INFOGRAFIC interactiv: Povestile UNICE ale celor 24 de romani care vor sa faca ISTORIE printre miliardele de euro ale Rusiei de la SOCI 2014

Soci 2014 Jocurile de Iarna Soci 2014 Jocurile Olimpice de iarna de la Soci Olimpiada de Iarna 2014 Romania la SOCI 2014 JO Soci 2014
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 10 Februarie 2014, 05:20
Data actualizarii: Luni 10 Februarie 2014, 19:43

HARASHOW ROMANIA! www.sport.ro va prezinta intr-un INFOGRAFIC INTERACTIV povestile celor 24 de romani prezenti la SOCI 2014 care spera sa scrie istorie in gheata si zapada de 53 de miliarde de euro a celei mai scumpe Olimpiade de Iarna din istoria sportului.

CITESTE PE LARG IN ARTICOL: 
► Povestea olimpicului roman care a plecat la Soci cu un echipament imprumutat;



► Cum a ajuns cel mai tare jucator de fotbal in sala din Liga I din Anglia in lotul olimpic al Romaniei;



► Romania are singurul schior din lume cu antrenor un pilot de raliuri;



► Povestea sportivei din Franta care a ales sa concureze pentru Romania la Soci 2014;



► Cum a ajuns un superampion sa fie sponsorizat de mama sa ca sa traiasca din sport in Romania.


INFOGRAFIC INTERACTIV | DESCOPERA IN INFOGRAFICUL DE MAI JOS TOATE POVESTILE ROMANILOR DE LA SOCI 2014

 

Au gecile groase si gentile pline, la aeroport stau grupati si se privesc in timp ce blitzurile camerelor ii surprind pentru ultima oara ca pe niste oameni normali. Oameni dintre noi. Daca nu ai vedea cum cu gecile lor rosi sta scris ROMANIA, ai crede ca este o gasca la reuniunea de clasa care pleaca in vacanta la munte.

Ei sunt olimpicii Romaniei. 24 de sportivi dintr-o delegatie de 40 de oameni care spera sa faca din iarna lui 2014 cel mai calduros anotimp al anului pentru noi.

Nimeni nu le cere medalii, e clar ca e o competitie in care gheata pare mai alunecoasa pentru altii. Le cerem doar sa lupte, sa facem zile albe langa Marea Neagra cu ei.

www.sport.ro i-a luat parte in parte pe sportivii romani de la SOCI 2014. Nu va cerem sa le stiti numele, doar sa-i cunoasteti.

 

 

IOAN ACHIRILOAIE, “JUCATORUL DE FOTBAL IN SALA” AJUNS LA SOCI 2014

Fara centura, fara airbag-uri, fara zone de protectie, fara frane, doar propria sa concentrare. El este Ioan Achiriloaie, pe care il vom vedea reprezentand Romania in proba de schi alpin de la Soci 2014. 

Are 23 de ani, o varsta la care multi termina facultatea si masterul si asteapta un job caldut pentru cateva vacante la greci, bulgari, poate la Londra, de ce nu pe la Paris. Are 23 de ani si jobul sau e printre cele mai reci din lume. De departe, Soci 2014 este cea mai importanta sarcina care i-a fost data pana acum. 

“Nu pot descrie sentimentul. Este o onoare de a face parte din echipa olimpica a Romaniei. Calificarea pentru JO este cel mai bun lucru care mi se putea intampla in cariera de sportiv.”, a povestit Ioan pentru Mytex.ro

Visul sau nu e o medalie, visul sau a fost deja indeplinit. Medalia ar fi in clipa aceasta visul Romaniei. “Obiectivul meu pentru JO de la Soci este clasarea in Top 50 la coborare si intre primii 30 de sportivi la supercombinata (adica slalom plus coborare). Specialitatea mea este coborarea.”

Totul a inceput la varsta de 7 ani pentru Ioan Achiriloaie. Indrumat de tatal sau, a deschis noi drumuri intr-o familie fara sportive pana in acel moment. 5 ani mai tarziu, participa la concursuri si la varsta de 14 ani a luat primul titlu intr-un concurs international. Prima sa victorie, la Campionatul Nationale de juniori II, a fost la limita. 0.01 distanta fata de adversarul direct. Cu sansa, Ioan a fost din ce in ce mai convins de calitatile sale.

E unul dintre putinii schiori romani de mare viteza. Si explica si de ce. Frica si pericolul sunt la fiecare pas: “Nu am simtit niciodata ca ma fura viteza si nu o pot controla. Consider ca orice proba de schi este periculoasa, insa la cea de coborare, daca simti chiar si un pic de teama, e mai bine sa te opresti, pentru ca atunci intervin accidentarile.”

Familia sa a vrut sa se asigure ca sportul nu va fi sigura sursa de venit pentru el, desi Ioan asta spera. A facut “Sport management” la Universitatea din Coventry, Marea Britanie, unde a fost declarat si cel mai bun sportiv al anului. Insa nu la schi, ci la fotbal in sala, unde doi ani, intre 2010 si 2012, a jucat in prima liga de fotbal in sala a Angliei.

ALEXANDRU BARBU, ROMANUL CARE S-A NASCUT CU “SPORTUL EXTREM” IN SANGE

Pe Alexandru Barbu il vom vedea in proba de schi alpin la Soci 2014. Are sportul extrem in sange, la fel ca intreaga sa familie. Tatal sau, dar si fratele sau, Sebastian, alearga in raliu, iar el, nascut in 1987, concureaza din 2008 la nivel inalt in probele de schi. Desi pasiunea sa si raliurile sunt sporturi care nu au nicio legatura intre ele, Alex se sfatuieste cu fratele sau de fiecare data cand are ocazia. 

“Fratele meu, Sebastian, este si antrenorul meu. Lucram amandoi , ne dam sfaturi unul celuilalt. Eu, din ce stiu, el, din ce stie. Pentru mine este o pasiune, un sport pe care il iuebsc foarte mult si chestiile astea din jurul meu imi fac foarte mare placere. Multi cred ca schi alpin e cum sunt turistii, mergem, schiem, ne uitam stanga, dreapta, mai bem un ceai si iar schiem.”, povesteste Alex pentru Sport.ro.

Schiurile si le-a pus in picioare de la varsta de 3 ani, iar familia a fost mereu numarul 1 in drumul sau. Alaturi de mama sa, pe care o considera un mentor, tatal sau, cel mai important sustinator, fratele sau, un sfatuitor in fiecare clipa, iar bunica sa, un supraveghetor constant de cand tanarul olimpic roman era mai mic de inaltime decat schiurile, Alex Barbu viseaza sa fie intr-o zi, la randul sau, numarul 1. 

Asa cum altii isi cumpara masini, eu imi doresc inca doua perechi de schiuri. Alexandru Barbu, schi alpin

La 12 ani, Alex s-a apucat de schi profesionist. Tatal era sef de statiune la Paltinis, asa cum el a povestit pentru Tribuna, astfel a avut unde sa exerseze. Dupa ce a inceput sa puna mana pe tot mai multe medalii de campion, visul a devenit o realitate fantastica in clipa in care a devenit campion mondial la juniori. 

Declarat in 2009 cel mai bun schior roman, “Alica”, asa cum e poreclit de apropiati, si-a dus pasiunea in toate directiile. A incercat aproape toate probele, intr-o cursa obsesiva cu perfectiunea, asa cum poveste chiar el:

“Cele mai iubite de mine sunt coborarea si Super-G-ul. Din pacate, coborare nu am facut, pentru ca am avut dureri dupa o operatie la genunchiul drept. In schimb, Super-G am schiat anul acesta (n.r. : martie 2013), am avut si rezultate destul de bune. Uriasul imi place, dar e foarte, foarte tehnic si foarte greu sa reusesti sa fii perfect.”

