Cupa Mondiala CM 2022 CM 2022

Cele mai bune echipe care nu au câștigat Cupa Mondială de-a lungul istoriei

O singură țară poate ridica Cupa Mondială de fotbal masculin odată la fiecare patru ani și doar opt națiuni au obținut vreodată această onoare. Dar înainte de debutul Campionatului Mondial, se ridică întrebarea, a câștigat întotdeauna cea mai bună echipă?

Alexandru Hațieganu
Data publicarii: Vineri 18 Noiembrie 2022, 13:11
Data actualizarii: Vineri 18 Noiembrie 2022, 16:05

De la maeștrii olandezi ai fotbalului total din anii '70, la brazilienii străluciți din anii '80 până minuații belgieni din zilele noastre, de-a lungul mondialelor, au existat mai multe echipe care au arătat un fotbal superb, dar care nu au reușit să își adjudece trofeul.

Jurnaliștii de la BBC Sports au vorbit cu mai mulți foști fotbaliști legendari și analiști, pentru a stabili care au fost cele mai bune echipe care nu au câștigat un campionat mondial.

Iată echipele pe care le consideră englezii ca făcând parte din acest top:

Belgia - 2018

Belgia a condus clasamentul mondial FIFA înainte de Cupa Mondială din Rusia 2018 și și-a arătat forța atunci când a revenit de la 0-2 în optimile cu Japonia, pentru a ajunge în sferturi, unde au trecut și de Brazilia. Cu toate acestea, ei nu au reușit să repete performanța și în semifinale, unde au fost învinși de Franța, națională care urma să ridice trofeul în acel an.

Argentina - 2006

Cu Lionel Messi adolescent, dar arătând ce jucător extraordinar va ajunge, Argentina a arătat un fotbal superb până în sferturile de finală. Pumele au reușit la acel turneu unul dintre cele mai frumoase goluri din istoria Cumpei Mondiale. În meciul din grupe împotriva Serbiei &Muntenegru, sudamericanii au reușit să dea 24 de pase consecutive, în care au fost implicați 9 din cei 10 jucători de câmp, înainte ca Cambiasso să înscrie. Argentina a fost eliminată, însă, de țara gazdă.

Franța - 1982

Franța lui Michel Platini a fost una dintre cele mai strălucitoare echipe din lume la începutul anilor 80. Deși au reușit să câștige Campionatul European din 1984 pe teren propriu, înfrângerea din semifinala Cupei Mondiale din 1982 cu Germanaia de Vest, a fost una extrem de dureroasă pentru puternica echipă a Cocoșilor Galici.

Anglia - 2002

Deseori etichetată dreot „Generația de Aur” a Angliei, trupa lui Sven-Goran Eriksson au învins în mod memorabil Germania cu 5-1 la München în calificări, apoi a trecut de Argentina în faza grupelor din Japonia. Michael Owen chiar a adus echipa în avantaj în fața Braziliei în sferturile de finală, dar un lob al lui Ronaldinho le-a spulberat speranțele insularilor, încă odată.

Franța - 2006

Les Blues au trecut grecu de faza grupelor din Germania, dar și-au îmbunătățit forma și echipa condusă din teren de Zinedine Zidane a eliminat apoi pe rând Spania, Brazilia și Portugalia. Dar în finala cu Italia, Zidane a comis unul dintre cele mai urâte gesturi din istoria Cumpei Mondiale, l-a lovit pe Marco Materazzi și li-a lăsat echipa in inferioritate. În cele din urmă, italienii s-au impus la penalty-uri și a i-au privat pe francezi de trofeu.

Germania de Vest - 1986

Echipa Germaniei de Vest, cu tinerii Lothar Matthaus și Rudi Voller în lot, au ajuns în a doua dintre cele trei finale succesive ale Cupei Mondiale învingând Franța lui Michel Platini în semifinalele din Mexic, dar au pierdut cu 3-2 în fața Argentinei condusă de Diego Maradona.

Olanda - 1974

Cu Johan Cruyff conducând revoluția totală a fotbalului, Țările de Jos au ajuns cu stil în finala din 1974, învingând Argentina cu 4-0 și Brazilia cu 2-0 pe drum. În finala cu Germania de Vest, Cruyff a obținut un penalty, transformat de Johan Neeskens, înainte ca adversarii să fi atins măcar mingea, dar naționala gazdelor a revenit și a câștigat cu 2-1.

Brazilia - 1998

Cu Ronaldo, Bebeto și Rivaldo în frunte, câștigătorii din 1994, Brazilia, păreau să aibă șanse mari să-și păstreze coroana în Franța, patru ani mai târziu. În semifinale au învins Olanda la penalty-uri, dar problemele fizice și de sănătate ale lui Ronaldo au duc la o înfrângere șoc cu 3-0 în fața națiunii gazdă.

Brazilia - 1982

În 1982, Brazilia a fost victima unui sistem de joc abandonat de mult: A doua fază a grupelor. Într-o grupă a morții, brazilienii au învins cu 3-1 Argentina, dar au fost eliminați de hat-trick-ul lui Paolo Rossi. Italia avea să devină campioană mondială atunci.

Ce părere aveți despre lista întocmită de BBC Sports. Intrați pe pagina de Facebook a Sport.ro și comentați care credeți că sunt cele mai bune echipe care nu au câștigat Cupa Mondială.

 

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies