Home Run din lumea lui "ESCU". Povestea celui mai mare campion din baseball pe care Romania l-a dat vreodata Americii

Hank Greenberg baseball Detroit Tigers True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 15 Aprilie 2014, 07:42
Data actualizarii: Marti 15 Aprilie 2014, 11:33

In Romania, el ar fi fost un alt “escu”. Nu s-a nascut insa in Romania, iar singura sa legatura cu o tara aflata la un ocean distanta a fost prin parintii sai.

Casa lor din Bronx mirosea a mamaliga si cantece romanesti. Intr-o tara a tuturor posibilitatilor, astea erau pentru ei singurele posibilitati. Putea fi doctor, avocat - provenind dintr-o familie de evrei plecati din Romania, familia il indemna sa se indrepte spre o afacere banoasa. El a avut insa o alta inclinatie. Aceasta este povestea lui Hank Greenberg, cel mai mare jucator de baseball pe care Romania i l-a dat vreodata Americii.

CUM S-A NASCUT UN URIAS DIN MIZERIA PRIMULUI MARE COLAPS ECONOMIC AMERICAN

Case abandonate, fabrici inchise, somaj la cote record si salarii mizerabile. Este imaginea unui Detroit falimentar. Nu vorbim despre falimentul din 2013, ci cel din ani ‘30, cand acelasi Detroit, dominat de industria auto a lui Henry Ford, era o capitala a somajului. Disperarea ii face pe oameni sa se agate de orice le-ar putea aduce si o secunda de speranta. Iar sportul face parte din aceasta galerie. Pentru locuitorii din Detroit ai acelor ani, speranta avea 1.93m inaltime, o voce groasa, si incheieturile de la maini mari cat antebratul unui barbat puternic. El era Hank Greenberg, un golan, asa cum il descriu cei care l-au cunoscut, crescut pe strazile din Bronx, unde zilnic sute si mii de copii faceau un singur lucru: jucau baseball. Dupa nume nu il veti recunoaste. Nu se termina cu “escu”. Parintii sai, David si Sarah Greenberg, au emigrat din Romania in Statele Unite ale Americii, pentru ca pe 1 ianuarie 1911, Hank sa se nasca intr-o familie de evrei.

“Cand mama s-a dus sa-l treaca in registru, a rostit numele Hymeleh, in ebraica inseamna Hyman. Evident, persoana care se afla la ghiseu si nota, nu stia ce inseamna asta, asa ca a trecut Henry.”, povesteste Joe, fratele lui Hank.

Urat la fata cand era mic, vlajgan fata de cei de varsta sa, a inteles imediat cum se joaca baseball cu adevarat. Tot Bronxul o facea, de ce sa nu o faca si el. Familia sa l-a considerat mereu oaia neagra. Comunitatea il arata cu degetul pentru ca nu era tocmai cel mai cuminte copil din comunitate. Din praf si mii de ore petrecute pe strazi, Hank a devenit insa un urias urmas al Romaniei intr-un sport al Americii. Hank a devenit mult mai mult decat un sportiv. A ajuns un reprezentant al unei comunitati care isi cauta eroii in cei mai grei ani.

“A fost parte din visul si aspiratiile mele. Mi-am dorit sa fiu Hank Greenberg, dar nu am putut, asa ca am iubit ca am facut parte dintr-un grup care l-a iubit si idolatrizat.”, povesteste actorul Walter Matthau despre Hank.

“Tata spune ca s-a apucat de jucat baseball pentru ca toata lumea asta facea. El voia sa fie American. Parintii erau niste imigranti cre vorbeau cu accent.” , explica si fratele lui Hank, Stephen Greenberg.

UN EVREU IN ORASUL NAZISTULUI FORD: A INVATAT BASEBALL PE STRAZI, A REFUZAT-O PE NY YANKEES SI A AJUNS IN DETROIT

Strada l-a crescut bine. Fizicul ii permitea sa iasa in evidenta, iar talentul era atat de mare incat una dintre cele mai cunoscute echipe ale lumii a vrut sa-l ia. “Jocul meu a crescut si datorita faptului ca ne-am mutat in Bronx, vizavi de Parcul Lucatona. Aveam in cartier o armata de copii care aruncau mingi.”, povesteste Hank.

“Eu ii aruncam, iar el lovea. Si lovea, si lovea si lovea. Ii spuneam, lasa-ma si pe mine, iar el imi raspundea: in cateva minute. Intr-un final, avea mainile batatorite de la acea bata de baseball si imi spunea, ok, loveste si tu. Reuseam de doua, trei ori sa lovesc, apoi ma trimitea iar sa arunc mingea. “, spune Joe, fratele sau.