Povestea lui Alex, oricat de lunga ar fi si oricat de multe ar mai fi de scris despre el, incepe de fapt la Soci 2014, unde romanul va incerca sa infrunte zapada artificiala de 52 de miliarde de euro a lui Putin cu zambetul natural al unei medalii. Un vis poate foarte indepartat pentru el, dar un vis care, spre deosebire de cea mai scumpa olimpiada din istorie, nu costa nimic.

“Renunt la mai multe ca stiu ca depind, in sportul meu, eu depind de schiurile mele si de materialul meu de concurs si atunci renunt la alte placeri si, asa cum altii isi cumpara masini, eu imi doresc inca doua perechi de schiuri.”Alexandru Barbu, pentru Sport.ro.

ANIA CAILL, ROMANCA NASCUTA IN FRANTA PLECATA SA CUCEREASCA RUSIA 

Apuca-te astazi de un domeniu. Oricare, nu conteaza. Asteapta trei ani si pune-ti obiectivul ca in aceste o mie si ceva de zile sa ajungi in primii 200 de oameni din lume in domeniul tau. 

Ea este Ania Caill. Nu va lasati pacaliti de nume. E romanca, mama ei este romanca, iar Ania, desi traieste in Franta, concureaza pentru Romania la Jocurile Olimpice de la Soci 2014. 

Se straduieste sa pronunte corect romaneste, dar de cele mai multe ori, oricat de straina iti este limba, lucrurile simple si sincere ies natural. Asa cum natural este pentru Ania sa schieze. 

In numai trei ani de zile, indemnata de mama sa, Ania a devenit dintr-o schioare amatoare in TOP 5 din Franta si TOP 200 in lume, la coborare. Alegerea de a concura pentru Romania a avut si o latura strategica. Mama sa a explicat in ProSport.ro:

“Pe langa latura sentimentala, este si un motiv obiectiv. In Franta a ajuns poate si in primele 5 fete la coborare, insa la 18 ani nu ar fi avut nicio sansa sa prinda lotul de patru al Frantei pentru Jocurile Olimpice, cu multe senioare de exceptie.”

Sportul este totul pentru Ania. A investit totul. Ani de munca, bani, a sacrificat poate si viata personala pentru asta, dar rezultatele se vad. Are 10 perechi de schiuri in propriul vestiar, in conditiile in care un singur sezon pentru a forta intrarea la Cupa Mondiala necesita un buget de 40.000 de euro.

La Soci 2014, tot ce mai trebuie este ca romanii sa investeasca putina incredere in ROMAnia Caill.

TIMEA SARA, TANARA CARE A FUGIT DE acasa PENTRU SCHI

La varsta ei, multe fete ar fugi de acasa pentru o stabilitate. Ar fugi de acasa poate si pentru un pletos rebel cu motor in fata blocului. Ea nu a facut asta. A fugit de acasa ca sa-si urmeze pasiunea. Familia nu a inteles-o la inceput. 

O cheama Timea Sara, iar daca veti auzi despre ea cate ceva in perioada urmatoare, trebuie sa stiti ca reprezinta Romania la Soci 2014 in proba de schi fond.

Povestea ei pare simpla. Au fost carti, filme, marturisiri, povesti si barfe scrise in acelasi stil. O tanara pleaca de acasa sa-si urmeze visul si ajunge pana la urma sa le arate tuturor celor care nu au avut incredere ca stia de la bun inceput ce facea.

Poate ca povestea ei nu e atat de dramatica. O spune, pe scurt chiar ea, intr-o declaratie la Dolce Sport: “Familia se bucura, sunt alaturi de mine, abia asteapta sa ma vada acolo. La inceput, nu m-au indrumat, mama nici nu stia, eu am fugit de acasa ca sa ma inscriu la schi. Cand am ajuns acasa i-am zis. Era speriata cum m-am dus singura acolo, dar apoi s-a bucurat.”

Timea are 21 de ani, vine din Gheorghieni, iar cel mai bun rezultat de pana acum din cariera sa a fost un loc 14 obtinut in 2008 la FOTE. Astazi, ea face parte din cei 24 de sportivi romani care vor concura la Olimpiada de Iarna. 

