46 de victorii la rând! Record al echipei fondate în 2023: direct în prima ligă, campioană și acum în Champions League

FK Arkadag Gurbanguli Berdîmuhamedov Turkmenistan Fotbal extern
Ionuț Axinescu
Data publicarii: Vineri 24 Mai 2024, 23:48
Data actualizarii: Vineri 24 Mai 2024, 23:47

Fondată pe 1 aprilie 2023, a câștigat toate meciurile pe care le-a jucat!

Înființată de Gurbanguli Berdîmuhamedov, dictatorul din Turkmenistan care în 2022 și-a numit fiul în funcția de președinte, FK Arkadag bate absolut tot. Echipa din Arkadag, oraș de 64.000 de locuitori construit ca să fie „smart” și care a costat 5 miliarde de dolari, a adunat 46 de victorii consecutive!

Astfel, FK Arkadag a depășit recordul care era deținut de echipa feminină a celor de la FC Barcelona. În sezonul 2021-2022, Barcelona Femení a adunat 45 de succese.

FK Arkadag, trimisă direct în prima ligă, are 46 de victorii consecutive

În aprilie 2023, FK Arkadag a intrat direct în prima divizie din Turkmenistan și a transferat cei mai buni jucători din țară. Mai mult, perioada de transferuri din Turkmenistan a fost prelungită special pentru ca noul club să-și definitiveze lotul. De exemplu, Didar Durdyev, golgheterul echipei, a fost adus de la Ahal FK, după ce a primit „o ofertă de nerefuzat”.

La primul ei sezon pe prima scenă, FK Arkadag, care evoluează pe un stadion nou-nouț de 10.000 de locuri, a câștigat toate cele 24 de meciuri și a ieșit campioană. De asemenea, a cucerit și Cupa Turkmenistanului, după ce a trecut în finală de Ahal FK, scor 3-0.

În această stagiune, FK Arkadag are deja 15 victorii în primele 15 runde. Golaverajul este de 75-7. Echipa este antrenată de Vladimir Bayramov (43 de ani), fost internațional turkmen, care a jucat multă vreme în campionatul Rusiei. 

AFC Champions League, singura competiție unde Arkadag ar putea pierde!

FK Arkadag a câștigat toate meciurile oficiale jucate, dar are totuși două eșecuri în două jocuri amicale. În februarie, în cantonamentul din Turcia, turkmenii au pierdut cu Șahtior Donețk și Dnipro-1, meciuri despre care însă nu se pomenește nimic în presa locală, după cum notează publicația Inside The Games. În schimb, egalul lui Arkadag cu Zenit Sankt Petersburg a fost amintit de ziarele din Turkmenistan.

La începutul lunii august, FK Arkadag va juca în preliminariile AFC Champions League, competiție care va da cu adevărat măsura valorii sale. Cel mai probabil, seria de victorii consecutive în meciuri oficiale se va încheia în cea mai puternică întrecere inter-cluburi de pe continentul asiatic.

Fostă republică sovietică, Turkmenistan a fost condusă din 2006 până în 2022 de Gurbanguli Berdîmuhamedov. Acesta i-a predat puterea fiului său, Serdar, în martie 2022, dar a rămas al doilea om din stat, ca preşedinte al Camerei Superioare a Parlamentului. Turkmenistan este una dintre cele mai autoritare țări din lume, criticată pentru încălcarea drepturilor omului, lipsa de libertate a presei și răul tratament aplicat minorităților.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!