“Mama obisnuia sa creada ca o sa ma culc acolo. Locuiam la o strada distanta de locul de joaca si obisnuiam sa-mi iau pranzul cu mine, adica niste mere, mergeam pe teren si nu ma mai intorceam acasa decat la sfarsitul zilei.” – Hank Greenberg.

Paul Critchell, recunoscutul scouter de la Yankees l-a dus pe Greenberg la meci, l-a pus intr-o loja, Gehrig era la prima baza, Chritchell i-a spus lui Greenberg, vezi ca deja e consumat, o sa ii iei locul destul de curand. Yankees i-a oferit lui Greenberg un “home run” garantat in unul dintre cele mai spectaculoase orase de pe planeta. Un bilet pe cel mai tare teren de baseball din lume. Hank a refuzat. Detroit a fost alegerea sa.

"Cand eram mic, eram fan Giants. Ce m-a enervat a fost cand m-am dus la probe la ei, mi-au spus ca un scouter m-a vazut la scoala si m-au anuntat sa uit de baseball. Nu ma lasau sa joc. Cand rudele veneau sa ne vada, ma ascundeam, dar ma scoteau afara si mereu spuneau cat de mult am crescut de cand m-au vazut ultima oara. Eram ca o rata urata, mult prea inalt, slab de tot, aveam si probleme cu acneea si asta nu ma ajuta sa fiu mai frumos. Imi consumam toata energia pe terenul de baseball.” – Hank Greenberg.

“Toata lumea spunea ca mama are copii atat de frumosi, incat ca era pacat ca unul dintre ei este golan. Mama nu era mandra de asta. Noi trebuia sa fim avocati,doctori. Pentru un tanar evreu sa fie jucator de baseball…” – Joe Greenberg.

Scouterul de la Detroit Tigers s-a dus sa-i vada pe parintii lui Hank. I-a convins ca Detroit e alegerea potrivita, dupa ce le-a promis ca fiul lor va merge la Universitatea Princeton. “Am semnat cu Detroit si eram gata sa joc in ligile mici. Ala a fost inceputul schimbarii pentru mine. Era prematur sa spun ca deveneam un barbat pe propriile picioare, dar asa parea. “ – Hank Greenberg.

“CINE NAIBA E HANK GREENBERG?”

“Ma duceam in Beaumont, in liga din Texas. Majoritatea jucatorilor de acolo erau baieti de la tara, de fermieri, unii niciodata nu vazusera un evreu. Jo-Jo White, cand m-a vazut, un coleg, nu a inteles, pentru ca lui i se spusese mereu ca evreii au coarne. Iar eu aratam perfect normal. Am castigat Texas League Championship, si am fost ales ca cel mai valoros jucator. Era important. Tin minte ca eram in Manhattan, m-a oprit un politist, care m-a intrebat cu ce ma ocup. I-am zis ca sunt jucator de baseball, s-a uitat peste actele mele si mi-a zis: Cine naiba a auzit de jucatorul de baseball Greenberg? In 1932, nu erau foarte multi jucatori de baseball cu numele asta. Era grozav. Nimeni nu avea bani si nu erau atat de importanti. Ce era important era sa iesi pe teren si sa joci. Toti numai la baseball se gandeau.” – H. Greenberg.

Erau ani in care Detroit – ca si acum – era in paragina. Somajul era la cote record, fabricile se inchideau, iar zilnic tot mai multi muncitori erau transformati in someri . Desi orasul era in dezastru, terenul de baseball era centrul mandriei orasului, pentru ca echipele din 1934 si 1935 erau foarte bune. Mai mult, Detroit era cel mai fierbinte punct al antisemitismului din America, fiind orasul lui Ford, omul care l-a finantat pe Hitler in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Iar propriul public putea fi pentru Hank si un real adversar uneori. “Era ceva constant. Mereu se gasea altcineva care striga la mine. Asta ma motiva sa fiu mai bun.” – Hank Greenberg.

A devenit rapid respectat de intreaga comunitate a evreilor din America. A fost unul dintre putinii sportivi care nu si-au schimbat numele sa ascunda ca este evreu. I se spunea Moise si Hankus Pankus si zilnic se antrena acasa in oglinda, ca sa realizeze cum isi misca mainile si umerii, daca pozitia picioarelor este corecta. De revelionul evreiesc, Detroit Tigers au batut-o pe Red Sox cu 2-1, Hank reusind doua home-run-uri. A doua zi, Detroit Free Press a scris pe prima pagina “Un an nou fericit” in ebraica. A fost un an fantastic pentru el. A reusit 462 de home-run-uri, un record in istorie.