PAUL PEPENE, CAMPIONUL GENERATIEI DE SCHIORI ROMANI, SPONSORIZAT DE MAMA SA

Ca in majoritatea sporturilor din Romania, Paul intra in categoria povestilor “numai aici se putea intampla asa ceva”.

Cu o istorie respectabila la Jocurile Olimpice de Vara, Romania nu se lauda cu performante asemanatoare si la Jocurile de Iarna. Chinuiti de conditiile din tara, multi sportivi se antreneaza in strainatate. Unii dintre ei chiar cred ca nu s-au nascut in locul potrivit. "Mi-as fi dorit sa fiu norvegian", spune unul dintre romanii de la schi fond.

Mi-as fi dorit sa fiu norvegian! Paul Pepene, schi fond

Intr-un interviu acordat pentru Gandul in 2010, cand Paul era proaspatul castigator al unui aur mondial la juniori, acesta a povestit ce inseamna de fapt sa fii campion in Romania.

“Am inceput schiul fond la 12 ani, din proprie initiativa, pentru ca la mine in familie nimeni nu a facut sport si ai mei nu m-au trimis sa schiez. Am fost eu la un concurs, am iesit pe locul doi, apoi am fost la altul si am castigat si mi-am dat seama ca-mi place, asa ca am mers inainte. Am continuat sa fac schi pentru ca imi place si nu din motivatii financiare.”

“La toate concursurile din Romania am primit doar trofee si diplome. Niciun ban. Si nici de la club nu castig prea mult, doar indemnizatia de 700 de lei. Poate acum sa fiu si eu angajat dupa rezultatul asta. Cand ma duc acasa, mama ma sponsorizeaza mereu. Fara ea si fara ajutorul antrenorului mi-ar fi foarte greu.”

Pentru Romania, Paul Pepene si Eva Tofalvi sunt anul acesta marile sperante pentru doua locuri bune la Soci. Paul are 25 de ani si o experienta de invidiat in spate. O experienta pentru care sportul din Romania ar trebui sa le multumeasca mai mult si mamelor, in cele mai multe cazuri adevaratii sponsori. Fara comisioane sau dobanda. J

Spre deosebire de multi dintre colegii sai, Paul Pepene are o alta olimpiada in spate. A fost si la Vancouver, iar astazi reprezinta un punct forte in lotul olimpic roman.

“De data acesta va fi mult mai bine, m-am pregatit mai bine, acum stiu ce inseamna sa participi la Olimpiada si sunt sigur ca o sa fac un rezultat bun. Sper si imi doresc sa fac un rezultat bun.”, spune Paul Pepene pentru Sport.ro.

“Avem incredere in Paul. A fost campion mondial la tineret si are deja in spate o Olimpiada. S-a pregatit foarte bine, acum depinde si de cum se va simti in concurs. Un loc 15 ar insemna foarte mult pentru noi”, a declarat Puiu Gaspar, secretarul general al Federatiei Romane de Schi si Biatlon, pentru Mediafax.

DANIEL FLORIN PRIPICI, PUSTIUL “ANONIM” DE 18 ANI CARE SE LUPTA PRINTRE MILIARDELE RUSILOR 

Printre numele mai sonore din delegatia Romaniei la Soci 2014 se afla si Daniel Florin Pripici. Incercati sa dati un Google Search acum pe acest nume. Exceptand site-ul Federatiei Internationale de Schi care va va prezenta cateva statistici despre un tanar roman de 18 ani si competitiile pe la care a participat, in rest nu veti gasi mare lucru.

Un alt site insa, undeva pe pagina a treia, va va explica, intr-o alta statistica la fel de spectaculoasa, cum numele acestui olimpic roman are o frecventa aproximativa de 0.0001% in Romania. La fel de exact, as putea scrie o alta statistica aici. Sansele ca un tanar roman de 18 ani sa ajunga la cea mai scumpa olimpiada de iarna din istoria sportului sunt de 0.0001%.

