Louise Butcher, supravieţuitoare a cancerului la sân, va alerga topless la maratonul de la Londra 

Louise Butcher Maratonul de la Londra Atletism
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 19 Aprilie 2024, 10:37
Data actualizarii: Vineri 19 Aprilie 2024, 10:47

Britanica Louise Butcher va deveni duminică prima femeie care aleargă topless la Maratonul de la Londra. Ea a suferit o dublă mastectomie în 2022.

În vârstă de 50 de ani, femeia supravieţuitoare a cancerului la sân va alerga topless pentru a ajuta la înlăturarea stigmatului legat de această boală - şi spune că există puţine platforme mai mari decât una dintre cele mai mari competiţii de alergare din lume.

Louise Butcher, supravieţuitoare a cancerului la sân, va alerga topless la maratonul de la Londra 

"M-am gândit la cum putem să o normalizăm, cum putem reduce acel stigmat care înconjoară mastectomiile şi faptul că nu avem sâni?". a declarat Butcher într-un interviu acordat Reuters. "Şi nu există o modalitate mai bună decât să o facem în timpul unui maraton, pentru că vezi pe cineva în viaţa reală, făcând ceva puternic şi de impact, alergând un maraton, continuându-şi viaţa, fără sâni, după cancer - acest tip de mesaje pe care nu le vezi de obicei".

Conturile de socializare ale lui Butcher sunt pline de clipuri cu antrenamentele sale topless în preajma casei sale din Braunton, Devon, în sud-vestul Angliei, unde localnicii nu mai închid ochii atunci când ea aleargă pe lângă ei.

Mama a doi copii a început să se antreneze pentru epuizanta cursă cu şase luni înainte de a fi diagnosticată cu cancer mamar lobular şi a terminat primul ei maraton, complet îmbrăcată, la şase săptămâni după dubla mastectomie. Ea a ales să nu se supună unei operaţii de reconstrucţie.

Antrenamentul a fost un prilej de alinare în mijlocul întunericului diagnosticării şi recuperării sale după cancer. De asemenea, alergarea topless a ajutat-o să îşi accepte noul corp.

"M-a ajutat să trec peste cancer pentru că mi-a dat ceva pe care să mă concentrez şi care nu se schimba", a spus Butcher. "Cancerul a schimbat totul. A schimbat modul în care oamenii se uitau la mine, familia mea, mentalitatea mea... dar eu aveam concentrarea, aveam acest maraton de alergat şi asta a rămas la fel."

Butcher crede, de asemenea, că a existat un mare beneficiu fizic.

"Trecând prin cancer, exerciţiile fizice sunt incredibile din tot felul de motive. Chiar cred că m-am vindecat mai bine fizic, pentru că alergam, după o mastectomie", a spus Butcher.

Ea mergea în ritm alert la o săptămână după operaţie şi a revenit la alergat la două săptămâni după aceea. "Mi-a ajutat şi sănătatea mintală. Au fost atât de multe motive pentru a continua să alerg în acea perioadă".

De asemenea, alergarea unui maraton nu a lăsat loc pentru sentimentul de milă.

"Chiar dacă (mila) venea dintr-un loc bun, de afecţiune, m-a făcut să mă simt slabă. Alergarea şi maratonul m-au făcut să mă simt puternică", a spus ea. "Nu poţi să compătimeşti pe cineva care aleargă la maraton, nu-i aşa? Au fost multe lucruri care m-au împins să o fac".

Butcher, ai cărei copii au şapte şi 13 ani, speră să crească gradul de conştientizare cu privire la cancerul mamar lobular, care este al doilea cel mai frecvent tip de boală, dar care adesea nu este detectat la primele mamografii.

Butcher organizează evenimentul de la Londra şi pentru a strânge fonduri pentru Breast Cancer Now.

Un purtător de cuvânt al Maratonului Londrei a declarat că Butcher intenţionează să respecte regulamentul cursei, care stipulează că alergătorii trebuie să îşi arate în permanenţă carnetul de alergare.

News.ro

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!