Atleta Mirela Lavric a recunoscut ca a luat meldonium, in decembrie! Lipa o critica dur: "E o pata pe obrazul Romaniei"

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 12 Aprilie 2016, 17:54
Data actualizarii: Marti 12 Aprilie 2016, 17:57

Elisabeta Lipa se declara extrem de dezamagita de Mirela Lavric, depistata pozitiv cu meldonium.

Ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa, a declarat ca este socata de cazul atletei Mirelei Lavric, depistata pozitiv cu meldonium la un control antidoping efectuat la CM indoor de la Portland, si a precizat ca situatia este 'o pata pe obrazul Romaniei in anul Jocurilor Olimpice'.

"Sunt de-a dreptul socata, cand am auzit am ramas fara cuvinte. Sunt dezamagita de comportamentul Mirelei, un sportiv nu face asa ceva. Ne bucuram ca am luat o medalie la atletism dupa atatia ani si apoi, dupa nici o luna, se darama totul ca un castel de nisip. Mirela stia foarte bine repercusiunile gestului ei. O sa i se ia medalia, apoi o sa fie sanctionata.... toate vin in lant acum. Iar ea este o sportiva care a participat la competitii internationale. Stia dinainte de faptul ca meldoniumul a intrat pe lista substantelor interzise. ANAD a atentionat in luna decembrie toate federatiile de acest lucru. Nu este posibil asa ceva, e o pata pe obrazul Romaniei in anul Jocurilor Olimpice", a spus Lipa pentru AGERPRES.

Ministrul nu intelege de ce Mirela Lavric a acceptat sa concureze la Campionatele Mondiale de atletism indoor de la Portland daca stia ca a luat o substanta dopanta. "La ea este inconstienta. Cand stii ca ai luat ceva, cand stii ce se poate intampla, de ce te mai duci la Campionatele Mondiale? De ce? Ca atunci cand participi la o asemenea competitie e imposibil sa nu fii controlat, imposibil. Mai avem trei luni pana la Jocurile Olimpice, asta ne trebuia noua acum? Statul roman cheltuie bani cu acesti sportivi sa ii califice, sa le asigure conditii... sunt bani multi, casa, masa, pregatire... ei nu se gandesc la repecusiuni?", a adaugat ministrul.

O parte din vina apartine si medicului lotului de atletism, este de parere Elisabeta Lipa: "ANAD i-a informat pe toti medicii de la federatii despre substanta asta. El ce a facut? De ce nu a luat atitudine? El nu are cum sa nu stie ce medicamente ia un sportiv. Asta e principala obligatie a medicului unui lot, sa controleze aceasta situatie. Doar nu i-a pus cineva medicamentul asta in pahar cand dormea".

Atleta Mirela Lavric, componenta a stafetei Romaniei medaliata cu bronz la Campionatele Mondiale indoor de la Portland (16-20 martie), a fost depistata pozitiv la meldonium in urma unui control antidoping.

Conform unui comunicat al Federatiei Romane de Atletism (FRA), Mirela Lavric a recunoscut ca a folosit meldonium la recomandarea medicului personal in luna decembrie 2015. ''Pana la solutionarea definitiva a cazului, atleta Lavric Mirela, precum si antrenoarea ei vor fi suspendate provizoriu'', se precizeaza in comunicatul semnat de presedintele FRA, Ion Sandu.

Mirela Lavric a cucerit medalia de bronz cu stafeta Romaniei in proba de 4x400 m, din care au mai facut parte Adelina Pastor, Andrea Miklos si Bianca Razor, la Campionatele Mondiale de atletism indoor de la Portland, luna trecuta. Romania va pierde probabil aceasta medalie in cazul in care testul pozitiv al sportivei va fi confirmat. De asemenea, Mirela Lavric risca intre 2 si 4 ani de suspendare, conform presedintei Agentiei Nationale Anti-Doping (ANAD), Graziela Vajiala. 

Sursa: Agerpres

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!