Formula 1 Charles Leclerc George Russell Lewis Hamilton Max Verstappen F 1

OFICIAL ”Obscen”! Amenzi de 1 milion de euro pentru piloții de Formula 1

Consiliul FIA a luat o decizie controversată la reuniunea de la Geneva.

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 20 Octombrie 2023, 11:40
Data actualizarii: Vineri 20 Octombrie 2023, 11:44

Piloţii angajaţi în Campionatul Mondial de Formula 1 şi-au exprimat şocul şi uimirea după ce organismul conducător al acestui sport a mărit de patru ori valoarea amenzilor pe care comisarii de cursă le pot dicta împotriva lor şi care pot ajunge acum până la un milion de euro, informează Reuters.

Modificarea Codului Sportiv Internaţional (ISC) a fost aprobată în cadrul unei reuniuni a Consiliului Mondial al Sporturilor cu Motor, principalul organ al Federaţiei Internaţională de Automobilism (FIA), care a avut loc la Geneva.

Vechea amendă maximă era de 250.000 de euro

Această decizie a fost motivată prin faptul că valoarea maximă anterioară de 250.000 de euro nu a fost revizuită sau modificată de 12 ani şi "nu mai reflectă nevoile actuale ale sportului cu motor".

George Russell, pilotul echipei Mercedes, şi director al Asociaţiei piloţilor de Formula 1 (GPDA), a declarat că noua valoare maximă "pare obscenă".

Reacțiile lui George Russell (Mercedes), Charles Leclerc (Ferrari) și Kevin Magnussen (Haas)

"În primul meu an de Formula 1 (la Williams), aveam un salariu din cinci cifre şi de fapt am pierdut peste şase cifre din cauza plăţii pentru antrenorul meu, pentru zboruri, pentru un asistent", le-a declarat Russell reporterilor înaintea Marelui Premiu al Statelor Unite.

Monegascul Charles Leclerc de la Ferrari a afirmat la rândul său că nu are idee ce ar putea merita o penalizare de un milion de dolari, în timp ce danezul Kevin Magnussen, a cărui echipa, Haas, are unul dintre cele mai mici bugete, a spus că suma este ridicolă.

"Charles poate să-şi dea ceasul, dar eu aş dispărea, să nu mai pot fi găsit niciodată", a glumit Magnussen, făcând referire la ceasul exclusivist marca Richard Mille deţinut de Leclerc, cu o valoare estimată de peste 2 milioane de dolari, care i-a fost furat de la încheietura mâinii, anul trecut în Italia.

Lewis Hamilton și o propunere de bun-simț

Septuplul campion mondial Lewis Hamilton (Mercedes), care a fost amendat cu 50.000 de dolari în Qatar, în urmă cu două weekend-uri, pentru că a traversat pista în timpul cursei, un incident pe care FIA îl analizează, a declarat că este pentru prima dată când a auzit despre asta.

"Dacă urmează să amendeze cu un milion, să ne asigurăm că 100% din această sumă se duce către o cauză", a subliniat britanicul, al cărui ultim contract semnat cu Mercedes îi garantează un salariu de 50 de milioane de lire sterline (57 milioane de euro) pe an.

"Sunt mulţi bani în toată această industrie şi trebuie să facem mult mai mult în ceea ce priveşte crearea unei accesibilităţi mai bune, o diversitate mai bună, mai multe oportunităţi pentru oamenii care în mod normal nu ar avea şansa de a intra într-un sport ca acesta. Atât de multe cauze în întreaga lume. Deci da, doar aşa vor primi acel milion de la mine", a adăugat Hamilton.

Campionul mondial en-titre Max Verstappen, consternat

Olandezul Max Verstappen (Red Bull), campionul mondial din ultimii trei ani, a fost amendat cu 50.000 de euro în 2021 pentru că a atins aripa din spate a maşinii lui Hamilton după calificările din cadrul Marelui Premiu al Braziliei.

"Dacă atingerea unei aripi din spate înseamnă 50.000 de euro, atunci aş dori să ştiu ce ar putea însemna un milion", a comentat Verstappen.

Formula 1 s-a confruntat cu unele dintre cele mai mari amenzi din toate sporturile, atunci când echipa McLaren a primit celebra amendă de 100 de milioane de dolari şi a fost lipsită de punctele constructorilor într-un caz controversat de de spionaj din 2007, care implica informaţii despre rivala Ferrari.

Echipa britanică a plătit în cele din urmă jumătate din această sumă, după ce a amenda a fost redusă din cauza pierderilor generate de depunctarea sa.

Red Bull a fost amendată cu 7 milioane de dolari anul trecut, pentru încălcarea plafonului bugetar în sezonul 2021.

"Vrem doar transparenţă şi înţelegere. Cred că deja amenzile scapă de sub control", a mai spus George Russell.

Agerpres

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!