Daniel Florin Pripici are doar 18 ani si sportul e prioritatea numarul 1 din viata sa. A vrut sa se lase de scoala ca sa ajunga la Jocurile Olimpice si sa ajunga pe podium.

“As renunta la tot la viata personala, la tot. Cand ai un vis, trebuie sa faci tot ce e posibil ca sa ti-l indeplinesti.”, spune el.

Daniel si-a pus schiurile in picioare la 5 ani, cand inca nu putea sa-si lege sireturile la incaltaminte. Apoi a inteles ca acesta este destinul lui.

“Dintr-o prostie (n.r: m-am apucat de acest sport). A venit un antrenor la scoala sa faca preselectie pentru schi fond, m-a incantat ideea si m-am dus la preselectie. N-aveam nici o idee ce inseamna, am vazut doar la televizor. Sunt campion european, vicecampion european , locul 4 la mondiale la role la panta , locul 15 la Fote , locul 9 tot la Fote si in tara , campion national. Aceste medalii te motiveaza. Tata nu prea m-a lasat, a vrut sa fac schi alpin, dar eu i-am promis ca o sa fiu cel mai bun. Pentru un roman, visul meu e greu. In situatia noastra chiar e foarte greu. Mi-as fi dorit sa fiu norvegian.”, spune acesta pentru Sport.ro.

Soci 2014 este pentru Daniel Florin Pripici sansa ca Romania sa auda de el, desi poate trebuia s-o faca de ceva vreme. Soci 2014 este sansa ca, chiar daca nu vom vedea o medalie din partea sa, vom intelege cat de greu si lung e drumul pana sa vezi cum se concureaza pentru o medalie.

In rest sunt statistici. Nascut in 1995 la Sinaia, concurent in 2013 la Festivalul Olimpic al Tineretului European Brasov, Florin Pripici e un nume atat de rar in Romania incat are sansa de a deveni chiar unic.

EVA TOFALVI, FEMEIA CARE A SCRIS 20 DE ANI DE ISTORIE LA JOCURILE OLIMPICE DE IARNA

Razboiul rece s-a terminat de mult, acum poate sa inceapa Olimpiada Rece. Poate surprinzator, dar la Jocurile Olimpice de iarna din Rusia cea mai mare delegatie este cea a Statelor Unite.

Americanii nu se tem de incidente. Dupa o discutie cu Putin, Obama insusi a declarat ca Jocurile Olimpice de la Soci sunt sigure. Rusii au luat masuri extreme pentru asta - chiar si sportivii au avut de suferit. Biatlonistii nu au fost lasati cu mai mult de 5 kilograme de munitie. Romanca Eva Tofalvi nu se plange insa - iarna asta s-a antrenat destul. A tras 10.000 de cartuse.
 

Romania are doar doi participanti la biatlon la Jocurile Olimpice de la Soci. Eva Tofalvi la feminin si Cornel Puchianu la masculin.

Pentru romani, Eva Tofalvi este echivalentul Elisabetei Lipa de la Jocurile de Vara. La 35 de ani, Eva va fi port-drapelul Romaniei. A mai avut aceasta onoare si in urma cu 4 ani, la Vancouver. Actuala Olimpiada e a 5-a si ultima pentru Eva. 

"Visul meu din copilarie, cand ma jucam, ma urcam pe podium. Asta a fost visul meu tot timpul. Visez de 20 de ani, odata si odata trebuie sa se intample si cred ca acum este ultima mea Olimpiada. Acum e momentul"
, spune Eva Tofalvi pentru Sport.ro.

CORNEL PUCHIANU,  BARBATUL CARE A INVATAT BIATLONUL LA MONDIALUL MILITARILOR

Nu are renumele Evei Tofalvi, dar il vom vedea la Soci concurand pentru Romania in proba de biatlon.

El este Cornel Puchianu, are 24 de ani, iar viata de sportiv a inceput-o serios din 2007, cand concura in competitii de cross-country.

Trei ani mai tarziu, Cornel s-a mutat la biatlon pentru a particia la Campionatul Mondial Militar de Ski din 2010, alaturi de Vasile Sneaga, Stefan Gavrila si Cristian Marian Mosoiu intr-o cursa de patrula militara.

