Atac fara precedent la Gica Popescu: "Vrea sefia FRF cu liceul industrial si o serie de esecuri financiare!" Obiectiv pentru nationala: "Sa ajunga in primele 10 din lume!"

Federatia Romana de Fotbal Gheorghe Popescu Razvan Burleanu Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 26 Noiembrie 2013, 07:49
Data actualizarii: Marti 26 Noiembrie 2013, 07:52

►PRO TV prezinta: Aventurile lui Eric Magicianul! Dnepr - Pandurii, joi 22:00, live si pe Voyo!

Presedintele FR de Minifotbal, Razvan Burleanu, a declarat cu ocazia lansarii candidaturii sale la presedintia FRF, ca Gheorghe Popescu, principalul sau concurent, vrea sa conduca federatia avand ca studii doar "liceul industrial" şi un trecut managerial cu multe "esecuri financiare".

"Sunt indignat de dispretul absolut pe care ni-l arata Gheorghe Popescu. Trateaza romanii mai jos decat o comisie a UEFA. Spun asta pentru ca dumnealui si-a anuntat demisia din comisia UEFA tocmai pentru a nu aduce un prejudiciu de imagine acestei insitutii. Dar ne considera pe noi, romanii, suficient de neinsemnati pentru a candida la cea mai inalta functie din fotbal, cea de presedinte al FRF. Acelasi domn Gheorghe Popescu este judecat pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani. Unde in lume te mai poti afisa cu un asemenea palmares penal si sa poti sa iti asumi conducerea celei mai importante federatii sportive? Una este evolutia sportiva a domnului Gheorghe Popescu si alta este sa vrei, cu liceul industrial si o serie de esecuri financiare, sa conduci Federatia Romana de Fotbal", a spus Burleanu intr-o conferinta de presa.

El exclude o eventuala colaborare cu fostul component al echipei nationale dupa alegeri. "Este exclus sa fac echipa cu Gheorghe Popescu. Suntem despartiti de foarte multe lucruri. Provenim din universuri mentalitare total diferite. Eu pretuiesc valoarea si meritocratia in vreme ce de cealalta parte o sa vedem o mentalitate de clan, cumnatii, practic deja se stie cine va conduce fiecare departament al FRF. Apoi eu nu sunt si nu am fost asociat cu persoane dubioase sau cercetate penal. Prin urmare nu pot sa fac parte din echipa domnului Popescu. Asta nu inseamna ca daca voi castiga alegerile nu il voi consulta pe domnul Popescu in anumite probleme exclusiv sportive", a adaugat presedintele Federatiei Romane de Minifotbal.

In opinia lui Razvan Burleanu, fotbalul romanesc a fost adus la "sapa de lemn" de presedintele Mircea Sandu, despre care afirma ca nu trebuie sa isi atribuie niciun merit pentru performantele echipei nationale din anii '90. "Sunt total dezamagit de aceasta birocratie lipsita de inspiratie condusa pana acum de Mircea Sandu. Din punctul meu de vedere, Mircea Sandu ne-a adus la sapa de lemn, atat din punct de vedere moral, financiar, cat si in ceea ce priveste performantele. Mircea Sandu nu ar trebui sa isi aroge niciun merit in ceea ce priveste succesul echipei nationale din anii '90, acest lucru fiind posibil datorita managementului din anii '80. Nu candidez pentru imaginea mini-fotbalului (n.r. - in prezent este presedintele FR de Mini-fotbal). in sens ocult nu se afla nimeni in spatele meu. Candidez din indignarea profunda fata de ceea ce se intampla si din dorinta de a pune la dispozitie o alternativa serioasa", a explicat Burleanu.

El sustine ca membrii afiliati ai FRF vor avea de optat la alegerile pentru presedintia federatiei intre o conducere cu un lider responsabil si un management eficient reprezentata de el, si o administratie cu o "mentalitate de clan" si alcatuita din "cumnatii" si "grupuri de interese", reprezentata de Gheorghe Popescu. "Acum avem posibilitatea de a face o optiune intre un transfer de putere catre un grup de interese, cumnatii si clanuri, al caror scop este exclusiv acela de a privatiza fotbalul, si de cealalta parte un model de management si un lider responsabil. Am convingerea ca numai cineva din afara sistemului poate aduce eficientizarea fotbalului romanesc. Atat timp cat FRF va ramane prizoniera intereselor de grup, fotbalul va fi condamnat la esec. Iar in momentul de fata, fotbalul romanesc este aproape de un faliment total, este aproape de colaps. Membrii afiliati trebuie sa aleaga intre o mentalitate de clan, subjugata unei mentalitati din anii '80, corelata cu acea dimensiune de bisnit din anii '90, careia i se opune un management responsabil bazat pe criterii de performanta", a adaugat Burleanu.