La 23 de ani, in 1934, a jucat pentru prima data in World Series, cu St.Louis Cardinals, finala pierduta. Un an mai tarziu, Hank aducea in baseball o noua manusa, revolutionara, si capata un nou nume: “Imparatul Bronxului”. Din nefericire, s-a accidentat la incheietura inainte de ultimul meci si a ratat momentul in care Detroit tigers a castigat titlul. Totusi a fost numit cel mai bun jucator din liga. Accidentarile au continuat insa. Un an mai tarziu si-a rupt din nou mana, in acelasi loc, dar se antrena cu ghipsul pus. Eforturile sale uriase l-au recompensat cu doua MVP-uri pentru doua pozitii diferite, lucru extrem de rar in baseball.

DIN EROU AL SPORTULUI IN EROU IN RAZBOI

In 1941 s-a inrolat in armata. Era al doilea razboi mondial, iar comunitatea avea nevoie ca simbolurile sale sa fie alaturi de militari. Daca pana in acel moment, Hank castiga 50.000 de dolari pe an, in armata castiga 1000. Hank a fost primul jucator profesionist de baseball inrolat in armata. Era sergent, a fost trimis in Burma, mai mult pentru moralul militarilor activi, decat sa participe la lupte, pentru ca 4 ani mai tarziu sa revina acasa.

“Cand m-am intors, nu mai eram un jucator de baseball. Jucam din memorie. Cand am plecat in armata aveam 31 de ani, cand m-am intors aveam 35. M-am antrenat timp de 2 saptamani, dar picioarele erau problema mea. Nu mai aveam echilibru si viteza.”, isi amintea Hank.

A venit apoi ziua de 1 iulie, in Detroit, cu 55.000 oameni la primul meci. Atunci a reusit un home-run si a fost primit ca un erou. Colegii i-au facut insa o surpriza. Hank si-a amintit ca antrenorul le-a cerut tuturor sa-l ignore. “Nu vorbiti cu el, nu va uitati la el, nu ii strangeti mana. Era confuz. A venit sa bea apa, s-a asezat langa mine, s-a uitat la mine si atunci am inceput sa radem si toti jucatorii s-au strans in jurul lui.”, povesteste acesta.

Cand intri in armata, atunci ajungi american. Inainte de asta, de fiecare data cand scriau despre mine, avea legatura cu trecutul meu. Cand razboiul s-a terminat, jucatorii nu mai erau definiti dupa religie, iar asta a fost marea schimbare." – Hank Greenberg.

CUM A DEVENIT PRIMUL JUCATOR DE 100.000 DE DOLARI DIN ISTORIA BASEBALLULUI

In 1946 incepe declinul sau. Anunta ca se gandeste la retragere. A fost sunat si i s-a spus ca pleaca la Pittsburg Pirates din cauza unei fotografii din armata, in care aparea in tricoul lui Yankees. In realitate, meciul jucat in armata era amical, iar fiecare jucator a folosit tricourile care le erau la indemana. O capcana. O intamplare care i-a curmat viitorul in Detroid. A fost scos din Liga Nationala de Baseball si indepartat din lumea uriasilor.

“Mi-a frant inima si atunci m-am decis ca ma voi retrage” – Hank Greenberg. Patronul de la Pittsburg a micsorat terenul pentru el, ca sa poata sa loveasca la fel de multe home run-uri, si l-a platit cu 100.000 de dolari pe an. El a devenit primul jucator de 100.000 de dolari din istorie, peste Babe Ruth, care lua 82.000 dolari.

Cariera glorioasa a continuat si dupa ce s-a retras. Hank, urmasul unei familii de imigranti romani, a fost trecut in anul 1956 in hall of fame-ul baseballului, numarul 5 i-a fost retras de la Detroit, iar milioane de fani inca isi mai amintesc si astazi de “home-run-urile” fabuloase. Pe 4 septembrie 1986, Hank a murit de cancer. In urma sa au ramas trei copii si 8 nepoti. A avut doua sotii si milioane de oameni care l-au iubit. El a fost Hankus Pankus, copilul crescut cu mamaliga si amintiri romanesti ale parintilor sai in Bronx, devenit o legenda a sportului american.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!