Al lor e fotbalul!

'Nu, noi ne facem echipa noastra!' Lovitura istorica pentru un club de miliarde! Patronii nu-si imaginau ca e posibil

Bani. Nu, mai multi bani. Toti banii din lume. Atatia bani cat nu poti numara si nici imagina.

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 04 Iunie 2014, 17:38
Data actualizarii: Miercuri 04 Iunie 2014, 17:42

Asta nu e fotbalul lor. Cand si-au investit TOATE sentimentele de care erau in stare pentru echipa asta, nu s-au gandit ca-si pun sufletele in afacerea altora. Manchester United NU era de vanzare pentru ca EI nu erau de vanzare. In 2005, familia Glazer a preluat controlul clubului printr-o schema pe care suporterii au considerat-o inca de la inceput 'dubioasa'. Protestele nu le-au fost luate in seama la numaratoarea actiunilor, asa ca americanii si-au continuat fara probleme politica de control pe Old Trafford. Manchester United devenea o suma de procente, nu povestea magica pe care zeci de mii de oameni o continuau saptamana de saptamana in 'Teatrul Viselor'.

OK. Now what? 'Ne facem echipa noastra!', a fost solutia rapida la care s-au gandit suporterii dupa ce au refuzat sa devina masa de calcul pentru profitul altora. 'Cum sa-i spunem?!' 'Hai FC United'. Federatia a respins insa propunerea pentru ca a considerat-o 'prea generica'. Pe 14 iunie 2005, in urma unui vot deschis, consiliul format din fanii care au contribuit cu bani la infiitarea noului club si-a comunicat alegerea: "Echipa noastra se va numi FC United of Manchester si va continua sa traiasca in valorile pe care cu totii le acceptam si promovam!"

Despre FC United of Manchester nu s-a mai vorbit niciodata ca despre o nebunie a unor oameni suparati. Proiectul a aratat inca din start ca e cat se poate de serios. Nu mai putin de 900 de CV-uri de jucatori au ajuns la sediul clubului. Dintre ei, 200 au fost chemati la trialul tinut pe 26 iunie 2005, iar 17 alesi sa faca parte din primul lot al lui FC United of Manchester. Managerul Karl Marginson, numit pe 22 iunie, s-a ocupat de tot. Fost jucator de liga mica si fan Man United, Marginson e si azi in functie.

100.000 de lire - buget in primul an

In mai putin de o luna de la infiintarea FC United of Manchester, nu mai putin de 4000 de oameni au trimis bani pentru a-si ajuta visul sa traiasca. Asa s-au strans peste 100 de mii de lire, bani suficienti pentru un sezon in liga a 10-a, acolo unde a inceput totul. FC United a anuntat ca va juca meciurile de pe teren propriu pe Gigg Lane din Bury si a doborat recordurile de asistenta ale ligii unul dupa altul. 'The New Devils' au castigat campionatul, iar cei 6.032 de spectatori pe care i-a atras la meci in ultima etapa reprezinta un record nedepasit pana azi pentru North West Counties Football League.

Au urmat inca doi ani cu promovari consecutive, pana in Northern Premier League Premier Division, unde United e si acum. De 4 ani, prinde play-off-ul si rateaza incredibil accesul in Conference North.

Pentru suporteri, asta nu e motiv de descurajare. Sunt nebuni dupa Manchester United, dupa Manchester United-ul lor. In toamna, FC United se pregateste pentru o schimbare majora. Se va muta pe stadionul ei, construit special, din fonduri proprii, in Moston, aproape de Manchester. Arena de 5000 de locuri i-a costat 5,5 milioane de lire, insa banii vor fi chiar ultimul detaliu la care se vor gandi in primul meci din noul sezon, cand e programata deschiderea.

Northern Premier League Premier Division nu e tocmai Champions League. Toti stiu asta, nimanui nu-i pasa. Stim, e deja un cliseu, dar "fotbalul nu e un lucru de viata si de moarte. E ceva mult mai serios de-atat" (Bill Shankly). Fanii lui FC United of Manchester au refuzat sa moara in 2005 si traiesc in cel mai tare scenariu posibil.

FC United of Manchester - infiintat in 2005

Modifică setările cookies