Presedintele FR de Minifotbal crede ca la alegerile pentru sefia FRF vor fi patru candidati. "In afara de Gheorghe Popescu, din informatiile pe care le am cred ca domnul Vasile Avram se va inscrie in aceasta cursa, domnul Adrian Porumboiu care a conditionat implicarea sa daca domnul Anghel Iordanescu nu o va face. si cam atat. il rog pe aceasta cale pe domnul Mircea Sandu sa ne anunte data alegerilor pentru ca pana acum era 1 iunie 2014, iar aseara am avut surpriza sa aflu ca vor avea loc in luna ianuarie 2014. Am impresia ca domnul Popescu este cel care isi doreste ca aceste alegeri sa aiba loc cat mai repede", a mentionat oficialul FR de Minifotbal.

Alegerile la presedintia Ligii Profesioniste de Fotbal, castigate de Gino Iorgulescu, au fost influentate de mediul politic, este de parere Razvan Burleanu. "in mod cert alegerile de la LPF au fost influentate politic. Din punctul meu de vedere domnii Ponta si Dragnea au gresit acceptand acea intalnire cu presedintii cluburilor din Liga I, cel putin din perspectiva suporterilor romani care isi doresc ca fotbalul sa nu aiba de a face cu o interventie atat de dura a mediului politic. in mod cert era nevoie de o schimbare la LPF si in mod cert domnii Ponta si Dragnea ar fi avut mai mult de castigat daca nu s-ar fi implicat atat de direct. in ceea ce priveste sustinerea politica pe care o am, trebuie sa spun ca, in sens ocult, eu nu am nicio sustinere politica. Iar in sensul de sforarie politica nu ma intereseaza. Dar in acelasi timp imi doresc sprijin politic in ceea ce priveste ideile si proiectele pe care vreau sa le pun in aplicare la FRF", a adaugat oficialul.

El sustine ca bugetul campaniei sale de aproximativ 20.000 de euro este asigurat prin donatiile asociatiei intitulata Liga Iubitorilor de Fotbal. "Liga Iubitorilor de Fotbal este o asociatie care ii reuneste pe toti cei indignati si dezamagiti de ceea ce se intampla in fotbalul romanesc. in acelasi timp, aceasta asociatie va asigura finantarea in mod transparent a campaniei mele. Finantarea vine exclusiv din mediul privat, sunt oameni la fel ca si mine indignati de ceea ce se intampla. Este este o lista de societati si persoane fizice care se vor implica financiar in aceasta campanie. Bugetul campaniei se va ridica undeva la 20.000 de euro. Domnul Popescu trebuie sa investeasca foarte mult pentru ca trebuie sa recupereze acest decalaj de pregatire", a precizat presedintele FR de Minifotbal.

Daca va castiga alegerile, doi sponsori importanti se vor alatura Federatiei Romane de Fotbal, afirma Burleanu. "Sunt doi sponsori mari care doresc sa se implice in aceasta noua structura a FRF. Nu pot da numele lor. Pot sa spun insa ca una este o companie de top, are capital autohton, este implicata in sportul romanesc si isi doreste sa vina alaturi de FRF, dar nu atat timp cat aceasta este condusa de Mircea Sandu sau ar putea fi condusa de Gheorghe Popescu. si al doilea sponsor este unul dintre cei care s-au retras de la FRF in urma cu ceva timp", a afirmat el.

Razvan Burleanu anunta restructurari in randul angajatilor Federatiei Romane de Fotbal. "In momentul de fata FRF are un aparat stufos, obez, are 132 de angajati la finalul anului 2012. Iar Federatia de Fotbal din Germania are 150 de angajati si gestioneaza 6,8 milioane de jucatori. Cifra publica pe care o face FRF este de 100.000 de jucatori, dar daca punem pe hartie numarul de echipe existente nu ar rezulta mai mult de 60.000. in aceste conditii actualul staf al federatiei ar trebui sa se astepte la restructurari masive", a mai spus Burleanu.

