Advertoriale

(P) Puma Suede: Povestea adidașilor iconici care împlinesc 54 de ani

Modelul clasic al brandului a revoluționat piața pantofilor de sport, fiind primul adidas "lifestyle" lansat în 1968.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 05 Mai 2022, 18:05
Data actualizarii: Joi 05 Mai 2022, 18:08

Silueta clasică Puma este din nou protagonista istoriei sale. La mai bine de 50 de ani de la lansarea modelului iconic Suede, care a revoluționat piața adidașilor, versiunea Classic XXI consolidează un parcurs plin de succes în lumea modei, a baschetului, a skateboarding-ului, dar și a culturii urbane, datorită versatilității și confortului său care traversează generațiile.

Puma Suede a apărut pentru prima dată pe scenă în 1968 și a reprezentat o transformare totală în ceea ce privește ceea ce se făcea până atunci în această industrie, deoarece înainte de acest an, adidașii nu fuseseră adoptați pentru utilizarea în timpul liber, ci erau văzuți doar ca pantofi de antrenament. Astfel s-a născut primul pantof "lifestyle" al PUMA, numit inițial Crack, care a fost lansat la Jocurile Olimpice din Mexic în același an.

Povestea lui Suede are o mulțime de răsturnări de situație, așa că legați-vă șireturile. Cu peste 50 de ani de viață, Suede a devenit un clasic, trecând în același timp prin mai multe nume. Începând ca Puma Crack, pantoful a evoluat în Clyde, apoi în Puma States și, în cele din urmă, a adoptat la nivel global numele Puma Suede.

În cadrul acestui eveniment, modelul clasic Puma a fost lansat în alb și albastru și în alb-negru pentru acei sportivi a căror federație nu era sponsorizată de marcă. Astfel, atleți precum Tommie Smith au popularizat acești adidași, care au devenit un simbol al Black Power și au intrat în istoria alergării și a îmbrăcămintei de stradă din întreaga lume.

Adidasi Puma dama vezi oferta Emag

Forma tălpii acestor încălțări le făcea potrivite și pentru baschet, motiv pentru care Puma a semnat un contract de sponsorizare cu Walt "CLYDE" Frazier în 1973. Acest lucru a revoluționat scena baschetului, deoarece Clyde dorea o nouă schemă de culori pentru fiecare meci. Din acest motiv, fiecare pereche a fost confecționată din piele de căprioară, pentru a fi mai ușor de vopsit, marcând astfel o etapă importantă în reinventarea sportului.

De la sportul profesionist în stradă

La începutul anilor 1980, când rap-ul, breakdance-ul și graffiti-ul s-au unit pentru a forma noul gen inovator de hip-hop, modelul Puma Suede părea să fi fost conceput inconștient cu zeci de ani mai devreme, având în vedere cerințele estetice ale adepților săi. Cel mai important este faptul că băieții B-boys și idolii hip-hop respectați la nivel internațional, New York City Breakers și Rocksteady Crew, au adoptat rapid acest pantof ca model profesional propriu, fiind atrași de talpa exterioară perfect maleabilă și de partea superioară extrem de confortabilă. Îmbinarea acestui model cu hip-hop-ul a devenit elementul final în consolidarea statutului său de "pantof de stradă".

Adidasi dama cauta pe Emag gama completa de adidasi pentru femei.

La începutul anilor '80, Puma UK a redenumit Suede-ul de pe piața lor în "States". Inițial, pantoful nu a fost vândut în Marea Britanie - era greu de găsit, dar statutul său în rândul comunității hip-hop din New York a făcut din el o marfă fierbinte pe care oamenii o trimiteau în Marea Britanie. Când în cele din urmă a ajuns la vânzare, au considerat că Suede nu era un nume potrivit pentru un pantof și, deoarece au legat originea pantofului de scena hip-hop din SUA, pantoful a fost numit "States".

La sfârșitul anilor 1980, o altă subcultură foarte iubită se bucura de propria sa eră istorică, renașterea skateboardingului. Încercând să se despartă de plăcuțele voluminoase și de căștile îmbibate de sudoare legate de rădăcinile sale de surf, skateboardingul, cu o nouă influență hip-hop, a ieșit pe străzi. Odată cu schimbarea tendinței a apărut și cererea pentru un adidas de skate durabil, versatil și confortabil și, bineînțeles, așteptarea ca identitatea skateboarding-ului să fie menținută cu o talpă intermediară durabilă și paleta de culori nerestricționată a modelului Puma Suede.

În următorii 30 de ani, cel mai emblematic model Puma a rămas relativ neschimbat, dar a fost lucrat în diverse materiale precum pânză, cânepă, denim, printre altele, care au generat una dintre cele mai mari colecții de combinații de culori din istoria încălțămintei. În 2018, Suede a împlinit 50 de ani, iar pentru a sărbători această ocazie, Puma a produs peste 37 de modele exclusive SUEDE. Aceste modele au fost concepute cu diferite vedete din lumea modei, a muzicii și a culturii.

În 2020, pentru a sărbători moștenirea și istoria continuă a pantofului, Puma a emis o ediție specială Suede în ediție limitată; perechile au fost create pentru a sărbători moștenirea continuă atât a lui Tommie Smith, cât și a lui Suede. Au fost create doar 307 perechi numerotate - un omagiu adus numărului olimpic al lui Tommieʼ.

Confecționată din piele italiană de calitate superioară, această pereche atemporală este făcută să dureze o viață întreagă - pentru că adevărații clasici sunt For All Time.

În fine, cu peste jumătate de secol de istorie, trebuie să mai spunem că Puma Suede sunt un model prin excelență unisex, fiind apreciat și râvnit atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor. Și rămâne unul dintre cele mai populare mărci de adidași din istorie.

Modifică setările cookies