Apare o nouă echipă națională! Nu joacă în Europa, dar vrea să calce pe urmele Islandei

Groenlanda CONCACAF UEFA Fotbal extern
Ionuț Axinescu
Data publicarii: Miercuri 29 Mai 2024, 12:35
Data actualizarii: Miercuri 29 Mai 2024, 12:34

Echipa este antrenată de un tehnician danez.

Federația din Groenlanda (KAK) a depus, pe 28 mai, o cerere oficială pentru a deveni membră a CONCACAF, forul care guvernează fotbalul în America de Nord, Caraibe și America Centrală. Dacă va fi primită, Groenlanda va deveni a 42-a membră a asociației și ar putea juca inclusiv în preliminariile Cupei Mondiale.

De-a lungul ultimilor ani, Groenlanda a încercat în mai multe rânduri să devină membră UEFA, dar a fost refuzată din cauza lipsei de infrastructură din teritoriu. În Groenlanda există un stadion cu gazon artificial și 2.000 de locuri, în capitala Nuuk, iar Federația lucrează la construcția unor arene indoor.

O nouă națională pe harta fotbalului! Groenlanda, pe urmele Islandei

Teritoriu autonom situat în America de Nord, dar care aparține de Danemarca încă din 1721, Groenlanda are ceva istorie în fotbal. Primele meciuri pe insulă s-au jucat în anii 1950, iar Federația există din 1971. Groenlanda are o populație de aproximativ 56.000 de oameni, iar 5.500 dintre ei joacă fotbal în cadru organizat! 

Există și un campionat național, care se desfășoară pe parcursul unei singure săptămâni, în luna august. La ultima ediție au participat șase cluburi, iar campioană a ieșit B-67 Nuuk, o formație fondată în 1967. Din cauza climei arctice, în Groenlanda nu se poate juca fotbal în aer liber decât între lunile mai și septembrie.

Potrivit oficialilor Federației, Groenlanda colaborează strâns cu Islanda și derulează diverse programe care au ca scop creșterea nivelului fotbalistic în țară. Pe termen lung, Groenlanda își propune să „copieze” modelul islandez și să reușească performanțe internaționale.

Echipa națională a Groenlandei e pregătită de un danez

În ultimii ani, naționala de fotbal din Groenlanda a jucat meciuri amicale cu teritorii non suverane din Europa și America de Nord. De pildă, în 2023, naționala s-a întâlnit cu echipe precum Insulele Orkney, Insulele Shetland, Frøya sau reprezentativa U23 a celor din Bermuda.

De-a lungul istoriei, Groenlanda a evoluat și împotriva unor adversari mai puternici, precum Islanda, Insulele Feroe, Kosovo, Zanzibar sau Gibraltar. Selecționerul naționalei este Morten Rutkjær, un danez în vârstă de 50 de ani.

Acesta a căutat, în ultimii ani, jucători danezi care au rădăcini în Groenlanda. În acest moment, echipa națională beneficiază de experiența unor fotbaliști care evoluează în ligile daneze, dar și în Insulele Feroe.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!