Conform proiectului sau, intitulat "Programul de guvernanta sportiva al FRF", primul demers dupa castigarea alegerilor va fi realizarea unui audit financiar. Apoi, va face lobby pentru modificarea cadrului legislativ pentru ca o anumita cota din veniturile sistemului de pariuri din Romania sa revina organizatorilor de competitii sportive. De asemenea, va solicita reducerea TVA-ului. "Avem nevoie urgenta de prevederi si norme clare privind dimensiunea sponsorizarilor. De aceea vom milita pentru reducerea TVA-ului. Propunerea noastra va fi sa avem un TVA de 9 la suta. De asemenea, ne vom lupta pentru o cota unica de reducere de 24 la suta din determinarea profitului impozabil pentru sponsorizari care sa mearga in infrastructura sportiva si cheltuieli cu copii si juniori", a explicat candidatul.

in proiectul sau mai sunt incluse printre altele majorarea procentului de solidaritate din transferuri de la 5 la 8 la suta, si reducerea anumitor taxe percepute in prezent de FRF. "Vom reduce taxele de legitimare si transfer a jucatorilor, vom reduce taxa pentru viza anuala, taxa pentru contestatie si recurs, vom elimina taxa pentru reinnoirea valabilitatii licentei de jucator profesionist. De asemenea, vom scadea baremul de arbitraj prin reducerea TVA-ului. Pentru ca acum cluburile platesc si TVA-ul aferent fiecarui barem de arbitraj. Arbitrajul este un serviciu pus la dispozitie de FRF prin termediul CCA, iar prin urmare este un beneficiu acordat membrilor, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa fie purtator de TVA. in acelasi timp, plata baremului pentru observatorul de joc se va realiza din bugetul FRF", a precizat oficialul FR de Minifotbal.

in opinia sa, Liga I ar trebui sa ramana cu 18 echipe, iar jucatorii din Liga a III-a sa devina amatori. "Militez pentru un campionat cu 18 echipe in Liga I pentru ca avem un teritoriu mare si pentru ca ne-am putea trezi cu o ruptura intre fotbalul mare din primul esalon si public. Acum avem o medie de spectatori de 5.000 la meciurile din Liga I care ne claseaza sub esaloanele secunde din Franta, Italia, Anglia sau Germania. De asemenea, acum avem peste 3.000 de jucatori profesionisti in Romania, in contextul in care in Germania sau Olanda numarul acestora nu depaseste 1.000. Iar acest lucru ingroasa categoric cheltuielile la Liga a II-a si a III-a. Iar din punctul de vedere jucatorul din Liga a III-a trebuie sa devina jucator amator. Cu siguranta prin reglementarea statutului aceastor jucatori vom putea sa reducem costurile echipelor din Liga a III-a", a afirmat Burleanu.

in cazul in care va deveni presedinte, Razvan Burleanu va milita pentru cooptarea unei femei in Comitetul Executv al FRF si pentru un program de pensii pentru jucatorii cu peste 300 de meciuri in primul esalon. "Folosind modelul UEFA, voi milita pentru a avea cel putin o femeie prezenta in Comitetul Executiv al FRF. La fel cum voi milita pentru reprezentarea suporterilor in Comitetul Executiv. Dorim realizarea unui statut al jucatorului profesionist de fotbal si vom promova abordarea unui program de pensii impreuna cu AFAN, mai ales pentru fotbalistii care au adunat peste 300 de meciuri in Liga I. in ceea ce privete arbitrajul, vreau sa stopez delegarea arbitrilor neperformanti de la Liga I la meciurile din Liga a II-a si a III-a. Pentru ca o suspendare trebuie sa se produca in afara terenurilor de fotbal. Apoi recomandam ca presedintele si membrii Comitetului Executiv al CCA sa fie alesi de catre arbitri din randul acestora", a adaugat Burleanu.

in ceea ce priveste echipele nationale, candidatul propune antrenori straini atat la loturile de juniori si tineret, cat si la seniori pentru ca Romania sa ajunga in primele zece reprezentative ale lumii. "Obiectivul pe care mi-l propun este ca Romania sa ajunga in primele zece tari la nivel mondial. si nu este deloc o misiune imposibila. Daca azi solutia pentru companiile de stat se numeste management privat, solutia pentru echipele nationale de tineret este reprezentata de aducerea unor antrenori straini, antrenori germani prin care a caror experienta sa obtinem performanta. Asa cum nu trebuie sa excludem din cauza unui nationalism exagerat un antrenor strain la prima reprezentativa", a mai precizat Razvan Burleanu.

Fostul international Gheorghe Popescu este singurul care si-a mai lansat oficial candidatura la presedintia Federatiei Romane de Fotbal, acesta fiind sustinut si de actualul presedinte al FRF, Mircea Sandu, care a anuntat ca nu isi mai doreste inca un mandat la sefia institutiei.

Sursa: Mediafax

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!