GALERIE FOTO Cum se trăiește în cartierul de lumea a treia din Doha și cu cine țin imigranții la Mondial: „Fotbalul e răzbunarea săracilor”

Argentina cupa mondiala qatar CM 2022
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 10 Decembrie 2022, 00:41
Data actualizarii: Sambata 10 Decembrie 2022, 00:41

Argentina s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale din Qatar, după ce a trecut la penalty-uri de Olanda.


de Ionuț Axinescu

După 120 de minute, scorul a fost egal, 2-2. Molina și Messi au punctat pentru „pume”, dar europenii au revenit spectaculos în ultimele minute ale timpului regulamentar și au echilibrat tabela cu două goluri ale lui Weghorst. La loviturile de departajare, Argentina s-a impus cu 4-3, astfel că va întâlni Croația în penultimul act al turneului.

Victoria sud-americanilor a fost sărbătorită de mii de fani albiceleste veniți în Qatar, precum și de peste 45 de milioane de argentinieni de acasă. Dar nu numai. Selecționata lui Messi are suporteri în toate colțurile lumii și este favorita absolută inclusiv a imigranților din Doha.

Cartierul săracilor din Qatar e cu Argentina: „Fotbalul, răzbunarea celor săraci!”

În zona industrială de lângă Doha, într-un cartier considerat de lumea a treia, trăiesc circa 70 de mii de muncitori străini. În Asia Town, la sud-est de capitala Qatarului, multe străzi au rămas neasfaltate, clădirile sunt doar pe jumătate finisate, iar blocurile modeste.

Inaugurat în 2015, ca răspuns al qatarezilor la presiunile internaționale legate de condițiile precare în care trăiesc imigranții, „cartierul săracilor” vibrează pentru Leo Messi și Argentina.

Într-un articol pentru Washington Post, ziaristul argentinian Alejandro Wall scrie că imigranții susțin cu pasiune echipa antrenată de Scaloni, chiar dacă provin din țări aflate la mii și mii de kilometri depărtare de America de Sud.

„În Asia Town, la periferia din Doha, lângă zona industrială unde locuiesc muncitorii imigranți care au construit stadioanele și infrastructura pentru Mondial, vezi steaguri ale Argentinei. Intru în frizerie, steaguri ale Argentinei. În magazinele de îmbrăcăminte, steaguri ale Argentinei. Oamenii strigă la mine: ‘Messi, Messi!’. Acolo simt că suntem din același cartier, deși trăim la mii de kilometri depărtare și vorbim limbi diferite”.

Jurnalistul argentinian notează că fotbalul reprezintă puntea care leagă Argentina lui Messi de țări precum Bangladesh, Nepal, Pakistan sau Nepal. „Fotbalul reprezintă răzbunarea celor săraci, celor fără prea multă putere. Fotbalul e teritoriul lor, locul unde pot câștiga ei, unde se pot simți cei mai puternici”, mai scrie Alejandro Wall.

Cum trăiesc muncitorii imigranți: salarii de 275 de dolari și ziua de muncă de 12 ore

Ediția de limba spaniolă a publicației BBC a publicat recent un material despre condițiile precare, departe de luxul și ultramodernismul din Doha, din cartierul asiatic, acolo unde trăiesc muncitorii imigranți din Qatar.

Aceștia muncesc șase zile pe săptămână, 12 ore pe zi, iar cei mai mulți primesc doar salariul minim, adică 275 de dolari pe lună. Cele mai mari remunerații ajung la 686 de dolari. Muncitorii străini văd meciurile într-o zonă a fanilor, pe stadionul de cricket, o zonă pe care ei o numesc „a săracilor”.

Imigranții, majoritatea proveniți din Asia de Sud-Est și Africa, locuiesc și câte 16 în cameră, deși teoretic ar trebui să fie maximum patru. Ei susțin că poliția și angajatorii le-au interzis să vorbească cu presa. „Trăim și muncim ca niște sclavi. Îndur așa ceva pentru frații mei mai mici din Uganda, ca să aibă ce mânca și să meargă la școală. Lucrăm și 14-15 ore pe zi”, spune un muncitor.

„Mă rog să pot schimba acest serviciu. Se lucrează în condiții inumane. Doi cunoscuți au murit în timp ce munceau, din cauza căldurii”, povestește același imigrant intervievat de BBC, publicație care însă nu a reușit să confirme această poveste.

Totuși, există și numeroși imigranți mulțumiți cu ce câștigă, în condițiile în care în țările lor n-ar avea cum să încaseze nici măcar atâția bani. „Suntem mai bine decât în India, Pakistan sau Nepal, unde populația e numeroasă și nu găsești de muncă”.

„Qatar e ca să faci bani și apoi să te întorci acasă. Eu vreau să stau aici zece ani, chiar dacă am contract doar doi. Vreau să economisesc și să trimit bani familiei mele. Îmi place aici, chiar dacă uneori polițiștii ne fac să ne temem. Când îi vedem, nu știm dacă să ne apropiem sau să fugim”, explică un imigrant din Ghana.

Potrivit Human Rights Watch (HRW), în Qatar încă există probleme cu muncitorii străini, în ciuda progreselor din ultima perioadă. Astfel, angajații imigranți se află adesea în situații complicate, muncind fără să fie plătiți cu lunile, în soare și cu multe ore peste program. Uneori, actele le sunt confiscate de angajatori și sunt penalizați cu tăieri salariale ilegale.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!