Advertoriale

Cum să alegeți adidașii de alergare potriviți în 6 pași (P) 

Cu atât de multe opțiuni, cumpărarea unor adidași de damă de alergare poate fi o sarcină descurajantă, dar noi suntem aici pentru a vă ajuta. 

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 19 August 2022, 13:29
Data actualizarii: Vineri 19 August 2022, 18:38

Indiferent dacă alergați un kilometraj mare, mic sau mediu, există o pereche de adidași de damă care să se potrivească fiecărui alergătoare. La fel cum există o pereche de espadrile pentru fiecare femeie, există un adidas pentru fiecare picior. Fie că aveți nevoie de o cutie de degete mai largă, de un adidas neutru, de o anumită cădere de la călcâi la vârf, vă place mai multă energie returnată prin adidas sau pur și simplu aveți nevoie de ceva care să vă controleze rostogolirea piciorului, există adidași de alergare pentru femei concepuți pentru a vă satisface nevoile.

PE CE SUPRAFAȚĂ ALERGAȚI?

Dacă cea mai mare parte a antrenamentelor dvs. se desfășoară pe trotuare, atunci adidașii de șosea sunt pentru dvs. Cu o amortizare mai mare decât cea a adidașilor de trail sau a adidașilor de cursă ușori, aceștia vor asigura absorbția șocurilor pentru a minimiza riscul de accidentare.

Dacă alergați pe poteci moi și noroioase, este mai bine să purtați o pereche de adidași de damă de trail cu o bandă de rulare adâncă, care oferă o aderență mai bună și suport pentru gleznă, vital pentru alergarea pe teren accidentat. Pe asfalt însă, acești adidași de damă vor fi inconfortabili, deoarece crampoanele vor apăsa pe tălpile picioarelor și se vor uza rapid.

Dacă faceți puțin din ambele, ar trebui să luați în considerare un adidas de alergare hibrid. Acești adidași funcționează bine atât pe drumuri, cât și pe trasee mixte, cu un amestec echilibrat de aderență și amortizare.

V-AȚI FĂCUT O ANALIZĂ A MERSULUI?

Magazinele de specialitate oferă analize gratuite ale mersului ca parte a serviciului complet de ajustare a adidașilor de alergare.

Utilizând tehnologia video pentru a analiza stilul dvs. de alergare, experții pot evalua cât de mult vă pronați - adică măsura în care piciorul dvs. se rostogolește în mod natural spre interior atunci când alergați - și locul în care piciorul dvs. lovește solul.

Aceștia vă vor putea apoi recomanda o pereche de adidași de damă de alergare în funcție de forma piciorului, de teren, de pronație și de preferințele personale, de la o gamă de mărci de top.

Este important să rețineți că fiecare adidas și marcă se va potrivi ușor diferit, chiar dacă mărimea este aceeași. În mod ideal pentru alergare, ar trebui să aveți cel puțin o lățime de deget de mare între capătul degetului cel mai lung și capătul adidasului. 

PURTAȚI TĂLPI INTERIOARE?

Dacă purtați deja tălpi interioare, asigurați-vă că le luați în considerare în cadrul ajustării, deoarece acestea pot schimba ținuta și senzația încălțămintei. Dacă nu ați încercat până acum tălpile, poate că acum este momentul să vă gândiți la asta? 

Tălpile interioare vă permit să personalizați ajustarea la piciorul dumneavoastră și ajută la asigurarea unui confort suplimentar la nivelul călcâiului, al arcului și al tălpii, reducând în același timp probleme precum alunecarea, bășicile, punctele fierbinți și durerile de tibie.

Proiectate pentru a se potrivi cu conturul piciorului, tălpile interioare pot completa adidașii de sport pentru a vă duce antrenamentul la nivelul următor.

CU CE ȘOSETE ALERGAȚI?

Poate părea o prostie, dar grosimea unei șosete poate face o mare diferență în ceea ce privește potrivirea și senzația adidasului, mai ales când picioarele se dilată la căldură. Purtați întotdeauna șosetele cu care intenționați să alergați atunci când mergeți la o probă de încălțăminte.

Luați în considerare o șosetă de alergare bună, tehnică, special concepută cu suport pentru arcadă și căptușeală suplimentară la nivelul tălpii, al degetelor și al călcâiului pentru o mai bună protecție la impact.

Deși confortabile, nu vă recomandăm să purtați șosete din bumbac atunci când alergați. Bumbacul reține umezeala, adăugați la aceasta căldura și frecarea de la alergare și este posibil să vă confruntați cu bășici, calusuri și puncte fierbinți. 

Asigurați-vă întotdeauna că șosetele sunt mai înalte decât partea din spate a adidașilor de alergare, altfel vor aluneca în jos în timpul alergării, provocând puncte fierbinți de frecare pe partea din spate a călcâiului.

CÂT DE MULT ALERGAȚI?

Dacă vă antrenați pentru un maraton, veți avea nevoie de obicei de un stil diferit de adidași de damă de alergare decât dacă încercați să vă depășiți recordul de 5 km. Pentru distanțe lungi este nevoie de un adidas mai amortizat, în timp ce pentru distanțe mai scurte este mai probabil să beneficiați de un adidas de antrenament mai flexibil.

CONTEAZĂ BRANDUL?

Adidașii dvs. de alergare ar trebui să fie întotdeauna despre funcție, nu despre modă. Nu vă lăsați tentată de ultimele tendințe sau branduri doar pentru că sunt populare în acest sezon. 

Brandul contează, dar numai pentru a vă asigura că obțineți confortul, potrivirea și funcționalitatea potrivite pentru dumneavoastră. 

Toate mărcile se vor potrivi ușor diferit, iar unele mărci sunt ușor mai late decât altele. Întotdeauna este mai bine să încercați adidașii de alergare înainte de a-i cumpăra, deoarece ușoarele diferențe de potrivire pot avea un efect uriaș asupra confortului. 

Modifică setările cookies