Cucerim Everestul!

Horia Colibasanu si Peter Hamor reiau astazi ascensiunea Muntelui Everest! Care e principalul pericol la peste 8000m altitudine

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 21 Mai 2014, 13:51
Data actualizarii: Miercuri 21 Mai 2014, 13:57

Horia Colibasanu si Peter Hamor reiau astazi ascensiunea Muntelui Everest (8.848m), fara butelii cu oxigen si fara Sherpasi.

“Urcam Everestul cu respectul care i se cuvine celui mai mare munte din lume – curat, cu fortele noastre psihice si fizice, atata timp cat ii vom putea duce pe piept toata greutatea”, spune Horia.

Horia Colibasanu si slovacul Peter Hamor urca astazi, din nou, spre  tabara avansata (6.400m) a Muntelui Everest, fata nordica (Tibet). Ei isi reiau, astfel, ascensiunea inceputa pe 14 mai. Echipa romano-slovaca avansase cu bine pana la North Col (7.035), dar a fost nevoita sa coboare.

Din cauza vantului puternic, care a suflat si cu 100km/ora, “toate expeditiile comerciale au fost tinute pe loc, iar montarea corzilor in taberele superioare s-a oprit din cauza vremii”, potrivit Explorersweb.com, un site de specialitate care monitorizeaza cele mai importante expeditii din intreaga lume.

“Nici la aceasta ora nu avem fereastra sigura pentru varf. Vantul e prea puternic pentru noi, cei care urcam fara butelii cu oxigen. Insa incercam tot ce putem “, a transmis Horia Colibasanu miercuri, 21 mai, printr-un SMS.

O urcare pe Everest costa intre $30.000 si $120.000


In 2014, gratie evolutiei tehnologiei si a conditiilor de asistenta la altitudine, doar ascensiunile fara ajutorul oxigenului imbuteliat mai au valoare de performanta. “Circa 90% dintre cei care urca pe Everest sunt clienti ghidati. Ei platesc intre $30.000-$120.000 ca sa fie urcati pe varf. Multi nici nu au abilitatile de baza din alpinism”, potrivit National Geographic.

Horia Colibasanu a mai spus ca cei doi alpinisti se simt foarte bine. Saptamana trecuta, starea lor de sanatate se deteriorase din cauza expunerii indelungate la altitudine extrema si a oboselii acumulate in urma asaltului, cu succes, a varfului Shisha Pangma (8.027m), pe 30 aprilie.

Doar 173 de ascensiuni reusite in 60 de ani

Horia Colibasanu si Peter Hamor au inceput, pe 14 mai, ascensiunea spre varful Everest (8.848m), cel mai inalt din lume, fara oxigen suplimentar si fara Sherpasi. Din cele aproximativ 6.000 de ascensiuni reusite ale Muntelui Everest, pe parcursul a 60 de ani, doar 173 au fost realizate fara oxigen suplimentar, adica 3%, potrivit lui Eberhard Jurgalski, o autoritate in domeniu*.

O ascensiune reusita a Muntelui Everest, fara oxigen suplimentar si Sherpasi, ar aduce o noua premiera Romaniei.

Au depasit perioada "avalansei negre"


Sezonul de ascensiune a Muntelui Everest din primavara lui 2014 a debutat cu o avalansa pe ruta sudica (Nepal), care a produs un numar-record de decese in istoria muntelui, in data de 18 aprilie. Autoritatile nepaleze au inchis ruta pentru ascensiuni, ca urmare a acestui eveniment.

Echipa romano-slovaca a fost prima din acest sezon de ascensiuni din Himalaya care a reusit sa atinga un varf de 8.000 de metri – Shisha Pangma (8.027m), pentru aclimatizare** – dupa debutul dezastruos al sezonului, pe Everest.

Modifică setările cookies