtat de Pele a căpătat o altă simbolistică. Acest aspect a fost subliniat chiar și de Neymar (30 ani), printr-un mesaj postat pe rețelele de social media.

„Înainte de Pele, 10 era doar un număr. Am citit acea frază undeva, la un moment dat în viaţa mea. Dar această frază, frumoasă, este incompletă. Aş spune că înainte de Pelé, fotbalul era doar un sport. Pele a schimbat totul. A transformat fotbalul în artă, în divertisment”, a scris Neymar pe contul oficial de Instagram după decesul lui Pele. 

Însă, unul dintrei cei mai buni fotbaliști din istorie a ajuns să poartă numărul 10 la naționala Braziliei dintr-o eroare, potrivit Tyc Sports. În 1958, la Campionatul Mondial din Suedia, când Pele nu împlinise 18 ani, FIFA stabilise ca pe parcursul turneului final jucătorii să evolueze cu un singur număr pe spate. Numai că, Paulo Machado de Carvalho, șeful delegației braziliene, a uitat să trimită lista oficială cu numerele alese, iar Selecao a fost pe punctul să fie exclusă de la Campionatul Mondial. 

În cele din urmă, CONMEBOL a intervenit, iar lista a fost trimisă în grabă, fără a mai fi consultat cineva. Așa s-a ajuns ca Gilmar, portarul primei naționale a Braziliei care a cucerit Cupa Mondială, să primească numărul 3, iar lui  Pele, denumit atunci „puștiul minune” al fotbalului, să-i fie repartizat numărul 10. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!