In 2012-2013 a inceput sa concureze regulat si la aceasta disciplina.

Nu a reusit locuri spectaculoase, decat un 77 si un 66, la Beitostolen, cel mai bun loc din cariera sa.

IULIAN PITEA, “COPILUL DE LA SOCI”, E CEL MAI TANAR SARITOR CU SCHIURILE LA OLIMPIADA DE IARNA

Nu regreta ca n-a ajuns fotbalist. Are sansa sa scrie istorie pentru Romania la Jocurile Olimpice de iarna. La 16 ani, e cel mai tanar saritor cu schiurile la Soci. 

"Am vrut sa zbor!”,  asa explica Iulian Pitea pasiunea sa pentru sariturile cu schiurile. S-a apucat de acest sport in urma cu 6 ani cand la Rasnov se construia prima trambulina omologata din Romania. Acum are 16 ani si s-a calificat in premiera la Jocurile Olimpice de iarna.

“Cand m-am apucat, visam sa devin ca Thomas Morgenstern, era primul meu sportiv pe care l-am vazut si el e preferatul meu inca.” 

"Sunt cel mai mic din toata Olimpiada. Sunt convins de asta si e foarte bine pentru mine ca pot sa prind si olimpiada viitoare, ca o sa-mi scada din emotii", a spus Iulian Pitea pentru Sport.ro.

 

 

Calificarea la SOCI 2014 a obtinut-o la Sapporo, in Japonia, unde debuta la Cupa Mondiala. Atunci mama sa l-a sunat si l-a anuntat sa invete repede sa zica salut in rusa, pentru ca va avea nevoie. 

“Mama m-a sunat si mi-a spus ca a aflat ceva, ca merg la JO. N-am crezut-o!”, a povestit tanarul de 16 ani pentru ProSport.

“Nu pot sa spun ca vreau nu stiu ce loc. Iau aceasta participare ca pe o experienta, vreau sa vad cat de greu este acolo, alaturi de toti marii saritori ai lumii, sa stiu ce am de facut pe viitor. Cu siguranta va fi o competitive de neuitat pentru mine si, in acelasi timp, o rampa de lansare.”, a declarant Iulia Pitea.

DORIN VELICU, SPORTIVUL CARE MERGE LA SOCI CU UN SKELETON IMPRUMUTAT

Multi cand aud cuvantul “skeleton” reactioneaza simplu: skele… ce? Sania speciala cu care Dorin Velicu a plecat la Soci 2014 costa cateva mii de euro. Pentru un sportiv, sa iti permiti propriul echipament ar trebui sa fie ceva natural. Pentru un sportiv olimpic roman insa, normalitatea este departe de realitate. 

Dorin are 27 ani si practica acest sport, pentru cei care nu sunt familiarizati, cu o denumire mai apropiata de Halloween decat de Jocurile Olimpice de Iarna, din anul 2006.  Proba in sine poate parea chiar usoara, daca ne gandim ca pentru pentru a se antrena numai, un sportiv roman trebuie sa duca o lupta reala de supravietuire.

“Din pacate nu avem partie, era la Sinaia, dar nu mai functioneaza. Totul e la pamant. Suntem nevoiti sa ne antrenam doar in strainatate, unde plecam atunci cand ingheata prima partie. E dificil, pentru ca atunci cand intram in sezon, sportivii care au partii in tara au deja cateva sute de coborari inaintea noastra, Si noi daca avem 10 coborari la inceput de sezon e bine. E putin fata de pregatirea pe care o au americanii, rusii, englezii.”

“Acum la Soci am vorbit cu cineva sa fac rost de un skeleton mai performant, ca al meu e batran. E ramas in urma. Il imprumut de la un coleg de la noi din tara. Sper sa mearga. O sa-l incerc, voi avea 3-4 coborari inainte de intrarea in concurs, sa ma acomodez cu el. Pentru ca e diferit de al meu.”, a povestit Dorin Velicu pentru Mediafax

MARIA MAZILU ISI RISCA VIATA LA PESTE 130 DE KILOMETRI LA ORA

La 23 de ani, Maria Mazilu este unul dintre cei 20 de sportivi de skeleton din Romania si al doilea roman care va participa la Soci 2014 in aceasta proba.

