China fotbal Fotbal extern

SPECIAL | Cum va câștiga China trofeul mondial peste 30 de ani? Planul pe termen lung al președintelui Xi Jinping

Președintele Chinei a stabilit un plan prin care țara din Asia de Est va aduce trofeul Cupei Mondiale în Beijing.

Dragos-Stefan Soneriu
Data publicarii: Sambata 09 Octombrie 2021, 11:11
Data actualizarii: Sambata 09 Octombrie 2021, 11:16

Deși este țara cu cel mai mare număr de locuitori de pe planetă (1,4 miliarde), China nu reușește să facă progrese semnificative în fotbal de ani buni de zile. În ultima vreme mulți fotbaliști străini s-au transferat în zona asiatică, dar sportul rege a rămas subdezvoltat pentru fotbaliștii autohtoni.

Doar un singur jucător chinez a ajuns în fotbalul mare. Atacantul Wu Lei (29 de ani) s-a transferat în 2019 la Espanyol de la Shanghai Port pe suma de 2 milioane de euro. Chinezul n-a avut însă cele mai bune cifre de când joacă în La Liga, 14 goluri în 105 meciuri. Totuși, președintele Chinei, Xi Jinping, dorește să revoluționeze în totalitate fotbalul din țara și a stabilit un plan numit Dezvoltarea fotbalului chinez.

  • Cum va câștiga China trofeul mondial peste 30 de ani? Planul pe termen lung al președintelui Xi Jinping

Fanii asiatici sunt ce mai căutați în momentul de față pentru cluburi de top

China intenționează să aibă orașe dedicate fotbalului. Mai exact 18 orașe până la finalul anului 2025. Aceste „orașe de fotbal” sunt planificate să aibă cel puțin două cluburi profesionale, un centru de tineri și juniori și un lot de instruire locală. China are cea mai dinamică piață din fotbal în momentul de față. Echipe ca Barca, Bayern și toate celelalte cluburi de top din Europa se luptă pentru a obține o parte din uriașa bază de fani ai fotbalului din China.

China a depășit Statele Unite la nivel global și acum este țară cu cea mai mare putere economică din lume. PIB-ul Chinei în momentul de față este de aproape 20%. Ascensiunea Chinei la gradul superputere economică este iminent. Aproape toate industriile și-au îndreptat atenția către piața chineză și către clasa medie care are o creștere semnificativă, având milioane de consumatori. China are deja cea mai mare piață a smartphone-urilor, cea mai mare piață auto și cea mai mare piață de îmbrăcăminte din lume.

Planul revoluționar al președintelui

China a fost clasificată pentru o lungă perioadă ca o țară care în materie de sport se bazează doar pe tenisul de masă. Astăzi, toți vor să cucerească fanii sportului chinez. Aceasta include cel mai popular sport din lume: fotbalul. Pentru mulți privitori fotbalul chinez însemna doar transferuri pe sume exorbitante ale unor jucători de top din Europa (Oscar, Hulk, Alex Teixeira sau alții), dar nimeni nu și-a îndreptat privirile spre naționala de fotbal a Chinei. Însă președintele chinez are un plan bine pus la punct care va schimba acest lucru.

În primăvara anului 2015, președintele Xi a lansat un plan pentru a transforma China într-o putere fotbalistică pe plan global. Planul prevedea îmbunătățiri ale infrastructurii și un nou sistem organizatoric care să aducă în cele din urmă trofeul Cupei Mondiale pentru naționala de fotbal a Chinei până în anul 2050.

Pe parcurs, țara va construi 20.000 de centre de antrenament și 70.000 de terenuri în toată țara, vor fi introduse cursuri de fotbal în școlile elementare pentru a-i motiva cel puțin 30 de milioane de copii să practice acest spor. Scopul este ca până în 2030 să devină o echipă de fotbal asiatică de top, mai apoi să găzduiască o Cupă Mondială și, în cele din urmă, să câștige trofeul mondial.

„Primul pas pentru îndeplinirea visului ca țara noastră să renască glorios este ca fotbalul chinez să devină o superputere mondială”, a spus președintele Chinei.

Modifică setările cookies