Gianni Cretu Gianni Cretu volei Volei Volei

EXCLUSIV Gianni Crețu și povestea antrenorului momentului în voleiul european. “Mulți spuneau că nu am ce să caut la echipa lor”

Gheorghe Crețu (53 de ani), Gianni cum îi place să i se spună, e unul dintre cei mai cunoscuți antrenori de volei din lume. 

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 25 Octombrie 2023, 17:16
Data actualizarii: Miercuri 25 Octombrie 2023, 17:27

de Constantin Toma

Românul antrenează în prezent naționala masculină a Sloveniei, pe care a dus-o până pe locul 4 la Campionatul Mondial din 2022 și pe locul 3 la Campionatul European din 2023.

Povestea lui Gianni Crețu începe la Dinamo, echipă alături de care a câștigat titlul în 1992. Un an mai târziu a plecat de tot din țară alături de soția sa, Angela Szenes, fost căpitan al echipei naționale feminine de baschet. S-a mutat la Viena, unde a câștigat două titluri cu Hotvolleys Vienna ca jucător. Mai apoi, la începutul anilor 2000 s-a apucat de antrenorat, iar cu aceeași echipă a pus mâna pe campionat de două ori la rând.

Între anii 2007-2008, Crețu a antrenat naționala masculină a României, iar apoi a prins un contract în Italia, care are unul dintre cele mai puternice ligi din lume. Crețu își amintește că nu a fost primit întotdeauna cu brațele deschise. “De multe ori m-au făcut să mă simt incomod pentru că sunt român. Auzeam foarte des „Da, de ce ne trebuie un român? De ce nu se aducem un antrenor de-al nostru?” Acele momente mă motivau!”

“De când eram jucător la Dinamo visam să câștig Liga Campionilor”

Marile rezultate au început să apară. Între 2014 și 2019 a stat pe banca Estoniei, echipă pe care a dus-o la trei turnee finale ale Campionatului European. În sezonul 2019-2020, Crețu a antrenat-o în Rusia, pe Kuzbass Kemerovo, pe care a reușit să o ducă până în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, însă pandemia de coronavirus a anulat finalul sezonului. 

În 2021, Crețu a preluat-o pe ZAKSA și a făcut legea în Polonia! “Nu a reușit nicio echipă din alt sport să căștige Liga Campionilor, campionatul și cupa în același an. Rămâne in istorie!”, spune antrenorul român.

Aproape de podiumul mondial

Performanța remarcabilă reușită cu echipa din Polonia i-a adus un contract la naționala Sloveniei. Anul trecut, la Campionatul Mondial, cu Gianni Crețu pe bancă, Slovenia a ajuns până în semifinale și a terminat pe locul 4. În 2023, la Campionatul European la care echipa României a reușit să ajungă surprinzător până în sferturile de finală, Slovenia a luat bronzul.

“Fiecare echipă când joacă împotriva noastră este într-un moment de alertă. Aici, în Slovenia, voleiul e un cult. Naționala de volei a devenit cea mai titrata echipă din Slovenia. 

Până acum, echipa călătorea la low cost, dar când ne-am întors acum două săptămâni de la turneul din Japonia, Comitetul Olimpic din Slovenia ne-a oferit cadou pentru rezultatele obținute locuri premium în avion, doar pentru echipă. 

Am obiectivul să calific echipa la Jocurile Olimpice de la Paris. Suntem foarte aproape, dar eu vreau mai mult. Vreau o medalie olimpică! O visez de mic, de când m-am apucat de sport”, spune Crețu.

Vrea să se întoarcă pe banca României

Performanțele reușite în ultimii ani au deschis și subiectul revenirii pe banca echipei naționale a lui Gianni Crețu. Ultima medalie câștigată de echipa națională de volei masculin a fost acum 43 de ani, în 1980, bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova.

“România e pe un drum bun, dar mai e mult până la o calificare la Jocurile Olimpice. Vor avea o șansă bună pentru ediția din 2028, de la Los Angeles. Nu vreau să mă mut înapoi în România, dar îmi doresc, cândva, să antrenez naționala României.

Trebuie să fie îndeplinite niște condiții foarte importante. Nu mai am răbdarea de la 40 de ani să intru în sală și să-mi lipsească ceva. În momentul în care îmi lipsește, dacă mă apucă criza, mă urc în primul avion și nu mă mai vede nimeni”, încheie Gianni Crețu pentru PRO TV și Sport.ro.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!