EXCLUSIV Reacție dură a românului care a antrenat în Qatar: "Dacă Messi nu își punea mantia, era cel mai mare afront adus emirului! E incredibil ce pot spune românii"

Ciprian Panait Bisht Cupa Mondiala Lionel Messi Qatar CM 2022
Alexandru Stănilă
Data publicarii: Luni 19 Decembrie 2022, 15:25
Data actualizarii: Luni 19 Decembrie 2022, 15:26

Ciprian Panait (46 de ani), antrenorul român care a lucrat ultima oară în Qatar, la Al Kharaitiyat, a comentat controversa referitoare la mantia primită de Lionel Messi la finalul meciului Argentina - Franța, de la Cupa Mondială.

La ceremonia de premiere, înainte de a ridica trofeul, Messi a îmbrăcat mantia Bisht primită de la emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani. Gestul starului argentinian de a accepta respectivul dar a stârnit o controversă, mai mulți oameni de fotbal din România sau din străinătate criticându-l pe noul campion mondial pentru că a ales să sărbătoreasacă titlul îmbrăcat astfel.

Ciprian Panait: "Dacă Messi nu își punea mantia, era cel mai mare afront adus emirul Qatarului și se năștea un conflict diplomatic"

Ciprian Panait spune că a rămas cu un gust amar după ce a urmărit emisiunea de analiză de la TVR 1, de după meciul Argentina - Franța. Acolo, Viorel Moldovan a spus că "nu poți să faci o poză pentru istorie îmbrăcat în fantomă", în timp ce Florin Bratu a transmis că "marketingul este la putere".

Pe lângă faptul că obiectul vestimentar primit de Messi reprezintă "cea mai mare formă de respect", Ciprian Panait aduce în discuție și echipa de club a argentinianului, Paris Saint-Germain, care este controlată chiar de Qatar.

"Am văzut la TVR niște colegi de-ai mei care au dat niște declarații în totală necunoștință de cauză. Dacă Messi nu își punea pe umeri acea mantie, era cel mai mare afront adus emirul Qatarului și se năștea un conflict diplomatic. Asta ca să rețină cei care au vorbit aseară la TVR 1 și au spus ce au spus. 

Eu, după 6 ani în Arabia Saudită, vreau să vă spun că mantia aceea este purtată numai de clasă conducătoare, numai de oamenii foarte bogați, iar când o primești înseamnă că faci parte din familia lor, înseamnă că ești primit în cercul lor. E o mare formă de respect pe care ți-o oferă omul respectiv. Când emirul Qatarului îți oferă acest dar, nu cred că cineva își permite să nu primească, dar oamenii neștiutori... niște comentarii fantastice, e incredibil ce pot spune românii în necunoștință de cauză. Să știți de la mine: în Arabia Saudită, în Qatar și în toate țările din Golf, cea mai mare onoare pe care ți-o poate face cineva este să îți dea acel obiect vestimentar, care e specific numai familiilor regale.

Mai mult, merg mai departe cu raționamentul: Messi e la Paris Saint-Germain, da? Știți cine e patronul lui PSG? Familia regală, rețineți, nu Nasser Al-Khelaifi. Și nu cred că se pune problema vreodată ca cineva să comenteze. Eu am fost tare dezamăgit pentru că foștii noștri mari fotbaliști, care au comentat aseară la TVR 1, nu au înțeles că aia e o formă de respect și și-au permis să comenteze", a spus Ciprian Panait, pentru Sport.ro.

Ciprian Panait: "Argentina a meritat să câștige"

În ceea ce privește meciul propriu-zis, Ciprian Panait este de părere că Argentina a meritat să câștige trofeul, având în vedere pragmatismul de care a dat dovadă.

"Legat de meci, eu mă așteptam. Am spus că șansele vor fi egale și iată că au fost până la penalty-uri. Argentina a meritat să câștige mai mult decât Franța, au fost mai pragmatici, au știut să-și apropie rezultatul. M-a surprins un pic întârzierea cu care Scaloni a făcut niște schimbări, cel puțin cele două, cu Dybala și Lautaro Martinez, dar iată că le-a făcut la timp și a venit și rândul lor.

M-am pus și în pielea lui Deschamps și, dacă aș fi fost acolo, aș fi făcut acele două schimbări din prima repriză și mai devreme. Este unica modalitate a unui antrenor să trezească o echipă amorțită cum a fost Franța", a mai spus Panait.

Ciprian Panait a antrenat în Arabia Saudită, Oman sau Qatar

Ciprian Panait a antrenat în ultimii opt ani și jumătate exclusiv în Orientul Mijlociu. A câștigat în Arabia Saudită două titluri cu formația de tineret a lui Al Hilal, a fost interimar la prima echipă, iar în CV-ul său se mai regăsesc Al Raed și Al Batin, formații din prima ligă a Arabiei Saudite. Ultimele două experiențe ale sale au fost în Oman (Sohar SC) și Qatar (Al Kharaitiyat).

Doctor în educație fizică, în prezent lector universitar la UNEFS, Ciprian Panait este liber de contract din vară, după ce s-a despărțit de formația Al Kharatiyat, din Qatar.

În România, Ciprian Panait a fost secund la formații precum Rapid, FC Vaslui sau Poli Timișoara, dar și șef al Centrului de Copii și Juniori de la FCM Bacău.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!