O romanca este "Atleta Secolului 20"! Ar trebui sa i se faca STATUIE pentru asta! Vezi ce a reusit intre 1956 si 1967

ICNZ
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 29 Octombrie 2013, 09:00
Data actualizarii: Marti 29 Octombrie 2013, 19:55

Istoria ne-a aratat ca nu exista oameni invincibili insa pentru o perioada, oamenii pot trai ca niste zei! Citeste despre cele mai impresionante perioade de invincibilitate!

Iolanda Balas, regina sariturii in inaltime, este fara indoiala printre cei mai mari sportivi romani din toate timpurile, alaturi de Nadia Comaneci, Ilie Nastase sau Gica Hagi.

Cariera ei nu poate fi restransa la cateva randuri, insa in cei peste 20 de ani de cariera, Iolanda a avut o perioada de glorie maxima. O perioada in care a reusit sa invinga orice stres si sa fie o adevarata zeita printre muritori.

Nu mai putin de 10 ani in care a fost neinvinsa. Zece ani in care nu a avut 10 competitii, nu 20, nu 30, ci 150 de competitii la rand! Competitii de top, nu calificari.

Iolanda Balas a fost regina lumii timp de un deceniu, timp in care a castigat 150 de concursuri la rand, si printre altele 2 titluri olimpice, 2 titluri europene si 2 Universiade!

 

A FOST LA UN PAS SA RATEZE ROMA 1960

O poveste interesanta din cariera Iolandei s-a intamplat inainte de Jocurile Olimpice din 1960.

Campioana romana isi amintea intr-un interviu acordat pentru TVH, cum s-a dus in biroul lui Gheorghiu-Dej, seful statului de atunci, si i-a spus ca nu se duce la Roma daca nu il lasa pe sotul ei sa o insoteasca. Acesta avea interzis sa plece din tara insa Iolandai i s-a facut pe plac asa ca romanca noastra a mers la Roma, acolo unde a cucerit si aurul olimpic, intr-o Olimpiada in care Romania a luat acasa in total 2 medalii de aur, cealalta apartinand Mihaelei Penes, aruncatoare de sulita, cea care a cucerit laurii olimpici la doar 17 ani.

"In 1960 am intrat in biroul lui Gheorghiu-Dej de la C.C. si i-am spus ca refuz sa merg la olimpiada de la Roma – acolo unde aveam sa obtin aurul – daca nu il lasa cu mine in Italia si pe Ioan Soter, sotul meu, interzis pana atunci la deplasari. Si l-a lasat!”, poveste Iolanda.

Saritura cu care a castigat titlul olimpic la Roma:

 

ATLETA NUMARUL 1 A SECOLULUI XX

Iolanda Balas a fost desenmata de federatia internationala atleta numarul 1 a secolului trecut. Aceasta a fost introdusa in Hall of Fame-ul atletismului mondial alaturi de alte 12 legende. Pe langa Iolanda, Serghei Bubka, Sebastian Coe, Betty Cuthbert, Jackie Joyner-Kersee, Alberto Juantorena, Wang Junxia, Kipchoge Keino, Stefka Kostadinova, Edwin Moses, Dan O’Brien, Peter Snell si Irena Szewinska au mai urcat pe scena Palatului National din Bacelona, acolo unde IAAF le-a inmanat aceste premii, odata cu implinirea a 100 de ani de la nasterea federatiei.

De altfel, Iolanda a fost atat de emotionata incat dupa festivitate a declarat: "A fost o senzatie extraordinara cand am urcat pe scena. Parca as fi reusit o saritura de record mondial".

Saltul cu care a stabilit recordul mondial de 1,90m:

 

O CARIERA PLINA DE RECORDURI

Cariera Iolandei a fost una fantastica. Timp de 10 ani a fost cea mai tare sportiva din lume, castigand 150 de competitii la rand! Mai mult, Iolanda si-a imbunatatit recordul la saritura in lungime de nu mai putin de 14 ori, reusind sa urce de la 1,75m la 1,91, reusind performanta atat in sala cat si in aer liber!

De altfel, recordul sau a ramas in picioare timp de 10 ani, pana in 1971, atunci cand Ilona Gusenbauer din Austria a reusit sa il depaseasca. Era deja o alta era a sariturii in inaltime, in care atletii foloseau alte tehnici decat cele de pe vremea Iolandei!

Chiar si asa, sportiva noastra a semnat o pagina importanta din istoria atletismului, reusind sa fie neinvinsa timp de 10 ani, performanta cu care a ajuns si in Cartea Recordurilor!

Si tu poti fi invincibil sau castigator impotriva transpiratiei cauzate de stres, zi de zi cu noul deodorant NIVEA MEN Stress Protect

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!