SEICII platesc milioane pentru ASTA! Mircea Lucescu a inceput o afacere de miliarde cu un pix si o hartie! Momentele SF din spatele Premier League:

Premier League Mircea Lucescu norwich city QPR true story True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 23 Iunie 2013, 08:52
Data actualizarii: Duminica 23 Iunie 2013, 08:52

Miliardele de lire din Premier League inseamna investitii majore. Tepele incep sa fie excluse din calcul si pentru ca Il Luce a avut o idee geniala.

Probabil ca v-ati intrebat la un moment dat de unde are presa atatea cifre, atatea statistici despre jucatorii de fotbal si despre echipele din care fac parte. E vorba si despre dosare de presa, e vorba si despre statistici adunate de fiecare ziar, post TV sau site sportiv, dar mai ales despre tehnologie.

De cele mai multe ori, datele trebuie sa fie gata, analizate si comparate, dar mai ales adunate, in timp real. Adica atunci cand un meci este desfasurare, sunt zeci de oameni care urmaresc anumiti parametri, valori individuale si de grup, pentru a le furniza celor interesati.

Englezii au dus acest sistem la perfectiune. Au inventat analisti, departamente si chiar firme intregi care se ocupa cu asa ceva. In timp real, aceste companii cu sute de angajati isi dedica resursele pentru ca analizele lor sa fie cele mai bune.

Astazi, povestea ne duce in Anglia lui 2013, unde 'Opta' este o firma care analizeaza un meci din Premier League: QPR - Norwich.

Vedem cum fiecare echipa are cate un om repartizat pentru un anume fel de date. Peste ei este cate un supervizor, care controleaza activitatea, pentru ca totul sa fie perfect. Toti lucreaza in programe complicate si dupa reguli bine stabilite, un adevarat catalog care pune la punct toata aceasta industrie.

"Avem 200 de aplicatii in fiecare an, pentru cei care vor sa lucreze aici, iar dintre ei, daca sunt 4-5 care si reusesc sa se angajeze. Munca este foarte grea, de vreme ce sunt si 1800 de faze intr-un meci, adica o medie de 900 pentru fiecare dintre cei care monitorizeaza. Un volum urias de munca. Nici eu nu pot sa fac asta, pentru ca e nevoie de o coordonare ochi-mana extrem de eficienta, dar eu nu pot. Ei, da...", spune managerul firmei.

Sunt si cazuri in care oamenii care monitorizeaza activiatea din teren au nevoie de ajutor, insa tot din randul cunostintelor pe care le detin vine acest ajutor. Daca, sa spunem ca ne gandim la doi jucatori care seamana, sau la doi frati gemeni, de pilda Rafael si Fabio, in vremea in care jucau impreuna la United; atunci, pentru a-i diferentia intr-un careul aglomerat, sa zicem, trebuie ca oamenii care aduna datele sa fie atenti pana si la culoarea sireturilor, ca sa fie siguri ca nu gresesc.

"Te ajuta mult daca te joci mult pe calculator, e uimitor cate poate face un om daca este concentrat si daca invata regulile de aici. Avem oameni cu experienta de ani de zile. Avem si angajati care comenteaza pentru site-ul nostru, in timp real, informatii pe care colegii lor le produc din analiza meciurilor. Astfel, ca se ajunge ca in timp real, statisticile sa fie ascultate de producatorii transmisiunilor live, care ii informeaza despre ele pe comentatorii care sunt direct la TV, iar informatia noastra ajunge de la aceasta masa la milioane de oameni, la cateva zeci de secunde de la monitorizare", recunoaste seful firmei.

Si pentru ca traim in era internetului, cei de la 'Opta' dau imediat de veste pe Twitter, acolo unde anunta statisticile de genul: 'cartonasul rosu incasat de ... este al treilea in acest sezon, al doilea consecutiv, al 12-lea de cand joaca la 'x' echipa si al 14-lea de cand s-a apucat de fotbal'. Sunt momente placute pentru public, atunci cand informatiile vin rapid si sunt precise.

"Nu mai merge ca pe vremuri, nu mai merge sa dai zeci de milioane de euro doar pentru ca un anume scouter simte ca jucatorul este talentat sau pentru ca o vedeta trebuie sa joace la clubul 'x'. Acum, sunt cluburi care ne cer datele ce reies din monitorizare pentru a vedea unde este jucatorul lor, ca forma, statistici, tot. Este un control dur, insa eficient, dupa care ei afla daca merita sa investeasca milioanele", spune unul dintre angajati.

Spre exemplu si romanii au inventat ceva in acest domeniu: Mircea Lucescu, atunci cand era antrenor la Corvinul Hunedoara (1979-1981) facuse un sistem de monitorizare cu hartia si cu pixul in mana. Practic, ii trimitea pe secunzi si pe ceilalti oameni din staff sa vada toate meciurile echipei sale din colturi diferite ale stadionului, pentru a colecta date individuale pentru fiecare jucator in parte.

A functionat foarte bine sistemul, iar mai tarziu a ajuns sa fie un punct de plecare pentru aparitia tehnologiei din domeniu, evoluata la o distanta de ani-lumina fata de primele incercari ale unor oameni ca Lucescu. Si, apropo, italienii au fost foarte interesati de ideile romanului, pentru ca i-au si 'cumparat' inventia, in anii '90...

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!