ANALIZĂ Așa am ajuns în fazele eliminatorii după 24 de ani! Cu ce rămânem după România - Slovacia 1-1

România - Slovacia EURO 2024
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 26 Iunie 2024, 21:03
Data actualizarii: Miercuri 26 Iunie 2024, 21:25

România s-a calificat în fazele eliminatorii ale unui turneu final după o pauză de 24 de ani și a făcut-o după un 1-1 cu Slovacia, la Frankfurt, unde a avut nevoie să sufere în repriza a doua pentru a-și securiza locul printre cele mai bune naționale ale Bătrânului Continent.

Jucăm pentru sferturi fie cu Slovenia, fie cu Olanda, dar, înainte, cum a venit calificarea din meciul cu Ucraina?

Ne-au dat senzația că dețin controlul

La fel ca Ucraina care a pus presiune în start de meci și ca Belgia, care ne-a marcat în secunda 74, și Slovacia a început tare, cu o primă tentativă ofensivă în secunda 20 ș cu o degajare neglijentă a lui Niță, în minutul 2, care se putea transforma în ceva foarte periculos. Noi am reacționat prin surprinzătorul Rațiu, ajuns să finalizeze din postura de extremă stânga (min. 11), dar Dubravka a fost atent și Ianis Hagi a reluat, apoi, doar înspre Zidul Galben din fața sa.

Încetul cu încetul, presingul slovac s-a accentuat și a devenit mai eficient, iar faza din minutul 22 - centrare din lovitură liberă de pe partea stângă și deviere de la prima bară - putea aduce deschiderea scorului. Am scăpat atunci, dar nu am făcut-o 60 de secunde mai târziu, când Kucka a aruncat o minge în careu, Duda s-a infiltrat neînsoțit de Răzvan Marin și a înscris un gol asemănător cu cel primit de tricolorii lui Iordănescu Senior contra Spaniei, la EUro 1996.

S-au succedat minute bune în care slovacii ne-au cedat posesia pentru a vedea ce putem, au rămas totuși sus, iar tot ce am reușit să punem pe tablă a fost o construcție lentă, previzibilă, cu Stanciu neimplicat suficient și cu fundașii pasând de zor.

Generația de Suflet are mereu reacție

Cu spatele la zid, trupa de comando a juniorului Iordănescu era în afara optimilor din cauza celuilalt rezultat (Belgia - Ucraina 0-0), dar a dat încă o dovadă a caracterului insuflat de selecționer în cei doi ani și jumătate de proces de învățare despre care vorbește aprope obsesiv. A încercat mai întâi Rațiu (min. 33 - șut în brațele lui Dubravka), pentru ca Ianis Hagi să folosească ceea ce experții numesc șmecherie fotbalistică pentru a obține un penalty cât o calificare. Executată impecabil de Răzvan Marin, lovitura de pedeapsă a salvat o primă repriză cenușie a tricolorilor, dar din care am reușit, cumva, să ieșim bine.

După gol am calmat ritmul, am părut mulțumiți să intrăm la pauză cu 1-1, iar Drăguș (min. 43) a mai încercat o execuție pretențioasă, cu dreptul la colțul lung. Până la ultimul fluier, Bancu s-a gândit că ar fi indicat să intre (complet inutil) cu talpa sus la un adversar la mijlocul terenului, motiv pentru care a primit galbenul de cuviință și a știut că va rata optimile de finală.

Slovacia – Romania

Nimic fără Niță!

Așa cum îi stă bine unei generații pentru care sacrificiul a fost pe primele locuri, a trebuit să suferim în partea a doua, una dominată de furtuna abătută asupra stadionului din Frankfurt. Am început greoi, cu o respingere aproximatvă a lui Drăgușin (49) și o intervenție a lu Niță, apoi același goalkeeper inspirat al lui Gaziantep a scos și șutul lui Harasnil (52) la colțul scurt. Văzând că ceva nu e în regulă, Edward Iordănescu, avertizat cu galben pentru proteste, a mutat defensiv cu Sorescu în locul lui Coman, dorind să-l pregătească pe Deian pentru partida din "optimi".

Răspunsul nostru vine tot pe filiera Răzvan Marin - Ianis Hagi, cu șutul primului scos de Dubravka, apoi Drăguș (min. 61) dă aproape de vinclu, dar câțiva centimetri prea sus. Apoi furtuna se intensifică, fotbalul basculează dinn nou în jumătatea noastră și e nevoie de același Florin Niță: picior stâng salvator în fața lui Strelec (min. 64), apoi scăpăm la șutul lui Harasnil, din stânga, care se duce la o palmă de vinclu.

Minutele se transformă în secunde, trec în viteză și ne trezim în optimi. Cu sufletul lui Niță, cu spiritul de sacrificiu al lui Drăgușin, cu determinarea lu Rațiu, cu calmul lui Răzvan Marinn sau insistența lui Drăguș. GRUPUL lui Iordănescu a reușit și așteaptă Slovenia sau Olanda pentru un sfert istoric la Campionatul European!

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!