Fotbal extern

Alianta URIASA impotriva lui Blatter! Mai multe federatii mari din Europa BOICOTEAZA Cupa Mondiala daca va castiga din nou

Federatia Engleza conduce lupta impotriva lui Sepp Blatter. Englezii s-au aliat cu alte federatii mari din Europa care vor eliminarea lui Blatter din fotbal. 

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 29 Ianuarie 2015, 19:39
Data actualizarii: Joi 29 Ianuarie 2015, 19:45

Englezii s-au saturat de scandalurile de coruptie din fotbalul mondial si vor separarea de FIFA, daca alegerile din luna mai vor fi castigate tot de Blatter.

Englezii nu sunt singuri. Au aliati alte federatii importante din Europa care ameninta deja cu organizarea unui alt turneu mondial in locul celui organizat de FIFA.

Ieri, Figo si-a anuntat candidatura la sefia FIFA, iar el si David Ginola sunt cei mai cunoscuti candidati.

Blatter candideaza si el desi are 78 de ani, iar expertii il anunta ca mare favorit. Blatter a primit insa o lovitura puternica in ultima perioada, prin retragerea a cinci sponsori majori de la FIFA.

Doar Coca Cola si Adidas au ramas, insa daca unul dintre cei doi giganti se vor retrage in urmatoarea perioada, Blatter pierde sigur alegerile, sustine profesorul Ellis Cashmore de la Universitatea din Birmingham, cel care a facut mai multe dezvaluiri legate de coruptia FIFA in cariera sa.

"Figo e al patrulea candidat din Europa care isi anunta candidatura la sefia FIFA, asta inseamna un protest mare din partea europenilor la adresa conducerii forului mondial de fotbal.

Figo e mai credibil decat Ginola, care nu are nicio sansa reala la victorie. Figo a fost un jucator urias, a trecut pe la Real Madrid, Barcelona sau Inter. El a facut parte din Comitetul UEFA intre 2011 si 2015, dar chiar si asa e outsider!", spune Cashmore.

Acesta este convins ca o ruptura uriasa se poate produce in fotbalul mondial, daca Blatter va continua sa ramana presedintele FIFA. "Asemenea evenimente sunt posibile in sportul international. S-a intamplat in box, cricket, tenis sau fotbal american.

Parteneri globali precum Sony, Emirates, Castrol, Johnson & Johnson si Continental s-au retras deja din cauza scandalurilor de coruptie, ei si-au exprimat frustrarea legata de conducerea lui Blatter, dar Coca Cola si Adidas au ramas. Daca unul din acesti sponsori se va retrage, atunci Blatter va fi fortat sa plece de la FIFA", mai spus Cashmore.

FIFA a fost lovita de mai multe scandaluri de coruptie sub comanda lui Blatter, iar ultimul dintre ele este cel mai mare. Sunt mari semne de intrebare legate de modul in care Rusia si Qatar au primit organizarea urmatoarelor Cupe Mondiale, cu dovezi clare de mita nesanctionate.

"FIFA e cea mai corupta organizatie sportiva din lume, fara dubiu. Dar in loc sa recunoasca asta, Blatter respinge criticile. Daca va castiga alegerile, multe federatii nationale vor boicota turneel majore, chiar se vor retrage de la FIFA", anunta Cashmore. 

FRF a anuntat ieri pe site-ul oficial ca il sustine la alegerile din luna mai pentru presedentia FIFA pe Michael van Praag, seful Federatiei Olandeze.

"In acest moment, consider ca avem nevoie de o dezbatere ampla in interiorul FIFA, cu privire la politicile si deciziile cele mai potrivite pentru dezvoltarea fotbalului mondial. Imi este clar ca sunt necesare noi principii care trebuie fixate pe agenda si in practica forului mondial, iar conjunctura actuala constituie o oportunitate pentru declansarea discutiilor. Sustinerea candidaturii domnului Michael van Praag este pentru FRF un gest firesc pentru ca ne alaturam unui proiect in care se regasesc viziunea si asteptarile noastre legate de evolutia fotbalului", a declarat Razvan Burleanu.

Modifică setările cookies