Dupa ce a incercat judo, chiar si atletismul, Maria a vrut sa vada cum te poti da pe sanie, pe burta, la viteze ametitoare. Si de atunci nu a mai renuntat la acest obicei.

“Ma atrage mult acest sport deoarece este foarte complex. Trebuie sa fii un bun atlet si in acelasi timp un bun pilot. La aceasta ora in Romania sunt aproximativ 20 de sportivi practicanti ai acestei discipline.”, declara Maria pentru ziaruldesport.ro.

Adrenalina, pericolul si nebunia fac parte din acest sport. Poate usor de privit, dar fabulos de trait.

“Este un sport scump, deoarece e nevoie de foarte multi bani pentru material si echipament. In timpul cursei esti atat de concentrate sa iti iasa bine virajele, incat nu prea simti viteza deloc, chiar daca poti sa aluneci cu viteze mari, de peste 130 de kilometri la ora.”

ZOLTAN KELEMEN, PATINATORUL CU UN OCHI DE STICLA CARE CONCUREAZA PE SEMNATURA

Zoltan este imaginea unei povesti incredibile. Singurul roman care in 2010 ne-a reprezentat la Olimpiada de Iarna face parte din nou acum dintr-o delegatie formata din 24 de sportivi.

El este singurul din aceasta delegatie care concureaza pe semnatura, pentru ca are un ochi de sticla.

Zoltan a suferit un accident teribil in copilarie in urma caruia a ramas fara un ochi. Cand era mic a vrut sa se faca hocheist, insa parintii l-au dat la patinaj pentru ca era prea slabut.


www.Sport.ro

Intr-un interviu acordat ziarului ProSport in octombrie 2009, Zoli si-a amintit emotionat cand a pus pentru prima data patinele in picioare: "Era pentru prima data, dar ma simteam de parca asta facusem toata viata. Visam ca intr-o zi o sa fiu printre cei mai buni!"

Zoltan a povestit atunci si momentul care i-a schimbat viata: "Aveam 5 ani parca si ne jucam si am dus gunoiul, iar gunoiul era in flacari si era un deodorant care a explodat".

Din acel moment a inceput propria lupta cu prejudecatile: "Este greu, pentru ca cine nu imi stie povestea se uita fix la mine si ma simt ciudat. Am invatat sa nu dau importanta parerii celorlalti despre mine, pentru ca daca as fi tinut cont, nu mai ajungeam aici. Este frustrant sa nu ti se dea nicio sansa doar pentru ca ai acest defect. Nu am fost luat la concursurile de afara din aceasta cauza si asta te raneste mult", s-a destainuit sportivul.

ROMANIA PARTICIPA LA SOCI 2014 CU CEL MAI VECHI BOB DIN COMPETITIE

La bob, Romania va fi reprezentata la SOCI 2014 de opt sportivi care, in ciuda tuturor problemelor cu echipamentul, spera sa ajunga in primii 15 ai lumii. Din delegatia de 24 de sportivi, 14 sunt dati de Federatia de Sanie si Bob si cu toate acestea Romania nu isi permite echipamente noi.

Nicolae Istrate si Florin Craciun (echipajul de dublu masculin), Andreas Neagu, Paul Muntean, Danut Moldovan, Bogdan Otava (echipajul de 4 masculin), Maria Constantin si Andreea Grecu (echipajul de dublu feminin) – acestea sunt numele care vor concur in probele de bob de la Soci. Iar faptul ca au ajuns acolo in ciuda conditiilor precare face ca performanta lor sa fie cu adevarat impresionanta.

Sportivii romani Nicolae Istrate si Florin Craciun au reusit o calificare importanta pentru Romania la Jocurile Olimpice de la Soci, acestia urmand sa intre in proba de bob.

