David Cameron FIFA Sepp Blater CM 2014

Scandal mondial: Qatar poate pierde CM 2022! David Cameron: "Anglia ar putea organiza campionatul"

FIFA ar putea retrage dreptul Qatarului de a organiza Campionatul Mondial din 2022, din cauza scandalului de coruptie demascat de englezii de la Sunday Times.

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 03 Iunie 2014, 10:00
Data actualizarii: Marti 03 Iunie 2014, 10:21

"Mondialul din 2022 in Anglia? Cine stie ce s-ar putea intampla pe viitor", este declaratia cu care premierul britanic, David Cameron, le-a aprins sperantele englezilor ca visul organizarii unui campionat mondial sa se realizeze in 2022.

Jurnalistii de la Sunday Times au declansat un scandal mondial in weekend, dupa ce au publicat dovezi clare pentru modul in care au fost fraudate alegerile. Qatarul a platit milioane de euro spaga pentru mai multi oficiali FIFA pentru ca dreptul organizarii turneului sa le revina lor.

Unda seismica declansata de dezvaluirile jurnalistilor britanici ar putea avea ca finalitate noi alegeri pentru Cupa Mondiala din 2022.

Anglia a candidat la alegerile pentru Mondialul din 2018, pierdute in dauna Rusiei.

HARTA SPAGILOR

Sunday Times a dezvaluit weekend-ul trecut o serie de emailuri compromitatoare, care sustin teoria conform careia Qatar-ul primit gazduirea turneului final din 2022 in urma manipularii voturilor in Comitetul Executiv al FIFA. 

Sport.ro va prezinta o infografie care rezuma dovezile prezentate de Sunday Times pe baza a milioane de emailuri care au ajuns la ziaristii britanici. Acestea arata cum si pentru ce s-au platit in mai multe randuri sume totalizand peste 5 milioane de dolari catre oficiali din fotbalul african. Chiar daca nu toti acestia avea drept de vot, ei ar fi fost platiti de Mohammed Bin Hamman pentru a convinge cei patru oficiali africani din Comitetul Executiv al FIFA sa voteze Qatar-ul.

Oficialii din Qatar neaga orice implicare a lui Bin Hammam in sustinerea candidaturii tarii lor, insa dovezile sunt din ce in ce mai greu de combatut. Bin Hammam a fost exclus din fotbal in 2011, acuzat de incercare de mituire a votantilor in cadrul alegerilor pentru sefia FIFA, la care candida si el, atunci impotriva lui Sepp Blatter. A castigat la TAS, dar apoi a fost exclus din nou, pentru conflict de interese.

Modifică setările cookies