Cea mai noua competitie europeana si batalia milioanelor: Liga Natiunilor, competitia care inlocuieste meciurile amicale, o noua sursa de spectacol si VENITURI

Autor: Sport.ro
Joi 14 Ianuarie 2016, 12:53

	Cea mai noua competitie europeana si batalia milioanelor: Liga Natiunilor, competitia care inlocuieste meciurile amicale, o noua sursa de spectacol si VENITURI

•UEFA a aprobat infiintarea unei noi competitii europene, care va face uitate meciurile amicale ale echipelor nationale
•Liga Natiunilor se va numi competitia care va inlocui partidele amicale disputate de primele reprezentative si care va fi organizata pe divizii
•2018 e anul in care competitia va lua nastere si la startul careia se vor alinia 54 de nationale

UEFA a luat inca de acum doi ani decizia de a infiinta o noua competitie, aceasta urmand sa ia locul partidelor amicale disputate de echipele nationale de pe continentul european, insa proiectul va vedea lumina zilei in 2018, dupa Campionatul Mondial din Rusia.

Liga Natiunilor va debuta in 2018, primul sezon urmand sa se incheie in 2019. Aceasta este menita sa umple golul dintre Cupa Mondiala (vara lui 2018) si turneul final al Campionatului European (vara lui 2020), perioada in care echipele nationale, chiar daca joaca preliminarii pentru EURO, au destul de mult timp liber.

Astfel, UEFA a decis sa renunte la meciurile amicale "fara sens", care de cele mai multe ori nu strang indeajuns de multi spectatori si al caror rezultat este irelevant.

Organizata pe divizii, in functie de coeficientii echipelor nationale, Liga Natiunilor le va aduce federatiilor participante si sume mai semnificative de bani decat cele pe care le incasau pana acum din vanzarea drepturilor pentru televizarea partidelor amicale. Iar sumele pot ajunge, in cazul celor mai puternice echipe de pe continent si in functie de diviziile in care vor evolua, la ordinul zecilor de milioane

Englezii au vandut drepturile pe 200 milioane lire

Printre primii care au vandut deja drepturile de televizare ale viitoarelor meciuri din Liga Natiunilor sunt englezii. Federatia engleza de fotbal a ajuns la un acord cu Sky Sports si ITV pentru cedarea drepturilor TV ale tuturor partidelor nationalei lui Walcott, Sterling ori Harry Kane intre 2018 si 2022 in schimbul a 200 de milioane de euro.

Federatia engleza a semnat astfel un protocol si cu Sky, dupa cel semnat cu ITV (prin care televiziunea a obtinut prelungirea drepturilor de transmisie ale meciurilor din preliminariilor CM si CE, dar si a celor de la turneele finale), care ii va permite sa-si dubleze incasarile.

Maximum de meciuri pe care o nationala il poate juca pana in finala diviziei/seriei din care va face parte este de 6, iar competitia se va disputa in ani impari.

In total, ITV ar putea transmite 24 de meciuri ale Angliei, in timp ce Sky ar avea maximum 16.

5 milioane de lire per meci va incasa astfel FA.

Ce presupune Liga Natiunilor?

Noua competitie a UEFA va fi alcatuita din patru divizii (A-D), fiecare dintre acestea divizata la randul ei in alte patru grupe de cate 3 sau 4 echipe.

Cele 54 de nationale afiliate UEFA vor fi impartite in functie de coeficient si de clasarea in topul UEFA la finele lunii noiembrie a anului 2017.

Prima divizie (A) va fi alcatuita din cele mai bune nationale europene, printre care Germania, Spania, Anglia, Franta sau Italia, in timp ce ultima (D) va avea in componenta San Marino, Luxemburg si Gibraltar.

Primele doua divizii/esaloane vor fi alcatuite din patru grupe a cate trei echipe, in timp ce grupele C si D vor avea o alta organizare. Divizia C va avea in componenta doua grupe de cate trei echipe si doua grupe de cate patru echipe, in timp ce Divizia D va avea patru grupe de cate patru echipe.

Nationalele din fiecare grupa vor juca meciuri tur-retur, iar la finalul sezonului vor avea ocazia sa promoveze sau sa retrogradeze.

In ceea ce priveste prima divizie, primele echipe din fiecare grupa (4 grupe) vor juca apoi un turneu Final Four, care va decide "regina continentului".

UEFA spune ca Liga Natiunilor nu va afecta turneul final al EURO si nici nu ii va plictisi pe fani, unele voci vorbind despre riscul ca noua competitie sa puna intr-un con de umbra Campionatul European.

Diviziile inferioare ale Ligii Natiunilor se vor disputa dupa un sistem play off/play out, care le va permite echipelor sa promoveze si sa retrogradeze.

Interesant este insa si faptul ca echipele care vor castiga cele patru divizii se vor putea califica direct la EURO 2020.

Sefii UEFA spun ca noua competitie va adauga un plus de competitivate in fotbalul european si ii va atrage pe fani la meciuri.

Spania, Grecia, Bulgaria și Italia anunţă că elimină interdicţiile pentru turiştii de la noi
BRAT
Modifică setările cookies