Performanta celor doi boberi este cu atat mai mare cu cat ei participa cu cel mai vechi bob din competitie, reprezentantii federatiilor straine ramanand uimiti de echipamentul lotului roman, noteaza ziarul Ring.

Nicolae Istrate si Florin Craciun au reusit sa se califice la cea de-a XXII-a editie a Jocurilor Olimpice de Iarna intr-un bob "de epoca", presedintele Federatiei Romane de Bob si Sanie, Sorin Buta, declarand ca nu exista fonduri suficiente pentru cumpararea unor noi echipamente.

"Federatia Internationala de Bob si Sanie se mira de aceasta performanta, ca de altfel si federatiile din celelalte tari. John Morgan, comentatorul american de la Cupa Mondiala de la Saint Moritz, a facut un comentariu: <<Sa-i felicitam pe romani pentru ca au intrat in competitie cu cel mai vechi bob din concurs si totusi s-au calificat la Olimpiada>>", a declarat Sorin Buta pentru Ring.

Potrivit presedintelui Federatiei, un bob performant costa circa 60 de mii de euro, o suma mult prea mare pentru bugetul actual. Cu aceeasi problema se confrunta si sportivii de la patinaj, pentru care o singura pereche de patine costa circa 8 mii de euro.

"Daca ne vom clasa in primii 10 inseamna ca vom face o performanta remarcabila", a adaugat Buta.

O alta mare problema pentru boberii romani este legata de faptul ca nu au unde sa se antreneze, pista de la Sinaia fiind impracticabila. O pista noua ar costa circa 15 milioane de euro.

SANII NOI, CUMPARATE PE BANI MULTI, DAR ADUSE CU INTARZIERE. DE CE SPORTIVII DE LA SANIE VOR CONCURA “OLD SCHOOL”

“Operatia a fost un succes, pacientul este mort”. Aceasta este una dintre vorbele de lemn ale Romaniei, care se potriveste inca o data de minune. Echipa de sanie de la SOCI 2014, formata din Valentin Cretu (simplu masculin, stafeta), Nicolae Radu Sovaiala si Alexandru Teodorescu (dublu sanie masculin, stafeta), Raluca Stramaturaru (simplu feminin, stafeta) trebuie sa concureze folosindu-se de echipamente vechi.

Si asta nu pentru ca cele noi nu exista. Ca nu au fost bani. Ca nu a existat interes. Dimpotriva chiar, au fost cumparate, dar nu au au ajuns la timp la sportivi, asa ca ei trebuie sa se descurce cum pot la SOCI.

“Un bob performant costa cam 60.000 de euro, o suma importanta, dar la skeleton si la sanie s-au achizitionat prin grija MTS materiale noi, dar pentru ca au ajuns abia in luna decembrie nu au mai putut fi folosite in sezon de sportivii nostri. Nu mai pot fi duse la Soci pentru ca sportivii au nevoie de 4-5 concursuri ca sa se poată acomoda pe materialele respective. Fiecare sanie sau skeleton este personalizata pe sportiv, dupa greutate, inaltime etc. E riscant si mai bine merg cu materialele cu care sunt obisnuiti, si-au aranjat carena, patinele dupa tipicul fiecaruia.”,
a declarant Sorin Buta, presedintele Federatiei de Bob si Sanie, pentru Agerpres.

Povestea acestor sportivi ar merita spusa in detaliu. Au performante interne si sunt dedicati pasiunii si sportului. Cel mai clar exemplu pentru modul in care isi respecta meseria, in ciuda problemelor greu de imaginat din exterior, este faptul ca ei continua, se lupta, se califica si reprezinta Romania la cel mai inalt nivel, chiar daca Romania nu reuseste ca de fiecare data sa le arate respectul cuvenit. Nici printr-o sanie nou. Ironic poate, o tara care in fiecare iarna zace ingropata in zapada nu e in stare sa contruiasca macar o partie.

Urmareste pe LIVE BLOG HARASHOW ROMANIA cele mai importante momente traite de romanii care participa la SOCI 2014.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!